Ενέργεια

O Όμιλος AVAX έβαλε πωλητήριο στην Volterra

Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για αλλαγή του σκηνικού που επικρατεί σήμερα.

Πρόκειται για μία εταιρεία με σημαντική παρουσία στην αγορά προμήθειας η οποία διαθέτει αξιόλογο μερίδιο αγοράς 2,31% και βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών.

Επίσης η εταιρεία έχει παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαθέτοντας 16 MW σε λειτουργία, 54 MW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και 365 MW σε διάφορα άλλα στάδια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr τη σχετική διαδικασία για την πώληση της Volterra “τρέχει” μεγάλος χρηματοπιστωτικός Όμιλος, έχοντας καταρτίσει μάλιστα short list – μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος – με 5 μεγάλες εταιρείες.

Μετά από επικοινωνία η εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ

Νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων

Οι εν εξελίξει διεργασίες με σκοπό την πώληση της εταιρείας Volterra έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις ότι επίκειται νέος κύκλος συγκέντρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού με νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα περιορίσουν τον αριθμό των προμηθευτών ενισχύοντας την θέση, κυρίως των καθετοποιημένων εταιρειών, δηλαδή εκείνων που έχουν παρουσία και στην παραγωγή ηλεκτρισμού, εκτός από την προμήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός κλάδος προμήθειας περιλαμβάνει συνολικά 21 εταιρείες, αριθμός μεγάλος για το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των περίπου 7 εκατ. μετρητών. Στην πραγματικότητα οι εταιρείες με μετρήσιμο μερίδιο αγοράς είναι 10 έως 12. Κυρίαρχο μερίδιο αγοράς διατηρεί η ΔΕΗ με ποσοστό 62,62% (στοιχεία Σεπτεμβρίου).

Οι υπόλοιποι προμηθευτές της ελληνικής αγοράς  μοιράζονται το 37,38% της αγοράς και χωρίζονται στους καθετοποιημένους παίκτες, δηλαδή τις εταιρείες που διαθέτουν παρουσία και στην παραγωγή και τους μη καθετοποιημένους.

πηγή: Capital.gr

close menu