Παπαγάλλος

Παπα-γάλ(λ)ος: Ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο ΟΤΕ και η Digital πορεία του, η εμπιστοσύνη, η ΤΝ και οι (κενές) υποσχέσεις

Καλά, σχετικά, κλείνει η εβδομάδα. Αν εξαιρέσετε ότι (πάλι) άσχετοι διεκδικητές με το αντικείμενο των έργων ΤΠΕ/ICT, πήραν κατακυρώσεις με πολύ σοβαρό αντικείμενο για το κοινωνικό σύνολο, η εβδομάδα κύλησε (φαινομενικά) ομαλά. Όμως έχει πάρα πολλές κυβερνητικές και επιχειρηματικές λεπτομέρειες, που καταδεικνύουν και κυοφορούν ανατροπές και όχι απλώς εξελίξεις.

ΨΑΞΕ, ΨΑΞΕ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ (ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ)
Πάντα και παντός καιρού η συνέντευξη του Μιχάλη Τσαμάζ (M.T) βγάζει ειδήσεις ή αν δεν βγάζει τις δημιουργεί. Στο λίγο που παραβρέθηκα στη συνάντηση για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (ποτέ δεν χάνω θέματα Πολιτισμού και ειδικά Τεχνολογίας), μετά άφησα στο πόστο μου τους άξιους συνεργάτες του παπα-γάλ(λ)ου, τα θέματα που συζητήθηκαν δημοσίως και στο όρθιο, δεν ήταν πολλά. Όμως έδωσαν λαβές για το προβληματισμό (έτσι κι αλλιώς) μέλλον των Τηλεπικοινωνιών.

Και για να γίνομαι σαφής.

Ο Μ.Τ αφήνει τον ΟΤΕ στην κορυφή της αγοράς με μεγάλη απόσταση από τους δύο (προς το παρόν) κύριους ανταγωνιστές του. Αφήνει τις (ελληνικές) τηλεπικοινωνίες σε μία κατάσταση, η οποία εδώ και καιρό και παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις και τους πηγαίους τίτλους, προβληματίζει (πλέον) έντονα την ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, ότι και να ακούσουμε από τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, οι ευρωπαϊκές και οι διεθνείς αξιολογήσεις κατατάσσουν την Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με όσα ακούγονται και ανακοινώνονται. Φυσικά ο Εμ.Τι (Μ.Τ – Μιχάλης Τζαμάζ), ex officio, διατυπώνει (πάντα προσεκτικά) απόψεις που έχουν πολλαπλές αναγνώσεις, για τις οποίες δίνει ενίοτε διευκρινίσεις.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Έτσι, ερμηνεύοντας τον Μ.Τ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών, άρα και των ελληνικών, στο επίπεδο του εισαγόμενου ανταγωνισμού, που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να ελεγχθεί (πως άλλωστε?). Εμμέσως, λοιπόν, αναφέρθηκε σε θέματα ανταγωνισμού, τα οποία και στην Ελλάδα θα αποκτήσουν άλλες διαστάσεις και σημασία στην επόμενη πενταετία, διάστημα που θα «κυβερνήσει» ο Κώστας Νεμπής.

Όσον αφορά την αλλαγή σκυτάλης στον Οργανισμό δήλωσε αισιόδοξος. Μήπως μπορούσε να κάνει διαφορετικά; Όμως οι παροικούντες γνωρίζουν ότι στη διοικητική και στελεχιακή δομή που Οργανισμού κυοφορούνται αλλαγές, (πάντα εύλογο και αναμενόμενο). Επίσης η αλλαγή του Οργανισμού από τηλεπικοινωνιακός σε ψηφιακός (digital) είναι μία πρόκληση που θα χρειαστεί ένα (ακόμη) σχέδιο επικοινωνίας μετά την αλλαγή του brand της Cosmote. Ηδη στην προμετωπίδα του Μεγάρου της Κηφισίας, αναρτήθηκε (και άργησε) το λογότυπο της DT, σε μία σημειολογική κίνηση που έχει μπροστά της μέλλον.

Για τα τιμολόγια, τα έργα Πληροφορικής, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα της συνδρομητικής δεν θα ασχοληθούμε σήμερα, γιατί έχουμε σοβαρότερα πράγματα. Όλα τα ανωτέρω (που δεν υπάρχουν πουθενά) γεγραμμένα, βγήκαν μόνο μέσα από την παρουσίαση ενός εξαιρετικού και μοναδικού Μουσείου. Φανταστείτε μέχρι τη Γενική Συνέλευση και την επίσημη παραλαβή και παράδοση του Μιχάλη Τσαμάζ τι άλλο (δεν) θα γραφτεί.

Αυτά περί ΟΤΕ, με τη συνέχεια λίαν προσεχώς, καθώς η απόστασή του από τον σημερινό ανταγωνισμό θα διευρύνεται

ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ, ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Θα σας μεταφέρω κυοφορούμενες (κατά την δική μου θεώρηση) εξελίξεις, οι οποίες θα εκδηλωθούν μετά τις εκλογές. Χωρίς να έχω (ακόμη) κάτι χειροπιαστό (δεν μου χρειάζεται) εντοπίζω μία αμυδρά (αλλά χαρακτηριστική) διαφοροποίηση στο περιβάλλον των έργων ΤΠΕ του ΑρΑρΕφ. Το σημερινό μοντέλο με τις «εργαλειοθήκες» και το «σύστημα μπουφές» θεωρείται (και είναι) ξεπερασμένο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Δεν είναι λίγοι οι «παίκτες» που δεν μπορούν να περάσουν στην επόμενη φάση του ICT League και, ως εκ τούτου, αναζητείται (πολύ δύσκολο) νέο roaster. Η ΔΕΗ είναι ένας εν δυνάμει «παίκτης», που συνδυάζει και ισχύ και όγκο, και επάρκεια για να ηγηθεί (άμεσα) μελλοντικών στρατηγικών και πολιτικών. Άλλωστε μπήκε στις τηλεπικοινωνίες σε «χρόνο ντε τε» εξ αιτίας της διαγνωσμένης συνολικής υστέρησης του κλάδου να επιταχύνει την υλοποίηση των έργων των οπτικών ινών.

Όμως . . .

Η ΔΕΗ δεν είναι εταιρεία τηλεπικοινωνιών (ακόμη) ούτε και digital εταιρεία (ακόμη) για να καταλάβουν οι κανονικοί και «σώγαμπροι» πληροφορικάριοι, πως θα παίξουν (αν μπορούν) με έναν τέτοιο «παίκτη».

Απλώς φανταστείτε να ιδρυθεί η ΔΕΗ ICT (λέμε τώρα), τί έχει να γίνει. Απλά . . . Κόλαση!

Μοιραία με την κατάσταση στις ΤΠΕ να μην είναι πλέον (άμεσα μελλοντικά) ελέγξιμη όσον αφορά στην (κανονική και έγκαιρη ) υλοποίηση και στην παραγωγική λειτουργία των υπό υλοποίηση εργων, στις σχέσεις δημοσίου με αναδόχους και φυσικά στην επάρκεια της αγοράς για περαιτέρω έργα, δεν μπορεί μετεκλογικά να μην έχουμε εξελίξεις στο «μέτωπο» των ΤΠΕ, πού όσο και αν καταβάλλεται προσπάθεια ωραιοποίησης, όπου και να σταθείς ακούγονται μουρμούρες.

Αυτά για το ΠΣΚ και εν όψει των αγώνων του ενός, του μεγάλου και του μοναδικού (δεν χρειάζεται το όνομα του) σαν ευχόμαστε ένα καλό και ξεκούραστο ΠουΣουΚου

close menu