Τεχνολογίες

Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να κρίνει το τι αναρτά στα social media ο υπάλληλός του;

Εντείνεται το φαινόμενο ο διευθυντής να πιέζει τους εργαζόμενους για να κάνουν like και share σε αναρτήσεις στελεχών της εταιρείας

Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το ποιά είναι τα όρια μεταξύ της εργασίας και της παρουσίας μας στα κοινωνικά δίκτυα, τόσο στα προσωπικά μας όσο και της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε, έδωσε στην ΕΡΤ ο διοικητής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης.

«Με τον ιδρυτικό νόμο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, έχει θεσπιστεί η ίδρυση μιας νέας μονάδας επιθεώρησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, που είναι το τμήμα που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία», ανέφερε ο κ. Τζιβιλάκης.

Και όπως είπε, στα κατά τόπους γραφεία του πρώην ΣΕΠΕ «έχουν αρχίσει να χτυπάνε καμπανάκια» για αυτές τις νέου είδους εργατικές διαφορές, επισημαίνοντας ότι «είμαστε πια στην ψηφιακή εποχή με παρενοχλήσεις που δεν έχουν να κάνουν με την κλασική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας, όπως προσβολές ή σεξουαλική παρενόχληση, αλλά με την παρενόχληση που έχει να κάνει με τα social media».

Μιλώντας για τα δικαιώματα του εργαζόμενου και μέχρι πού μπορεί να φτάσει να διεκδικήσει το δίκιο του, ο κ. Τζιλιβάκης εστίασε στο γεγονός ότι εντείνεται το φαινόμενο ο διευθυντής, ο ιδιοκτήτης, να στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους για να κάνουν like και share σε αναρτήσεις στελεχών της εταιρείας.

Οπως είπε, η κατάσταση αυτή από εξαίρεση τείνει πλέον να γίνει κανόνας. «Αν ήταν στη διακριτική ευχέρεια (του εργαζομένου), δεν θα υπήρχε οδηγία. […] Αν μου λένε να κάνω like, από κάποιο σημείο και μετά είναι παρενόχληση», τόνισε ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, η συμπεριφορά αυτή είναι «κακό μάνατζμεντ» καθώς αυτό που ζητάς από τον υφιστάμενό σου δεν έχει να κάνει με την πρωτογενή εργασία του, με την ποιότητα της δουλειάς του, με τον χρόνο και την απόδοσή του, αλλά κάτι το οποίο είναι για τα social media.

Ο κ. Τζιλιβάκης προέτρεψε τους εργαζομένους να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά, υποστηρίζοντας ότι «τόσο γι’ αυτό όσο και για άλλα θέματα οι εργαζόμενοι μιλάνε».

Υπαρκτό το πρόβλημα – Η περίπτωση Γκάρι Λίνεκερ

«Κάθε εργοδότης το βασικό στοιχείο για να κρατήσει ή όχι έναν εργαζόμενο είναι η απόδοσή του στην εργασία. Η προσωπική ζωή είναι κάτι ξεχωριστό και σεβαστό», είπε απαντώντας σε ερώτημα για το εάν ο εργοδότης έχει δικαίωμα να κρίνει το τι αναρτά στα social media ο υπάλληλός του.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας επισήμανε ότι δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα κοινωνικά δίκτυα, εκεί όπου όπως είπε, «ο καθένας κάνει την ψυχοθεραπεία του».

Ωστόσο, όπως φάνηκε και με την περίπτωση του πρώην ποδοσφαιριστή και παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ στη Βρετανία, που ήρθε σε αντιπαράθεση με το ΒΒC στο οποίο εργάζεται εδώ και 20 χρόνια, τα όρια μεταξύ του τι είναι «επιτρεπτό» να αναρτά ο εργαζόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λεπτά.

close menu