Ενέργεια

O ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τον Euroasia Interconnector με βάση την οποία ο ελληνικός διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργήσει πλέον ως φορέας υλοποίησης (project promoter) του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε το energypress.gr, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, μάλιστα, τη βλέπει με θετικό μάτι καθώς το έργο αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, με κυριότερο το χρηματοδοτικό κενό που προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών υπολογίζεται σε επίπεδα άνω των δύο δισ. ευρώ. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναθέσει σε σύμβουλο να παρουσιάσει μελέτη σχετικά με τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο συμβολής στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Ο ΑΔΜΗΕ είχε ήδη υπογράψει μνημόνιο για μετοχική συμμετοχή στον Euroasia Interconnector, ενώ ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και από ισραηλινό fund το οποίο, όμως, είχε εκφράσει πρόθεση τοποθέτησης ποσού περί τα 100 εκατ. ευρώ που κάλυπτε ελάχιστο τμήμα του χρηματοδοτικού κενού.

close menu