Τηλεπικοινωνίες

Μιχάλης Τσαμάζ: Δε συζητάμε αύξηση χρεώσεων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία

Ο ΟΤΕ δεν έχει καμία πρόθεση, επί του παρόντος, να προχωρήσει σε αυξήσεις και αναπροσαρμογή των τιμολογίων κινητης και σταθερής τηλεφωνίας με βάση τον πληθωρισμό, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ κατά την διάρκεια στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών.

Ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε την ανθεκτικότητα του Ομίλου, η οποία αντικατοπτρίζεται στις οικονομικές επιδόσεις του, παρά το ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες. Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Τσαμάζ η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην αναπτυξιακή της στρατηγική με αιχμή τις επενδύσεις στο δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G), τις υποδομές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) καθώς και στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της σε υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, payzy, οι χρήστες της οποίας πλέον αριθμούν τις 135.000.

“Έχουμε, μέχρι στιγμής, εγκαταστήσει πάνω από το 80% των συνολικών γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα “, τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι πλέον στον ΟΤΕ αντιστοιχεί το 70% του συνόλου των συνδρομητών οπτικής ίνας στη χώρα μας. “Είναι βασικό να είσαι ο πρώτος που θα προσεγγίσει τον καταναλωτή και το γνωρίζουμε”, επεσήμανε.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, μπορεί οι επενδύσεις σε FTTH να ξεκίνησαν με λίγο πιο αργούς ρυθμούς στο πρώτο μισό του έτους, ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να ανεβάσουν ρυθμούς με τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια να προβλέπεται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή κοντά στην περιοχή των 640 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου θα παίξουν και τα έργα ψηφιοοποίησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα οποία συμμετέχει ο ΟΤΕ.

“Εκτός κάδρου η αναπροσαρμογή των τιμών”

Σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών στις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Τσαμάζ απάντησε ότι, επί του παρόντος, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα αναπροσαρμογής στις χρεώσεις των συμβολαίων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας με βάση τον πληθωρισμό, όπως προβλέπεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει ότι παραμένει το υφιστάμενο καθεστώς με βάση το οποίο απαγορεύεται η αύξηση της τιμής του παγίου εντός του ορισμένου χρόνου της σύμβασης, ακόμα και για αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό.

“Υπάρχουν διάφορα μέτρα τα οποία μπορεί να πάρει μια εταιρεία προκειμένου να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο κόστος σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Σε ό,τι αφορά τώρα τον ΟΤΕ, καταφέραμε να διαχειριστούμε τις αυξήσεις και να τις αντισταθμίσουμε μέσα από τη μείωση των εξόδων μας και τον περιορισμό της έκθεσής μας σε διάφορες δραστηριότητες, τις οποίες είχαμε δυνατότητα να τις διακόψουμε. Μέχρι στιγμής, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τα κόστη αρκετά καλά και να υπερασπιστούμε την κερδοφορία μας. Για το μέλλον, θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση με βάση το υφιστάμενο καθεστώς”, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Σχολιάζοντας την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, ο CFO του οργανισμού Μπάμπης Μαζαράκης, ανέφερε ότι το περιβάλλον παραμένει άκρως ανταγωνιστικό με μια ποικιλία από εμπορικές προσφορές σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία. “Η δική μας προσέγγιση δεν έχει αλλάξει”, σχολίασε και συνέχισε: “Σε επίπεδο κινητής, προσφέρουμε ανώτερης ποιότητας υπηρεσίας σε επίπεδο κάλυψης δικτύου και ταχυτήτων. Αυτό εκτιμάται από τους καταναλωτές και αποτυπώνεται τόσο από την ενίσχυση της πελατειακής μας βάσης όσο και των εσόδων”, διευκρίνισε.

Να σημειωθεί ότι στην κινητή τηλεφωνία η συνολική συνδρομητική βάση ανήλθε σε 7,4 εκατ. στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου, ενισχυμένη κατά 0,7%. Στη σταθερή τηλεφωνία, ο συνολικός αριθμός των πελατών ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασε τα 2,342 εκατ., ενώ οι πελάτες FTTH κατέγραψαν ισχυρή αύξηση, κατά 28 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να φθάνει τις 194 χιλιάδες.

close menu