Κυβέρνηση

Μέχρι το τέλος του 2021 θα υπάρξει ανάδοχος για την Πολιτεία Καινοτομίας

Την εκτίμηση του ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκύψει ανάδοχος για την Πολιτεία Καινοτομίας ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας σε συνέντευξη του. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός:

“Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού και από την αποσφράγιση των φακέλων προέκυψαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα που συμπεριλαμβάνουν σημαντικές εταιρείες και φορείς που εξειδικεύονται στον κατασκευαστικό κλάδο και την καινοτομία. Προφανώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ταύτιση του δυνητικού αναδόχου με το όραμά μας για την Πολιτεία Καινοτομίας, την γρήγορη κατασκευή του και την λειτουργία του ως ενός εμβληματικού κέντρου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι ένα εγχείρημα «real estate», μεσιτικό, αλλά ένα εγχείρημα καινοτομίας – άρα πρέπει να διασφαλίζεται ο χαρακτήρας του, κυρίως με την στέγαση σημαντικού αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών, θερμοκοιτίδων, επιταχυντών και φυσικά εταιρειών που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τέλος, ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει την ικανότητα και την διάθεση να διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις δικτύωσης με την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Στην παρούσα φάση γίνεται η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβληθεί. Στην συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και μετά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων. Πιστεύω πως ο ανάδοχος θα έχει προκύψει μέχρι τις αρχές του νέου έτους».

Για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υφυπουργός. «Ήδη έχουμε συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των ερευνητικών κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας. Οι προτάσεις μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκαν αναλυτικά με επιχειρηματικό πλάνο ως προς τη χρονική διάρκεια και το προβλεπόμενο κόστος υλοποίησής τους μέχρι το 2025» σημείωσε ο κ. Δήμας.

Σχετικά με το Elevate Greece, ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο, σχεδόν 400 νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περίπου 3500 εργαζόμενους. Η αξιολόγηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, άρα ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

«Το οικοσύστημα δείχνει να έχει ‘αγκαλιάσει’ από την αρχή την προσπάθεια και αυτό είναι το πιο θετικό από τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει» κατέληξε ο κ. Δήμας.

close menu