Τεχνολογίες

Μέσα στο 2023 ξεκινάει η κατασκευή των data centers της Microsoft

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τσούνη, του προέδρου ΕΜΕΑ της πολυεθνικής, Ralph Haupter και πλήθους υπουργών και επιχειρηματιών της αγοράς πληροφορικής, η Microsoft γιόρτασε τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελληνική αγορά.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, η Microsoft έχει ακλόνητη εμπιστοσύνη στη χώρα και τις προοπτικές της και απόδειξη αυτής είναι η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή 3 data centers στην Αττική, η αδειοδότηση των οποίων είναι στην τελική ευθεία με την κατασκευή να υπολογίζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, το σύμπλεγμα των data centers, επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, θα είναι πλήρως λειτουργικό σε βάθος δύο-τριών ετών, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικής σημασίας έργο.

Έμφαση στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα τα οποία περιλαμβάνονται στα άμεσα πλάνα της MIcrosoft στην ελληνική αγορά. Όπως ανέφερε, η εταιρεία θα δώσει περαιτέρω έμφαση στις σχετικές δράσεις που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η προώθηση των υπηρεσιών που αξιοποιούν τις υποδομές cloud.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, η Microsoft έχει ενισχύσει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της στη χώρα μας, καθώς απασχολεί πλέον 270 άτομα όταν πριν από 2 χρόνια ήταν 140. Σε αυτά περιλαμβάνονται πάντως και ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων με αρμοδιότητες για την ευρύτερη περιοχή καθώς και στελέχη της Softomotive, της ελληνικής εταιρείας που απέκτησε πριν από περίπου 2 χρόνια η Microsoft. «Πληρώνουμε πάνω από το μέσο όρο των μισθών στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας πως το πλάνο είναι για περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί η Microsoft στη χώρα μας.

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε αρκετά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δώσουν ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ιδίως όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι πλέον τα έργα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα. «Για εμάς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, σημειώνοντας ότι ευελπιστεί πως θα δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τους σχετικούς διαγωνισμούς και την υλοποίηση των έργων. Πάντως, ο γενικός διευθυντής της Microsoft δεν έκρυψε την ανησυχία του αναφορικά με την ύπαρξη των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση όλων αυτών των έργων.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι η Microsoft έχει προχωρήσει σε σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς, ενώ ανέφερε ότι το 95% των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας αξιοποιεί τις υποδομές cloud και δη εκείνες του Microsoft Azure. Από την άλλη πλευρά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν μείνει πίσω, αν και η υιοθέτηση του cloud στη συγκεκριμένη κατηγορία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η περαιτέρω προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνει πάντως να είναι στα πλάνα της Microsoft όσον αφορά στην ελληνική αγορά.

Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων πολιτών και εργαζομένων

Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της Microsoft αποτελεί η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου 100.000 Έλληνες πολίτες να εκπαιδευτούν σε ψηφιακές δεξιότητες, προσθέτοντας πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πλέον είναι απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση.

Αναφερόμενος στην 30ετή παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα ο κ. Μιχαλόπουλος σχολίασε: «Το 1992 δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πώς θα επηρέαζε η τεχνολογία τον κόσμο. Ούτε πόσα data θα χρειάζονταν. Τότε τα data centers φάνταζαν επιστημονική φαντασία. Σε όλα αυτά τα χρόνια ενισχύαμε την παρουσία μας στη χώρα. Αλλάξαμε, μετασχηματιστήκαμε από μια εταιρεία που πουλούσε άδειες, σε μία πλατφόρμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος τα 30 χρόνια είναι ιδιαίτερη στιγμή, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και ο κόσμος έχουν αλλάξει πολύ μέσα σε αυτό το διάστημα.

«Και εμείς είμαστε μέρος της αλλαγής. Μιλάμε για έναν διαφορετικό κόσμο. Η Ελλάδα πέρασε περιόδους κρίσης και ευημερίας. Στο διάστημα αυτό των 30 χρόνων ενισχύσαμε το γραφείο μας στην Αθήνα με στελέχη, που άφησαν το στίγμα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος ο οποίος είπε ότι σε αυτό το διάστημα έχουν βοηθήσει εταιρείες και Δημόσιο να εξελιχθούν. Προς επίρρωσιν αυτού ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Microsoft έχει διπλασιάσει το στελεχιακό δυναμικό του γραφείου της στην Αθήνα, συμβάλλοντας στο brain gain.

Τι φέρνει το μέλλον

Μέσα από τα 30 χρόνια παρουσίας της Microsoft στην αγορά της Ελλάδας, η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στις τεχνολογικές εξελίξεις. Σε σχετική ερώτηση του ictplus.gr, σχετικά με τις τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες δεκαετίες, ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη των υπηρεσιών του cloud και τις δυνατότητες που θα προσφέρει στην αγορά.

Τόνισε επίσης πως στόχος της εταιρείας τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων τα οποία θα δώσουν την δυνατότητα ακόμα και σε χρήστες με ελάχιστη εμπειρία να δημιουργούν δικά τους προγράμματα και εργαλεία για τις καθημερινές τους εργασίες. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ταχύτητα στην δημιουργία λύσεων, ενώ θα απελευθερωθεί και χρόνος από τους προγραμματιστές.

Ένα ακόμα θέμα που αναφέρθηκε ο κ. Μιχαλόπουλος είναι η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των ψηφιακών υπηρεσιών και του τρόπου που οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Microsoft, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σταθμίσουν τις ανάγκες τους και να επιλέξουν τις λύσεις που θα δημιουργήσουν υπεραξία στις επιχειρήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν το κόστος και να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία και τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η τεχνολογία δίνει λύσεις

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μιχαλόπουλος επίσης υπογράμμισε ότι στις σημερινές συνθήκες της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις για τον περιορισμό του κόστους, σημειώνοντας τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και το Δημόσιο να μην σταματήσει τις επενδύσεις του και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ανέφερε μάλιστα πως μία εταιρεία που μεταφέρει τις δομές της στο cloud μειώνει κατά 93% το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών παρουσιάστηκε και έρευνα για τον «αντίκτυπο» της παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Μία ειδική μελέτη που όπως ο ίδιος σημείωσε «καταδεικνύει και τη σημασία που πλέον έχει η Ελλάδα εντός του Ομίλου της Microsoft αφού διεξάγεται για επιλεγμένες χώρες».

Η έρευνα αναλύει ουσιαστικά τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους, σύμφωνα με τη διοίκηση της Microsoft, έχει χτιστεί η λειτουργία και το στρατηγικό σχέδιο της ελληνικής θυγατρικής: οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα, βιωσιμότητα, και εμπιστοσύνη.

close menu