Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδήλωση «Η ESA στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στις 7–8 Μαΐου 2025 στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), σηματοδοτώντας μία σημαντική στιγμή ενίσχυσης της σχέσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος.
Όλες οι Τεχνολογικές Διευθύνσεις της ESA εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση, προσφέροντας εκτενείς παρουσιάσεις για τα βασικά προγράμματα του Οργανισμού, στους τομείς της Επιστήμης, της Επανδρωμένης και Ρομποτικής Εξερεύνησης, της Παρατήρησης της Γης, της Πλοήγησης, των Τηλεπικοινωνιών, των Διαστημικών Εκτοξευτών, της Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, της Εμπορευματοποίησης και Εκμετάλλευσης της τεχνολογίας, των προϊόντων και υπηρεσιών. Οι συνεδρίες παρείχαν στους συμμετέχοντες πολύτιμες πληροφορίες για τις τρέχουσες και μελλοντικές προτεραιότητες της ESA, ενόψει και του επερχόμενου Συμβουλίου Υπουργών (CM25).
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με περισσότερους από 150 εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικές εταιρείες και ελληνική βιομηχανία. «Αυτό το έντονο ενδιαφέρον και η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας υπογράμμισαν ότι τα τρέχοντα διαστημικά έργα, που υλοποιούμε, έχουν δημιουργήσει μια σημαντική διαστημική δυναμική για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Το εύρος και η ποιότητα των συμμετεχόντων ανέδειξε τη δυναμική και τη διεπιστημονική φύση του ελληνικού διαστημικού τομέα. «Λάβαμε εξαιρετικά θετικά σχόλια και από τις δύο πλευρές», σημείωσε ο Καθ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ESA. «Οι ελληνικοί φορείς είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους και να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορούν να τοποθετηθούν αποτελεσματικά στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ESA».
Τα απογεύματα και των δύο ημερών, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις (B2B) μεταξύ των εκπροσώπων της ESA και Ελλήνων συμμετεχόντων. Οι στοχευμένες αυτές επαφές επέτρεψαν ουσιαστικές συζητήσεις για τις ευκαιρίες συνεργασίας, τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και την ανάδειξη των ελληνικών δυνατοτήτων.
Η εκδήλωση ανέδειξε την αξία της άμεσης συνεργασίας μεταξύ εθνικών οικοσυστημάτων και της ESA και αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον.