Άρθρο του Λευτέρη Κεχαγιόγλου, Πρέσβη του Συμφώνου του κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα και Προέδρου Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών στο περιοδικό Smart Cities #2
Περίπου το 75% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε πόλεις. Ως εκ τούτου, οι αστικές περιοχές συμβάλλουν σημαντικά στην κατανάλωση ενέργειας και στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι πόλεις είναι οι κύριοι μοχλοί της οικονομίας της ΕΕ, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
Οι μικροί οικισμοί, πολύ δε ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, έχουν ακόμα πιο έντονα αυτά τα προβλήματα, παρόλο που πληθυσμιακά είναι μικρότερα.
Τι είναι οι έξυπνες πόλεις;
Μια έξυπνη πόλη είναι ένα μέρος όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες γίνονται πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ψηφιακών λύσεων προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Μια έξυπνη πόλη ένα έξυπνο νησί υπερβαίνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες εκπομπές. Σημαίνει εξυπνότερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις ύδρευσης και διάθεσης απορριμμάτων και πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης κτιρίων. Σημαίνει επίσης μια πιο διαδραστική και ανταποκρινόμενη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και κάλυψη των αναγκών ενός γηράσκοντας πληθυσμού
Επίσης σημαντικό χώρο κερδίζουν οι διατομεακες εφαρμογές έξυπνων νησιών, όπου συνεργάζονται δυο η τρεις τομείς μαζί. Οι κύριοι τομείς διατομεακής λειτουργίας περιλαμβάνουν:
- βιώσιμη αστική κινητικότητα, βιώσιμες συνοικίες και δομημένο περιβάλλον, ολοκληρωμένες υποδομές και διαδικασίες στον τομέα της ενέργειας, των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και των μεταφορών, εστίαση των πολιτών
- πολιτική και ρύθμιση ,ολοκληρωμένο σχεδιασμό και διαχείριση ανταλλαγή γνώσεων
- βασικές γραμμές, δείκτες απόδοσης και μετρήσεις, διακυβέρνηση ανοιχτών δεδομένων
- πρότυπα επιχειρηματικά μοντέλα, προμήθειες και χρηματοδότηση κοινωνικές δράσεις ευαισθητοποίησης ενημέρωσης και πρόληψης
Όσο αναπτύσσονται οι τεχνολογίες, τόσο και προσπαθούν να αντικαταστήσουν κενά αλλά και να δημιουργήσουν νέα εργαλεία που εξυπηρετούν βασικούς στόχους μιας περιοχής.
Στους κύριους στόχους είναι θέματα βιωσιμότητας, ανάπτυξης, Υγείας εκπαίδευσης , ενέργειας περιβάλλοντος κλπ.
Οι πόλεις που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες λέγονται έξυπνες πόλεις, έξυπνα νησιά.
Για να μπορέσουμε όμως να πετυχουμε την εναρμόνιση αυτών των τεχνολογιών με τις κοινωνίες, πρέπει πρώτα από όλα αυτές οι υπηρεσίες και δυνατότητες να γίνουν κτήμα και κουλτούρα των κοινωνιών.
Κανένα έργο δεν επιτυχαίνει εάν δεν τύχει την αποδοχή και την εφαρμογή της λειτουργικότητας του από τους χρήστες, από την ίδια κοινωνία.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα/ ευκαιρία για τα μικρά νησιά της Ελλάδας μας είναι τα GR eco Islands.
Η ιδέα των GR eco Islands, ξεκίνησε προ δεκαετίας περίπου στις Βρυξέλλες, όταν 4 μικρά νησιά από όλη την Ευρώπη παρουσιάσθηκαν ως καλές πρακτικές /χρήσης νέων τεχνολογιών. Παρουσιάσθηκαν εφαρμογές από την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Σουηδία και την Ελλάδα. Από την Ελλάδα παρουσιάσθηκε το μοντέλο της Τήλου.
Οι κοινωνίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύμφωνα με τις νέες νόρμες της ΕΕ πρέπει να έχουν περισσότερο ρόλο στην υλοποίηση έργων. Πολύ δε περισσότερο έργα που χαρακτηρίζουν την κουλτούρα μιας περιοχής αλλά και την ασφάλεια τους. Και στις δυο αυτές κατηγορίες ανήκουν τα έργα έξυπνων τηλεματικών εφαρμογών και άρα και τα GR eco Islands.
Στο σχεδιασμό του προγράμματος στην πατρίδα μας έχει συμπεριληφθεί ξεχωριστός πυλώνας που αφορά την συμμετοχική κοινωνική διαδικασία. Αυτός ο πυλώνας πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, ενεργός σε όλη την διαδικασία, σχεδιασμού, υλοποίησης και χρήσης των έργων.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε ότι τα μικρά νησιά που ασχολούνται με τέτοια έργα, «κτυπάνε πρωτιές». Πρωτιές σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ποιος θα το περίμενε ότι η Τήλος θα έπαιρνε το πρώτο βραβείο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα σάρωνε σε βραβεία τόσο της κοινωνίας, όσο και των επιστημόνων. Ποιος θα το περίμενε ότι η Χάλκη θα ήταν πρωτοπόρα σε δράσεις ενεργειακής αυτονομίας γίνοντας το πρώτο οικολογικά με ενεργειακή κοινότητα νησί . Ποιος θα το περίμενε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία να ενδιαφερόταν για την Αστυπάλαια ως νησί ηλεκτρικά κινούμενων αυτοκινήτων, η ποιος θα φανταζότανε ότι η Ιθάκη θα ξανά έφερνε στη ζωή μας τον Οδυσσέα μέσα απο έξυπνες τηλεματικές εφαρμογές.
Ποιος θα το περίμενε ότι όλα αυτά τα έργα, θα ήταν μέρος των ποιοτικών χαρακτηριστικών που επιζητά ένας επισκέπτης για να πάει σε ένα νησί.
Όλα αυτά τα έργα, αν και μοιάζουν διαφορετικά μεταξύ τους έχουν τρεις κοινούς παρονομαστές: το περιβάλλον και άρα το κλίμα, κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες και βέβαια την κοινωνία.
WHO IS WHO
Ο Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ύδρα. Ολοκλήρωσε την θαλασσινή του καριέρα ως Επιθεωρητής Εμπορικών Πλοίων σε θέματα Ασφάλειας.
Ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου είναι πρέσβης του συμφώνου του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και Πρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών και Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας της Ύδρας.
Με τις ιδιότητες του αυτές, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιτροπές Περιφερειακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από το 2004 έως και σήμερα.