Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Κτηματολόγιο: Ψηφιακά και στην Ανατολική Αττική οι αριθμοί προτεραιότητας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και εύκολα, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Πώς λειτουργεί η διαδικασία

Σε λειτουργία τίθεται από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας και στο κτηματολογικό γραφείο Ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, όπου οι πολίτες από τις 15 Οκτωβρίου θα εξυπηρετούνται χωρίς ουρές, ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα και στο κτηματολογικό γραφείο Πειραιά, όπου οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετήθηκαν άμεσα και εύκολα καθώς η λήψη αριθμού προτεραιότητας γινόταν ψηφιακά μέσω του gov.gr.

Η αρχή έγινε με το κτηματολογικό γραφείο Αθηνών, στο οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προγραμματίσουν την παρουσία τους στο κτηματολογικό γραφείο, καθώς λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο τον αριθμό προτεραιότητας και μπορούν να παρακολουθούν οποιαδήποτε στιγμή, μέσω της πλατφόρμας, την εξέλιξη της αναμονής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

  • Η έκδοση αριθμών πραγματοποιείται σε ημερήσια βάση και ξεκινά στις 15:00 της προηγούμενης ημέρας.
  • Όλοι οι αριθμοί είναι προσωπικοί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλο πρόσωπο.
  • Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν έως 4 αριθμούς ανά ημέρα.
  • Θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου).

Ψηφιακά η μεταβίβαση ακινήτων

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι πολίτες θα  μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκης.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως δήλωσε πρόσφατα, από τις αρχές του επόμενου έτους θα λειτουργεί ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου «στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή, θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr στον αγοραστή και τον πωλητή και μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνει ο πολίτης τα πάντα. Θα υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο, άρα ο τίτλος κτήσης θα είναι ένα ψηφιακό έγγραφο, του οποίου το περιεχόμενο δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνεται σε χιλιάδες χαρτιά όπως γίνεται σήμερα».

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

close menu