Σε μια περίοδο που η ακρίβεια διαβρώνει σταθερά τα εισοδήματα των πολιτών και η εμπιστοσύνη στην αγορά μειώνεται, το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει να απλώσει τη δική του «ψηφιακή απόχη» στην αγορά. Όπως αναμένεται να ανακοινώσει στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο ο Τάκης Θεοδωρικάκος, κεντρικός πυλώνας του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, με αιχμή του δόρατος τα ψηφιακά εργαλεία και την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών.
Η νέα αρχή δεν θα περιορίζεται σε ελέγχους με φυσική παρουσία ή τυπικά πρόστιμα. Αντιθέτως, θα αξιοποιήσει την τεχνολογία για να στήσει ένα ψηφιακό δίκτυο παρακολούθησης της αγοράς – ένα «ραντάρ» που θα αντλεί πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο από δημόσια δεδομένα αλλά και από τους ίδιους τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας πλατφόρμας – κατά τα πρότυπα του gov.gr – στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να:
-
Καταγγέλλει online φαινόμενα αισχροκέρδειας ή παραπλανητικών τιμών με απλά βήματα και αποστολή αποδείξεων ή φωτογραφιών.
-
Παρακολουθεί την πορεία της καταγγελίας του και να ενημερώνεται για τις ενέργειες των αρχών.
-
Λαμβάνει ειδοποιήσεις για ανατιμήσεις ή ελέγχους σε περιοχές που τον ενδιαφέρουν.
-
Συγκρίνει τιμές βασικών αγαθών σε πραγματικό χρόνο, βάσει διασταυρούμενων στοιχείων από ηλεκτρονικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και αποθεματικά δεδομένα.
Η πλατφόρμα θα μπορούσε να διασυνδεθεί με βάσεις δεδομένων όπως το myData της ΑΑΔΕ, αλλά και με το σύστημα καταγραφής τιμών που ήδη λειτουργεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δημιουργώντας ένα ενιαίο περιβάλλον εποπτείας.
Εάν η ιδέα υλοποιηθεί αποτελεσματικά, θα πρόκειται για μια μικρή επανάσταση: μια μετάβαση από την παθητική προστασία του καταναλωτή σε ένα σύστημα ενεργής συμμετοχής, όπου κάθε πολίτης γίνεται μικρός «ελεγκτής» της αγοράς.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν το κράτος θα καταφέρει να κάνει το επόμενο βήμα: όχι μόνο να ψηφιοποιήσει τη διαδικασία, αλλά και να την εμπνεύσει με αξιοπιστία και άμεση ανταπόκριση. Γιατί καμία τεχνολογία δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από εμπιστοσύνη.