Νομοθεσία

Κ. Πιερρακάκης: Πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Τα δίδακτρα θα καθορίζονται από το μητρικό πανεπιστήμιο ωστόσο το 10% των φοιτητών θα μπαίνει με υποτροφία όπως ορίζει ο νόμος που θα ψηφιστεί την Παρασκευή

Πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, ανέφερε σε συνέντευξη του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Αν και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις γιατί δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο το ενδιαφέρον από ξένα ιδρύματα είναι μεγάλο. Ήδη από τη Σορβόννη καθηγητές του πανεπιστημίου έχουν επικοινωνήσει και έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον.

“Χωρίς να μπορώ να πω πολλά ονόματα….υπάρχει ενδιαφέρον από πάνω από 10 πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή” είπε στο Πρώτο Θέμα

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται και στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως είναι η ίδρυση τουλάχιστον τριών σχολών και οι σύγχρονες υποδομές. Τα δίδακτρα θα καθορίζονται από το μητρικό πανεπιστήμιο ωστόσο το 10% των φοιτητών θα μπαίνει με υποτροφία όπως ορίζει ο νόμος που θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας.

Τα δίδακτρα θα καθορίζονται από το μητρικό πανεπιστήμιο ωστόσο το 10% των φοιτητών θα μπαίνει με υποτροφία. “Η νομοθετική πρωτοβουλία μας αφορά το ενωσιακό δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και δεν αφορά τη σύσταση νέων σχολών. Και ακριβώς γι΄αυτό είναι συμβατή με το άρθρο 16 του Συντάγματος” σημείωσε.

Κλείνοντας ο υπουργός αναφέρθηκε στους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς και στους πολλούς Έλληνες ακαδημαϊκούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ξένα πανεπιστήμια και οι οποίοι θα έχουν μια ευκαιρία αν το επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα μας όταν ιδρυθούν τα μη κρατικά παραρτήματα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 205 άρθρα τα 176 αφορούν την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και θα ψηφιστεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

close menu