5G

Intel και Fujitsu βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στα ιδιωτικά δίκτυα 5G

Κορυφαία στελέχη της Intel και της Fujitsu Networks θεωρούν τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ως μια δυνητικά προσοδοφόρα αγορά τα οποία “δένουν” με τις τελευταίες περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας 5G, σύμφωνα με την Caroline Chan, αντιπρόεδρο αρχιτεκτονικής δικτύου στην Intel, και τον Olufemi Adeyemi, επικεφαλής της Μονάδας Ασύρματων Επιχειρήσεων και επικεφαλής αρχιτέκτονα ασύρματων λύσεων στη Fujitsu Network Communications.

Μια ανοικτή και αναλυτική προσέγγιση των υποδομών επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην κάλυψη των ιδιωτικών αναγκών 5G ενός ευρέος φάσματος επιχειρήσεων με την Chan να υπογραμμίζει ότι τα δίκτυα παραμένουν σημαντικά, εξηγώντας ότι περίπου το ήμισυ των εσόδων της μονάδας της προέρχεται από την πλευρά των δικτύων.

Η Fujitsu υιοθετεί ένα παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο με το Wi-Fi για την προώθηση των ιδιωτικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, προωθώντας στις εταιρείες την ικανότητά της να προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τεχνολογίες. Ο Adeyemi εξήγησε ότι «τα ιδιωτικά δίκτυα ξεφυτρώνουν αριστερά και δεξιά», με την κατανομή νέου φάσματος που επιτρέπει στον τομέα «να ευδοκιμήσει». Βλέπει ευκαιρίες πέρα από τη σύνδεση πανεπιστημιουπόλεων, εξηγώντας ότι το ιδιωτικό 5G είναι «επίσης για ροή παραγωγής», μαζί με τη «ρομποτική καινοτομία».

Ιδιωτικά δίκτυα 5G στην Ελλάδα

Ναυπηγεία Ελευσίνας
Η ONEX σε συνεργασία με την Cisco έχουν αναπτύξει ένα πλάνο έτσι ώστε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να μετατραπούν έξυπνα ναυπηγεία με τη δημιουργία ενός ιδιωτικού δικτύου 5G, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, drones και Internet of things για τους αυτοματισμούς και τη ρομποτική, καθώς και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ψηφιακό περιβάλλον.

Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο
Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία ανάμεσα στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ) και το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου 5G καθώς και την παροχή υπηρεσιών ICT στον τομέα των logistics στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
Από τα πρώτα 5G campus network στην Ελλάδα ήταν εκείνο που δημιουργήθηκε πριν περίπου δύο χρόνια από την Cosmote στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, για πιλοτική εφαρμογή. Το project, το οποίο βασίστηκε στο live Cosmote 5G δίκτυο στο αεροδρόμιο, και μέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα τύπου “follow me”, αφορούσε στη μεταφορά εικόνας υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου (ASOC) από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης (πεδία ελιγμών αεροσκαφών, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, συστήματα διαδρόμου απογείωσης & προσγείωσης). Χάρη στην υποδομή 5G, η μεταφορά της εικόνας έγινε σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και με ασφάλεια διαβίβασης.

Ελληνικός Χρυσός
Η Cosmote βρίσκεται πίσω και από το επόμενο campus network, το οποίο λόγω της φύσης των εγκαταστάσεων παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια υποδομή κινητής τηλεφωνίας 5G, που σχεδίασε και εγκατέστησε η Cosmote στο υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ένα από τα τρία συνολικά έργα που απαρτίζουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που λειτουργεί και αναπτύσσει η Ελληνικός Χρυσός.

ΟΛΠ και ΣΕΠ
Η Vodafone Ελλάδας καθώς σχεδίασε, κατασκεύασε, και παρέδωσε σε χρήση το ιδιωτικό mobile δίκτυο για λογαριασμό των εταιρειών Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ).

close menu