Η ραγδαία ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην καθημερινότητα των παιδιών και των νέων καθιστά αναγκαία την ουσιαστική εκπαίδευσή τους γύρω από το πώς λειτουργεί, ποιες δυνατότητες προσφέρει και ποιους κινδύνους μπορεί να εμπεριέχει. Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, αναδεικνύεται η σημασία της γνώσης και της κριτικής κατανόησης της ΤΝ ως βασικό πυλώνα της σύγχρονης ψηφιακής ασφάλειας.
Σε μια εποχή όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με συστήματα ΤΝ μέσα από μηχανές αναζήτησης, εφαρμογές, παιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα, η ψηφιακή ασφάλεια δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην προστασία από ακατάλληλο περιεχόμενο ή διαδικτυακούς κινδύνους. Επεκτείνεται στην ικανότητα των παιδιών να κατανοούν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα συστήματα ΤΝ, ποιος ρόλος παίζουν τα δεδομένα και ποια είναι τα όρια και οι περιορισμοί της τεχνολογίας.
Σε αυτήν την ανάγκη έρχεται να απαντήσει το Experience AI. Ένα καινοτόμο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να βοηθήσει παιδιά και νέους να γνωρίσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με τρόπο κατανοητό, υπεύθυνο και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο. Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί από το Google DeepMind σε συνεργασία με το Raspberry Pi Foundation και υλοποιείται σε σχολεία και σε μη τυπικά περιβάλλοντα μάθησης στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Μέσα από καινοτόμους πόρους, οι εκπαιδευτικοί εφοδιάζονται με σύγχρονα εργαλεία, μεθόδους και διδακτικό υλικό που ενισχύουν τη μαθησιακή διαδικασία. Προσφέρεται ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό βασισμένο σε αυστηρή έρευνα – σχέδια μαθημάτων, δραστηριότητες, βίντεο και παρουσιάσεις – ειδικά προσαρμοσμένο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ μπορούν να επωφεληθούν και μαθητές μεγαλύτερων τάξεων Δημοτικού σχολείου.
«Η ψηφιακή ασφάλεια σήμερα περιλαμβάνει και την κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, το Experience AI αναδεικνύει τη σημασία του να δώσουμε στα παιδιά γνώση και εργαλεία, ώστε να χρησιμοποιούν την ΤΝ με κριτική σκέψη, ασφάλεια και υπευθυνότητα», αναφέρει η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Βιβή Φραγκοπούλου.
Ήδη στην Ελλάδα στη διάρκεια ενός χρόνου έχουν επιμορφωθεί περίπου 4000 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 242.000 μαθητές εκ των οποίων οι 17.500 ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Το πρόγραμμα προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Το πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο του 2026 υλοποιείται και στα σχολεία της Κύπρου έχοντας λάβει την επίσημη έγκριση και στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Η σχετική ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Σεμινάρια Experience AI
Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και βιωματικές ασκήσεις, οι μαθητές και οι μαθήτριες:
- μαθαίνουν τι είναι και τι δεν είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη,
- κατανοούν βασικές έννοιες όπως τα δεδομένα, οι αλγόριθμοι και η μηχανική μάθηση,
- Χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και αναπτύσσουν τις δικές τους εφαρμογές ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τις τεχνικές,
- αναπτύσσουν κριτική σκέψη απέναντι στο περιεχόμενο και τις αποφάσεις που παράγονται από συστήματα ΤΝ,
- συνδέουν τη χρήση της τεχνολογίας με ζητήματα ασφάλειας, δικαιοσύνης και υπευθυνότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μη ανθρωπομορφική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην καλλιέργεια κρίσιμων ψηφιακών δεξιοτήτων, που επιτρέπουν στα παιδιά να κινούνται με ασφάλεια, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Παράλληλα, αναδεικνύονται και οι επαγγελματικές προοπτικές που διαμορφώνονται στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της ΤΝ. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από τρεις κύκλους επιμορφωτικών διαδικτυακών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις βασικές έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης:
Μέρος Α:
- Τι είναι το AI;
- Πώς μαθαίνουν οι υπολογιστές από δεδομένα
- Προκαταλήψεις εντός, προκαταλήψεις εκτός
Μέρος Β:
- Δέντρα απόφασης
- Επίλυση προβλημάτων με μοντέλα ML
- Ασφάλεια στο ΑΙ
Μέρος Γ:
- Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLM)
- Οικοσυστήματα και AI – Βιολογία
- Σταδιοδρομία στο ΑΙ
Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον δύο από τα τρία σεμινάρια θα λάβουν επίσημο Πιστοποιητικό Παρακολούθησης υπογεγραμμένο από την Google Deep Mind και το Raspberry Pi Foundation.
Με το Experience AI, οι μαθητές γνωρίζουν από κοντά μια τεχνολογία που αλλάζει τον κόσμο μας, ενώ οι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων αποκτούν έτοιμο, σύγχρονο και εύχρηστο υλικό που ενισχύει τη διδασκαλία τους και καλλιεργεί δεξιότητες του μέλλοντος.
Oι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μπορούν να εγγραφούν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.experience-ai.gr/
Το υλικό του προγράμματος είναι διαθέσιμο εδώ: rpf.io/exai-forth


