Τεχνολογίες

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στους εργαζόμενους της Γερμανίας

Το αργότερο μέχρι το 2035 δεν θα υπάρχουν άλλες θέσεις εργασίας που δεν έχουν καμία σχέση με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ σκοπεύει να προωθήσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για εκατομμύρια εργαζόμενους και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την τεχνητή νοημοσύνη στους δρόμους», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Χέιλ, το αργότερο μέχρι το 2035 δεν θα υπάρχουν άλλες θέσεις εργασίας που δεν έχουν καμία σχέση με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. «Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διασφαλίσει ότι ο κόσμος της εργασίας θα γίνει πιο ανθρώπινος, θα αποτρέπουμε εργατικά ατυχήματα, για παράδειγμα και η εργασία θα είναι πιο υγιής», προσθέτει.

Επιπλέον, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσει για να κάνει τη διοίκηση πιο αποτελεσματική. Ως παράδειγμα, ο Χέιλ ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρει καλύτερα σε επαφή άτομα που αναζητούν εργασία με κενές θέσεις, που υπάρχουν.

Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση «για να εντατικοποιηθεί η εργασία, να ασκηθεί πίεση στους ανθρώπους και να παρακολουθούνται συνεχώς, για παράδειγμα».

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας τόνισε πώς σε ένα ξεχωριστό τμήμα του υπουργείου του εξετάζονται ήδη οι μελλοντικές βασικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν οι ίδιοι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως εξήγησε ο Χέιλ κατά την παρουσίαση του τμήματος « Denkfabrik Digitale Arbeitsqesellscaft. Όπου υπάρχουν όμως μεγάλοι κίνδυνοι, απαιτούνται ισχυροί κανόνες. Μαζί με το τμήμα αυτό ο Χέιλ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του θα παρουσιάσει βασικά σημεία για την προστασία των δεδομένων των εργαζομένων. Ένα «εργαλείο» που ονομάζεται “Horizon Scanning” θα σαρώνει περίπου 200 εκατομμύρια πηγές κειμένου για να εντοπίσει τέτοιες τάσεις.

Ο πολιτικός του SPD βλέπει την εξέλιξη συνολικά θετική. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη». Στον κόσμο της εργασίας, αυτό ισχύει πάνω από όλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να γίνει πιο προσιτή σε αυτούς στο μέλλον».

Στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε μια στρατηγική δεδομένων με την οποία θα δημιουργήσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη διοίκηση, τα επόμενα δύο χρόνια.

close menu