Εκδηλώσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ 

Οι κυριότεροι τομείς όπου η παραγωγική ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αλλαγή είναι ο δημόσιος τομέας, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και το εμπόριο

Αν και η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην υιοθέτηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI), υπάρχει ακόμα χρόνος και ευκαιρίες για την χώρα να «τρέξει» πιο γρήγορα και να «απελευθερώσει τις κρυμμένες δυνατότητες» που συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία η υιοθέτηση λύσεων Παραγωγικής ΤΝ.

Αυτό εξήγησε στο newmoney, ο οικονομολόγος και εταίρος του δανέζικου ομίλου Implement Consulting Group, Martin Thelle, μετά την παρουσίαση της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Google στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Από τη στιγμή που η τεχνολογία είναι διαθέσιμη σήμερα, το ζήτημα είναι να είμαστε πρακτικοί και όχι θεωρητικοί» είπε. «Κατά την άποψή μου πρέπει να δοθεί στις πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται, δεδομένου ότι για την χρήση εργαλείων της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης απαιτούνται λιγότερες δεξιότητες σε σχέση με προηγούμενα κύματα τεχνολογικής εξέλιξης. Σήμερα στην Ελλάδα πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, εμπεριέχουν καθήκοντα που βασίζονται στην γνώση και μπορούν να υλοποιηθούν με παραγωγική ΤΝ. Έχετε την τάση να υποτιμάτε πόσο μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας κατέχουν οι υπηρεσίες, αλλά και ο δημόσιος τομέας. Και αυτοί είναι τομείς που μπορούν να γίνουν πολύ πιο παραγωγικοί με την χρήση παραγωγικής ΤΝ.»

Αύξηση ΑΕΠ κατά 6%

Ακολουθώντας μεθοδολογία που εισήγαγε η Goldman Sacks, ο όμιλος Implement Consulting Group μελέτησε εκατοντάδες επαγγέλματα στην Ελλάδα για να διαπιστώσει την επίδραση που μπορεί να έχει η παραγωγική ΤΝ συνολικά στην ελληνική οικονομία.

Το συμπέρασμα είναι ότι, τα επόμενα δέκα χρόνια, υπάρχει δυνατότητα να παραχθεί επιπλέον 6% του σημερινού ΑΕΠ.

«Αυτό δε θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη και ούτε θα είναι εύκολο, όμως υπάρχει η ευκαιρία για δημιουργία επιπλέον αξίας ύψους 10-12 δις ευρώ στην Ελλάδα » είπε ο Μ. Thelle.

Σύμφωνα με την μελέτη, η παραγωγική ΤΝ μπορεί να επηρεάσει θετικά περίπου 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Οι κυριότεροι τομείς όπου η παραγωγική ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αλλαγή είναι ο δημόσιος τομέας, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και το εμπόριο.

Η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει»

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην υιοθέτηση λύσεων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τις γειτονικές χώρες που προηγούνται τεχνολογικά. Και οι ευκαιρίες θα είναι πολύ λιγότερες αν καθυστερήσετε» προειδοποίησε ο Μ. Thelle.

Όπως κατέγραψε η μελέτη της Implement Consulting, μόνο το 4% των ελληνικών επιχειρήσεων είχαν υιοθετήσει τουλάχιστον ένα είδος τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης το 2023. Παρ’ όλα αυτά, το 47% των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτοματισμούς με βάση την ΤΝ μέσα στην επόμενη πενταετία, ποσοστό που είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο των συγκρίσιμων χωρών που είναι η Ρουμανία (40%) και η Πορτογαλία (38%).

close menu