Επιχειρήσεις

Η Netcompany εισβάλλει δυναμικά στην άμυνα και ποντάρει στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Netcompany συνεχίζει να διευρύνει τη θέση της στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, επενδύοντας στρατηγικά σε άμυνα, τεχνητή νοημοσύνη και κρίσιμους τομείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με εξειδικευμένες ομάδες, ισχυρή τεχνογνωσία και πρόθεση για εξαγορές, στοχεύει σε νέα έργα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κόντρα στον ανταγωνισμό.

Είσοδος στην άμυνα με dual use τεχνολογίες
Στον ανερχόμενο τομέα του Defence Tech στρέφει το βλέμμα της η Netcompany, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιεί σε έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως ανέφερε ο CEO της Netcompany SEE & EUI, Αλέξανδρος Μάνος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο τομέας της Άμυνας παρουσιάζει αυξανόμενο ενδιαφέρον καθώς αρκετές λύσεις του ομίλου είναι ήδη «dual use», δηλαδή μπορούν να αξιοποιηθούν και στρατιωτικά και πολιτικά.

Η συμμετοχή στο European Defence Fund (EDF) αποτέλεσε το πρώτο βήμα, ενώ η εταιρεία παρακολουθεί και άλλες πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΕΛΚΑΚ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με ειδική ομάδα εντός της εταιρείας να έχει συσταθεί αποκλειστικά για τον εντοπισμό αναγκών και την υποβολή προτάσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, τα data analytics και το machine learning που ήδη εφαρμόζει η Netcompany, θεωρούνται απολύτως κατάλληλες για στρατιωτικές χρήσεις. Ενδεικτικό είναι και το προϊόν PULSE, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία από πολλαπλές πηγές και μπορεί να έχει επιχειρησιακή αξιοποίηση και στην αμυντική βιομηχανία.

ηφιακός μετασχηματισμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η πορεία της Netcompany δεν περιορίζεται στην άμυνα. Η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά να δραστηριοποιείται σε έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται κορυφαίοι οργανισμοί όπως οι ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, Κωτσόβολος, Cepal, INTERSALONICA και Metlen.

Στο δημόσιο τομέα, η στρατηγική εστιάζει πλέον στην υλοποίηση των έργων που είχαν ανατεθεί την προηγούμενη διετία, με τις προκλήσεις να είναι αυξημένες λόγω των στενών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μάνο, τα έργα προχωρούν ομαλά.

Διψήφια ανάπτυξη και βλέψεις για το AI
Το 2024 η Netcompany SE and EU Institution σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 10,5%, με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 309,3 εκατ. ευρώ. Το 2025 φαίνεται να ξεκινά ακόμα πιο δυναμικά, με ρυθμό αύξησης 18,7% στο πρώτο μισό του έτους, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός κινείται με 2-3%.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της Netcompany αναμένεται να υποστηριχθεί είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τα στελέχη της, η εταιρεία «σαρώνει» την αγορά για εξαγορές που θα ενισχύσουν τις τεχνολογικές της δυνατότητες, χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από γεωγραφική επέκταση.

Στο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Netcompany ήδη εφαρμόζει λύσεις για υφιστάμενους πελάτες, δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση και στην ηθική διάσταση του AI — στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της.

TAGS:

close menu