Ενέργεια

Η Nestle, η Volvo και άλλες εταιρείες παροτρύνουν τα κράτη της COP28 να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα

Μια ομάδα 131 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Nestle, Unilever, Mahindra Group και Volvo Cars, παροτρύνουν τους πολιτικούς ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες, οι οποίες έχουν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμια ετήσια έσοδα, έγραψαν σε επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι οι συμμετέχοντες στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής COP28 πρέπει να δεσμευτούν να επιτύχουν 100% απαλλαγμένα από άνθρακα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035 για τις πλουσιότερες οικονομίες και να βοηθήσουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040 το αργότερο.

Οι εταιρείες έγραψαν στην επιστολή ότι αισθάνονται τις επιπτώσεις και το κόστος της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Τόνισαν ότι για να απαλλαγεί το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα από τον άνθρακα, η καθαρή ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί τόσο γρήγορα όσο καταργείται σταδιακά η χρήση και η παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Οι υπογράφοντες την επιστολή καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων και περιλαμβάνουν πολυεθνικές αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως η Unilever, Bayer, η Heineken, η IKEA και η Iberdrola, βέβαια λείπουν και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως για παράδειγμα η Apple, Samsung, Ericson, Cisco, Google κλπ.

Οι εταιρείες δεσμεύονται όλο και περισσότερο στα δικά τους χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά πολλές αναγνωρίζουν ότι η ικανότητά τους να επιβραδύνουν τις εκπομπές CO2 που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη εξαρτάται από την ταχύτερη δράση των κυβερνήσεων.

Η επιστολή συντονίστηκε από τον μη κερδοσκοπικό συνασπισμό We Mean Business Coalition, ο οποίος πιέζει για μεγαλύτερη δράση για το κλίμα παγκοσμίως.

close menu