Τηλεπικοινωνίες

Η Κυβέρνηση «παγώνει», κατακαλόκαιρο, τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες

Δεν περνά, σε αυτή την πολιτική συγκυρία, σε κυβερνητικό επίπεδο το αίτημα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για τιμαριθμική αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής στις υπηρεσίες ψηφιακών επικοινωνιών, μέσω της αλλαγής το κοστολογικού μοντέλου που τηρεί η ΕΕΤΤ. Ήδη το αίτημα διατυπώθηκε στην δημόσια διαβούλευση που διεξάγεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όμως η κυβερνητική υποδοχή εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι είναι «μη αποδεκτό». Η εντύπωση αυτή ενισχύεται και από τη στάση του αρμόδιου υφυπουργού Κώστα Κυρανάκη, και πιθανότατα θα συνταχθεί και η ΕΕΤΤ με αυτή τη γραμμή. Αυτό θα επαληθευτεί στη συνάντηση των επομένων ημερών μεταξύ του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και της ΕΕΤΤ.

Ως «πολιτική συγκυρία», κυβερνητικός παράγοντας ερωτηθείς από το ictplus.gr εξήγησε ότι, προσδιορίζεται ως «άκαιρη η είσοδος του θέματος σε δημόσια διαβούλευση σε μία περίοδο, που δεν είναι καθόλου ευνοϊκή», από τη στιγμή που

  • Η συνολική ακρίβεια των βασικών αγαθών, τροφίμων και υπηρεσιών κινείται σε πολύ πιο υψηλότερο επίπεδο από αυτό του συνολικού πληθωρισμού.
  • Η καλοκαιρινή αρνητική δημοσιότητα «είναι στο Θεό», για το κόστος των διακοπών και των θαλασσίων ναύλων,
  • Η ανώμαλη κυβερνητική προσγείωση στην καθημερινότητα με τις πυρκαγιές, αλλά και
  • Η πρόσφατη και απρόσμενη για πολλούς (όχι για όλους!) «κήρυξη πολέμου» ανάμεσα στην United Group/NOVA και Mega-ANT1, που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Κυβέρνηση,

«εξοστράκισε» το προεκλογικό αίτημα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών (έμμεση και σαφέστατη αιχμή για την ΕΕΤΤ) για εναρμόνιση των τιμών με τον πληθωρισμό, που αν και εφαρμόζεται σε περισσότερες των 20 χωρών 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. δεν βρίσκει «ευήκωα ώτα» στο ανώτερο κυβερνητικό επιτελείο. Στον καλοκαιρινό «πάγο» στο αίτημα των τηλεπικοινωνιακών αυξήσεων βάρυνε επίσης και το γεγονός ότι, παρά τις αιτιάσεις των εταιρειών, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις, τουλάχιστον στα βασικά «λαϊκά» πακέτα, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που σχολιάζουν σκωπτικά ότι «δεν το βλέπουμε στις διεθνείς αξιολογήσεις των τηλεπικοινωνιακών τιμών και πακέτων για την Ελλάδα».

Η «δημιουργικά ασάφεια» δεν βοηθά

Παράλληλα «δείχνουν» και προς το μέρος της ΕΕΤΤ, λέγοντας πως «περιμένουμε, επιτέλους, από την ΕΕΤΤ μία επίσημη θέση, βασισμένη σε διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία, να μας πει επίσημα που βρίσκονται οι τιμές των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα». Και ενώ γίνονται οι συνομιλίες και οι συνεννοήσεις μεταξύ ΕΕΤΤ και εταιρειών για την εφαρμογή τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, που προτείνεται να γίνεται μία φορά το χρόνο και μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ για τον ετήσιο πληθωρισμό, τέθηκε θέμα προστασίας των καταναλωτών. Αφορά στη δυνατότητα άμεσης αλλαγής παρόχου, χωρίς καμία οικονομική επίπτωση, από την στιγμή που κριθεί ως ασύμφορη η συνέχιση του υπάρχοντος συμβολαίου ή απλής σύνδεσης.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, με ουσιαστική θέση στο οικονομικό επιτελείο, «από την στιγμή που θα ισχύσει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις τηλεπικοινωνίες, πρέπει να καταργηθεί αμέσως και πολιτική των δεσμεύσεων των καταναλωτών. Καλό θα είναι να δούμε συνολικά τα ζητήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπου υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά».

Πάντως τα πολλά χρόνια προβλήματα στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, που καμία κυβέρνηση δεν έκανε ριζικές και τολμηρές αλλαγές ώστε σήμερα να μην είμαστε σε αυτή την κατάσταση, έχουν εξελιχθεί σε «στασιμοπροβλήματα» που και δεν λύνονται εύκολα σήμερα και θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στο καταναλωτικό κοινό, καθώς αργά ή γρήγορα οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα αυξηθούν, κατά την άποψη του ictplus.gr.

Κλείνοντας σας μεταφέρω απάντηση-ατάκα καταναλωτή σε «ουρά» καταστήματος εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην ερώτηση, τι έχει να πει αν στον λογαριασμό του μπει τιμαριθμική αναπροσαρμογή:

«Αν μπει και στη σύνταξή μου ΑΤΑ (Σ.Σ: για τους νεότερους σημαίνει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, και θεσπίστηκε αρχές του 1982 από τον Ανδρέα Παπανδρέου), τότε να μπει και στην κινητή. Εμάς δεν μας ρωτάει κανείς. Όλα αυξάνονται, εκτός από αυτά που μπαίνουν στην τσέπη μας».

Και φυσικά ο κύριος (προφανώς ηλικιωμένος και της εποχής «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια!) δεν έχει άδικο.

I. Χαλ.

close menu