Εκδηλώσεις

Η χρηματοδότηση της καινοτομίας στο επίκεντρο του RGC 2025

Στην Ελλάδα υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη συζήτηση με τίτλο «Η χρηματοδότηση της καινοτομίας», που πραγματοποιήθηκε στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου. Στη συζήτηση knowledge partner ήταν η NBG Seeds.

«Όντως υπάρχει επάρκεια χρημάτων» διαβεβαίωσε ο Partner του L-Stone Capital, Θωμάς Αθανασίου, που ξεκίνησε το 2023 και αναζητά φιλόδοξες ομάδες Ελλήνων ιδρυτών, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα. Το fund έχει ήδη πραγματοποιήσει 6 επενδύσεις και αναμένονται 2 ακόμα τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Οι καλές ομάδες δε θα δυσκολευτούν να βρουν χρήματα» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Αν και χρειάζεται να μεγαλώσει η πίτα στα πρώτα πρώιμα στάδια δημιουργίας μίας επιχείρησης. Χρειάζονται περισσότερες ομάδες που να θέλουν να ρισκάρουν και να πιστεύουν σε αυτό που θέλουν να κάνουν».

Εν συνεχεία, ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι το L-Stone Capital δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους κλάδους. «Μας αρέσουν οι εταιρείες με επαναλαμβανόμενα έσοδα και δυνατότητα επέκτασης σε ξένες αγορές. Επίσης μας αρέσει να συν-επενδύουμε με άλλα Fund του εσωτερικού και του εξωτερικού για να συνδυάζεται η γνώση» τόνισε, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον μία νοοτροπία που πριμοδοτεί την ανάπτυξη εταιρειών, καθώς και παραδείγματα εταιρειών που κατάφεραν να πουληθούν σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

«Στην χώρα υπάρχει επάρκεια χρημάτων, αλλά οι ιδρυτές πρέπει να βρίσκουν τρόπο να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να πείθουν τα Fund για να χρηματοδοτηθούν», ανέφερε ο Γιώργος Καραντώνης, Partner του Metavallon VC, του Fund που έχει πραγματοποιήσει τρία exit, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο exit deep tech εκείνης της περιόδου, της Think Silicon.

Στη δεύτερη φάση του Fund, το closing έχει στόχο τα 40 εκατομμύρια ευρώ και τα κεφάλαια θα απευθύνονται «σε πιο ώριμες εταιρείες, με λίγο μεγαλύτερα tickets αρχικής επένδυσης», χωρίς και πάλι να υπάρχει περιορισμός στους κλάδους και δίνοντας έμφαση στον ευρύτερο ελληνισμό, αλλά και σε μικτές ομάδες (Ελλήνων και ξένων ιδρυτών), με προϋπόθεση να έρθει μέρος της δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Καραντώνης «η απόσταση από την Αθήνα δεν αποτελεί εμπόδιο». «Όσοι έρχονται σε εμάς θα περάσουν πολύ χρόνο σε αεροπλάνα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι εταιρείες πρέπει να «διαθέτουν φιλοδοξία, σχέδιο, αυτοπειθαρχία και σκληρή δουλειά για αρκετά χρόνια», ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουν απήχηση εκτός των ορίων της Ελλάδας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περιοχή της Πάτρας, ο μίλησε για το οικοσύστημα εταιρειών ημιαγωγών που έχει αναπτυχθεί στην πόλη. Όπως είπε: «Η θεματική στόχευση μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη μίας περιφέρειας».

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις» ανέφερε η Partner στο Uni.fund Δώρα Τραχανά. «Ίσως λείπει το πριν αλλά και το growth για τα επόμενα βήματα μίας εταιρείας, κυρίως εκτός Ελλάδας, τα 3-5 εκατομμύρια που απαιτούνται για την επέκταση εκτός της χώρας. Εκεί η Ελλάδα λίγο υστερεί», προσέθεσε, τονίζοντας ωστόσο, ότι το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά στη γεωγραφική διασπορά, το Uni.fund έχει επενδύσει κατά το ένα τρίτο σε εταιρείες από την επαρχία, ένα τρίτο σε εταιρείες από την Αθήνα και ένα τρίτο σε εταιρείες Ελλήνων του εξωτερικού. Έχει τοποθετήσεις σε εταιρείες σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο. Το Fund επενδύει κυρίως σε τομείς ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό, με στόχο την παγκόσμια ανάπτυξη και την διεθνή εξαγορά.

«Δεν είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του Orange Grove, Αλεξάνδρα Σαρμά, που βοηθά στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων διαθέτοντας έναν πυλώνα ειδικά για τους ερευνητές. το οποίο δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα.

Όπως ανέφερε η κα. Σαρμά, οι εταιρείες συναντούν τις περισσότερες δυσκολίες στο very early stage, όπου είναι πιο δύσκολο να συγκεντρώσουν τα πρώτα 10 – 50 χιλιάδες ευρώ, σε σχέση με άλλες χώρες και πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια. «Είναι κρίμα κάτι να χάνεται για τόσο λίγα χρήματα» είπε και προσέθεσε ότι ο κατακερματισμός στο σύστημα δεν επιτρέπει επίσης να γίνει εύκολα η μετάβαση από το incubator στη χρηματοδότηση από ένα VC.

Πώς το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στηρίζει την προσπάθεια των επιχειρηματιών μέσω της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Amcham ανέλυσε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής, που σε συνεργασία με διάφορους φορείς παρέχει σειρά ενημερωτικών, συμβουλευτικών και καθοδηγητικών υπηρεσιών. «Είμαστε σε ανοδική πορεία και οι startup δεν ασχολούνται με απλά θέματα» είπε η Λ. Παναγιωτοπούλου εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

close menu