Τεχνολογίες

Η αξία των ανέπαφων mobile πληρωμών θα εκτοξευθεί κατά 220% μέχρι το 2027

Αλματώδης αναμένεται να είναι την επόμενη πενταετία ο ρυθμός ανάπτυξης των ανέπαφων συναλλαγών μέσω mobile συσκευών, με την τεχνολογία να μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα των πληρωμών. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω φορητών συσκευών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα εκτοξευθούν κυριολεκτικά, αυξανόμενες κατά 220% την περίοδο 2022-2027.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Juniper Research, η αξία των ανέπαφων πληρωμών αναμένεται να φτάσει τα $10 τρισ. μέχρι το 2027, από $4,6 τρισ. το 2022. Την αλματώδη ανάπτυξη των contactless συναλλαγών θα τροφοδοτήσουν οι επενδύσεις στο υφιστάμενο οικοσύστημα πληρωμών, όπως στα τερματικά POS (Point-of-Sale).

Ήδη η αντικατάσταση της πιστωτικής κάρτας από το smartphone ή smartwatch είναι μια τάση έντονη και στην ελληνική αγορά, με τις περισσότερες τράπεζες είτε να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών, είτε να υποστηρίζουν εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες.

Ειδικά μετά την πανδημία – που αύξησε σημαντικά τη χρήση των ανέπαφων συναλλαγών για λόγους προστασίας – οι Έλληνες καταναλωτές, που κάνουν τις συναλλαγές τους σε POS με τη βοήθεια του smartphone, έχουν στα… χέρια τους νέες επιλογές, που στόχο έχουν την πιο γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση.

Επενδύσεις

Όπως αναφέρει στην τελευταία παγκόσμια μελέτη της η Juniper Research (Contactless Payments: Key Opportunities, Emerging Trends & Market Forecasts 2022-2027), η παγκόσμια ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά ευνοεί τον τομέα των contactless πληρωμών, με την καινοτομία στον κλάδο να δίνει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

“Η ώθηση προς μια κοινωνία και οικονομία χωρίς μετρητά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών, καθώς τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τα μετρητά. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών αναμένεται να αυξηθούν κατά 221% μεταξύ 2022 και 2027. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην ευκολία που προσφέρουν στους καταναλωτές οι πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών, εξαλείφοντας την ανάγκη να κουβαλούν μαζί τους μία κάρτα”, αναφέρει στην ανάλυσή της η Juniper.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν στους προμηθευτές POS να δώσουν προτεραιότητα στην ευκολία, όταν σχεδιάζουν λύσεις NFC για την αγορά, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό συσκευών που προσφέρουν δυνατότητες ανέπαφων πληρωμών.

Η αγορά των εισιτηρίων

Η έρευνα προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για ανέπαφη έκδοση εισιτηρίων πρόκειται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 440% μεταξύ 2022 και 2027. “Η έκδοση εισιτηρίων NFC έχει ανακάμψει έντονα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, που σχετίζονται με την πανδημία και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα 5 χρόνια”, τονίζει η μελέτη.

Αυτή η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την ταχεία ανάπτυξη λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC στα δίκτυα δημόσιων μεταφορών. Η έκθεση προτρέπει τους προμηθευτές να προωθήσουν την υιοθέτηση των λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC με επίκεντρο τον τομέα των δημόσιων μεταφορών σε ανεπτυγμένες περιοχές, που αναζητούν ολοένα και περισσότερο τρόπους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς των εισιτηρίων.

Fintech

close menu