Ψηφιακή Στρατηγική

H τηλεργασία φέρνει 85% νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στην «γέννηση» 85% επιπλέον θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποσκοπεί το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις» του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε, χθες, κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, «υπέρ» ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης εξήρε την ιδιαίτερη σημασία του νομοσχεδίου της τηλεργασίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται να ακολουθήσει το ελληνικό Δημόσιο την τεχνολογική πρόοδο, προκειμένου να μην αποτελέσει βαρίδι για την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.

Όπως είπ,  «η τηλεργασία θα «γεννήσει» 85% επιπλέον θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την επόμενη δεκαετία και ανέπτυξε τις προκλήσεις που γεννά αυτή η εναλλακτική μορφή εργασίας και τα μείζονα θέματα που θα προκύψουν σε ζητήματα εξοικείωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους».

Σημειώνεται ότι, ο συγκεκριμένος νόμος ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας στο Δημόσιο, στην κατεύθυνση του συνολικού εκσυγχρονισμού του και προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Προαιρετική εφαρμογή του καθεστώτος τηλεργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου
  • Ίση μεταχείριση του τηλεργαζομένου με τον εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία
  • Διατήρηση στο ακέραιο των μισθολογικών απολαβών του
  • Τήρηση στο ακέραιο του ισχύοντος ωραρίου τηλεργασίας
  • Καμία υπηρεσιακή επίπτωση στην εξέλιξη του εργαζομένου
  • Κατοχύρωση δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου

Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία αυστηροποιείται ο εισαγωγικός διαγωνισμός στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι, η στόχευση είναι να δημιουργηθεί ένας απαιτητικός εκπαιδευτικός οργανισμός που θα παράγει ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και συνεπώς θα απευθύνεται σε ανθρώπους που επιλέγουν μία απαιτητική διαδικασία εισόδου και φοίτησης στη Σχολή. Επεσήμανε παράλληλα ότι στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η προσθήκη διακεκριμένων καθηγητών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

close menu