Συνεντεύξεις

Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): “Η συγκυρία είναι ιδανική για να χτίσουμε την επόμενη μέρα ενός ψηφιακού κράτους”

Για το παρόν και το μέλλον της αγοράς πληροφορικής καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά από τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, μίλησε αποκλειστικά στο ICT weekly ο Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρείας, τις συνεργασίες της, την παρουσία της στο εξωτερικό και την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της με νέες ψηφιακές λύσεις

της Σοφίας Μυττά

ictplus.gr: Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας σας κατά το 2021 και ποιες αλλαγές επέφερε η νέα πραγματικότητα της πανδημίας;

Γιάννης Λουμάκης: Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε ακόμα να αναφέρουμε ακριβή οικονομικά στοιχεία, θα έλεγα ότι το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία μας από πλευράς αύξησης τζίρου και κυρίως, από πλευράς κερδοφορίας. Η κύρια αύξηση προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού που πλέον αποτελούν το 50% του συνόλου των εσόδων μας και το 55% των εσόδων μας από υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει ένα ανθρώπινο δυναμικό με περισσότερους από 1.110 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό μας κατά 200 άτομα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το μεγάλο εσωτερικό έργο της κατάρτισης του νέου μας στρατηγικού σχεδιασμού που θα μας οδηγήσει για τα επόμενα 5 χρόνια στο ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Κύριοι άξονες του νέου στρατηγικού σχεδίου είναι η ανάπτυξη και διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας σε νέες ψηφιακές λύσεις (digital solutions) όπως είναι το Cloud, Cybersecurity, Managed Services, Big Data and Customer Experience. Επίσης, στόχευση μας είναι να αποτελούμε έναν από τους βασικούς πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και να πρωταγωνιστούμε στην ανάπτυξη κάθετων χρηματο-οικονομικών λύσεων με τη συνεργασία μας με τη Finastra. Σε ό,τι αφορά στις αγορές του εξωτερικού, στοχεύουμε να προσφέρουμε λύσεις συμβουλευτικής για την πληροφορική, κάτι που ήδη κάνουμε για δυο μεγάλα Ευρωπαϊκά συμβόλαια αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, στο European Union Agency for the Operational Management of Large-Scale IT Systems in the Area of Freedom, Security and Justice (eu-LISA)  και  στο European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

ictplus.gr: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ουσιαστικό «άνοιγμα» της οικονομίας αυτή τη χρονιά; Που βρίσκεται η πληροφορική;

Γιάννης Λουμάκης: Η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές και ανατροπές στην αγορά προσαρμόζοντας τις προτεραιότητες των βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι δραστηριότητες Ανθρώπινης Υγείας και Κοινωνικής Υπηρεσίας, Δημόσιας Διοίκησης, Άμυνας και Εκπαίδευσης απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα από το 2020 και μετά. Αντίθετα παραδοσιακοί τομείς, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, οι υπηρεσίες μεταφορών και η εστίαση, επηρεάστηκαν περισσότερο και βρέθηκαν σε ύφεση, από την οποία δεν φαίνεται να ανακάμπτουν άμεσα. Το γεγονός ότι η οικονομία δεν επιβαρύνθηκε με ένα επιπλέον καθολικό lockdown τους τελευταίους μήνες του 2021 ήταν πολύ σημαντικό. Η αγορά φαίνεται να επανέρχεται σταδιακά στους ρυθμούς της, αν και συγκεκριμένοι τομείς θα εξακολουθήσουν να υφίστανται πίεση.

Εκπροσωπώντας τον κλάδο της πληροφορικής, θα αναφέρω ότι βλέπουμε έντονη κινητικότητα σε όλες οι εταιρείες του κλάδου μας, ενός κλάδου που συνεχίζει απρόσκοπτα την ανοδική πορεία που ξεκίνησε το 2020. Παράλληλα, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το ποσοστό της ανάπτυξης θα φθάνει ετησίως το 7% για τα επόμενα χρόνια, ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι στη μετα-covid εποχή θα δούμε αρκετές θετικές εξελίξεις στο χώρο μας και πολλά, ενδιαφέροντα έργα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Υπάρχει μια γενικότερα έντονη τάση για επενδύσεις σε λύσεις πληροφορικής τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, όπου οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Με τα έργα άνω του €1 δισ. που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και ανοίγουν σταδιακά, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνδράμουμε στο όραμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταρρυθμιστεί το κράτος μέσα από μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές.

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια σημαντική περίοδο για την πληροφορική. Ως μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν επί σειρά ετών στα σημαντικότερα έργα πληροφορικής του κράτους και μέλος του Ομίλου Quest, ενός από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους Ομίλους, θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπηρετήσουμε την ψηφιακή μετάβαση των πελατών μας.

ictplus.gr: Σε ποιους τομείς η Uni Systems θα δώσει βάρος;  Η εξωστρέφεια εξακολουθεί να έχει την ίδια ισχύ στα στρατηγικά σχέδιά σας;

Γιάννης Λουμάκης: Η εξωστρέφεια παραμένει πάντοτε ψηλά στις προτεραιότητές μας καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε φορά επιβεβαιώνουν ότι η επιλογή μας να στραφούμε στις αγορές του εξωτερικού πριν από 10 και πλέον χρόνια ήταν στρατηγική και εξαιρετικά αποδοτική. Τα έσοδα από τις αγορές του εξωτερικού για το 2021 ξεπερνούν τα €70 εκ. ενώ το ποσοστό της ανάπτυξης μας σε αυτές τις αγορές είναι άνω του 20%. Ως εκ τούτου, σε ό,τι αφορά στις αγορές του εξωτερικού, οι στόχοι μας περιλαμβάνουν την περαιτέρω ανάπτυξή μας, με κύρια στόχευση την αγορά των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Προφανώς, τα έργα του Ελληνικού Δημοσίου είναι μεταξύ των στόχων μας, εφόσον θεωρούμε ότι είμαστε από τις λίγες εταιρείες στην ελληνική αγορά που αφενός γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες και τις ανάγκες της και αφετέρου έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν ολοκληρωμένα έργα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του εκάστοτε φορέα. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η συγκυρία είναι ιδανική για να χτίσουμε την επόμενη μέρα ενός κράτους που θα είναι ψηφιακό και θα σέβεται τον πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει την ψηφιακή πλατφόρμα City4Life, η οποία απευθύνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τις πόλεις που θέλουν να ξεπεράσουν τα στενά όρια των παραδοσιακών αυτοδιοικητικών δομών και να μετατραπούν σε έξυπνες και φιλικές προς τον πολίτη πόλεις.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο η εταιρεία μας έχει μακρά πορεία επιτυχημένων και μεγάλων έργων που σκοπεύει να συνεχίσει, είναι ο τραπεζικός. Το χαρτοφυλάκιο των ψηφιακών λύσεων που προσφέρουμε εξελίχθηκε σημαντικά την προηγούμενη χρονιά μέσω της συνεργασίας μας με τη Finastra, μια από τις μεγαλύτερες FinTech εταιρείες παγκοσμίως, μαζί με την οποία στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους πελάτες μας μέσα από ευέλικτες, εύκολα διαχειρίσιμες,  ψηφιακές πλατφόρμες.

ictplus.gr: Ποια είναι τα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας στην meta-covid περίοδο; Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία; 

Γιάννης Λουμάκης: Στη Uni Systems βρισκόμαστε εν μέσω μετασχηματισμού και καίριων αλλαγών σε ό,τι αφορά στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών και λύσεων μας, στον τρόπο λειτουργίας μας και στην προσέγγιση των απαιτήσεων των πελατών μας. Το νέο μας στρατηγικό σχέδιο που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας Oliver Wyman τους προηγούμενους μήνες και θα έχει ισχύ μέχρι το 2026, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Συνοπτικά περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε λύσεις Cloud, Managed Services, Data & Analytics, Cybersecurity, Customer Experience και Καινοτομία, ένα τομέα στον οποίο δουλεύουμε με προσήλωση τα τελευταία 3 χρόνια.

Πέρα όμως και πάνω από το σχεδιασμό, τις λύσεις και τα έργα μας, τοποθετούμε τους ανθρώπους μας, όλους εκείνους που μας στηρίζουν με συνέπεια και όσους επιλέγουν να συμπορευθούν μαζί μας στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτούς στο προσεχές μέλλον με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα εκπαιδεύσεις και βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος.  Μετασχηματίζουμε την εταιρεία και τους εαυτούς μας προκειμένου να συμβαδίσουμε με τις τάσεις που υποδεικνύει η αγορά για ευελιξία και καινοτομία.

ictplus.gr: Τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά η τηλεργασία, όπως και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. Θεωρείτε ότι  θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται το ίδιο συστηματικά; 

Γιάννης Λουμάκης: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, όπως και πολλές άλλες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πρόκειται να αλλάξει σταδιακά μεν, ριζικά δε. Ο τρόπος δουλειάς θα πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και οι εταιρείες έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε νέα πλαίσια εργασίας ελκυστικά και ταυτόχρονα παραγωγικά που θα αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των σύγχρονων εργαζομένων.

Επίσης η μεγάλη πίεση για εξεύρεση καταρτισμένου προσωπικού απαιτεί νέες προσεγγίσεις που διαμορφώνει μια παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Έτσι πλέον απευθυνόμαστε σε ταλέντα σε όλο τον κόσμο που μπορούν να εργάζονται σε μας από όπου και να βρίσκονται με την χρήση των σύγχρονων εργαλείων τηλεργασίας.

Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί θα πρέπει να μετασχηματιστούμε οι ίδιοι, να προσαρμόσουμε τις λειτουργίες των εταιρειών μας στα νέα δεδομένα και να δημιουργήσουμε τη νέα μας ταυτότητα σε ένα μέλλον που θα είναι ψηφιακό και μοναδικό.

close menu