Γενικές Ειδήσεις

«Freedom from Today» – Επίσημη παρουσίαση του βίντεοκλιπ του τραγουδιού, λίγο πριν την αποστολή στο διάστημα

Με την τεράστια στήριξη της Hellas Sat, ένα μεγαλεπήβολο όνειρο τριών νεαρών Κυπρίων, του Μάριου Θεοδώρου, της Tugce Beserler και του Αχιλλέα Θεοδώρου, έγινε πραγματικότητα. Ένωσαν δυνάμεις και μέσα από την μουσική τους, τη γλώσσα που μιλούν καλύτερα, ετοίμασαν το τραγούδι «Freedom from Today», ένα μήνυμα ελευθερίας και ειρήνης, το οποίο, με την βοήθεια της Hellas Sat και του κ. Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, αναμένεται να ταξιδέψει στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Δημοσιογραφγική Εστία στη Λευκωσία, οι συντελεστές του τραγουδιού, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό το βίντεοκλιπ που συνοδεύει το τραγούδι τους, καθώς επίσης και να μοιραστούν τις εμπειρίες που αποκόμησαν μέσα από τη συνεργασία τους για την ετοιμασία του τραγουδιού.

To τραγούδι «Freedom from Today», έρχεται σε μια εποχή που η γειτονιά μας φλέγεται στη δίνη ενός ακόμη πολέμου που αφήνει πίσω του αιμάσσουσες πληγές στην ανθρωπότητα. Με τη γλώσσα της μουσικής, η ομάδα των συντελεστών του τραγουδιού, προερχόμενοι από ένα νησί που βίωσε τον πόλεμο και τα δεινά του, φιλοδοξεί να μιλήσει την παναθρώπινη γλώσσα της ειρήνης και της ελευθερίας στις ψυχές εατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, με την ελπίδα πως κάποτε θα ξημερώσει η μέρα που ο πόλεμος θ’ αποτελεί μακρυνό παρελθόν.

Για την ετοιμασία του τραγουδιού συμπράττουν στην ερμηνεία ο μουσικός, Μάριος Θεοδώρου και η Tugce Beserler, ενώ τους στοίχους έγραψε ο Αχιλλέας Θεοδώρου. Με τη συνεργασία πλειάδας μουσικών έγινε κατορθωτή ταυτόχρονη ηχογράφηση του τραγουδιού την στιγμή που γράφονταν, οι στοίχοι και η μουσική του τραγουδιού.

Το βίντεοκλιπ, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Μάριου Θεοδώρου, γυρίστηκε στη Λευκωσία, συμβολικά σε χώρο που θυμίζει το νοσοκομείο Αθαλάσσας που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της Τουρκικής Εισβολής, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 33 πρόσωπα, ανάμεσά τους και Τουρκοκύπριοι. Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες για να αρχίσει η εκταφή τους και η διαδικασία ταυτοποίησης των οστών τους προκειμένου να παραδοθούν στους οικείους τους για ταφή. Φέροντας το στίγμα του ψυχικά ασθενή, κάποιοι δεν παραδοθηκαν ποτέ σε οικεία χέρια. Επί της οθόνης, ο θεάτής παρακολουθεί να εκτυλίσσεται μια ιστορία συμβολικά συνυφασμένη με τον χώρο αλλά και με το τραγούδι. Το σενάριο του βίντεοκλιπ είναι εμπνευσμένο από την ταινία «Orange Shoes» του Στυλιανού Χρυσοστόμου από την οποία συμπεριλαμβάνονται πλάνα. Η ταινία μιλά για το στίγμα των ψυχικά ασθενών, των διαφορετικών της εποχής, οι οποίοι, με την έναρξη του πολέμου βρέθηκαν ξεχασμένοι και σε κίνδυνο στους τέσσερις τοίχους μιας κλινικής. Τους αναζήτησαν δεκαετίες μετά.

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, η οποία φέτος κλείνει 20 χρόνια διαστημικής παρουσίας, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ανέφερε πως ένα από τα συνθήματα τον Μαίο του 2003 όταν άρχιζε το διαστημικό ταξίδι, ήταν η γεφύρωση πολιτισμών στο διάστημα (Βridging Cultures in Space). «Με αυτό το σύνθημα δηλώσαμε την πρόθεση μας να λειτουργήσουμε ως ένας διαφορετικός δορυφορικός οργανισμός, ένας οργανισμός με ουσιαστική και καταλυτική παρέμβαση και παρουσία στις κοινωνίες των χωρών που καλύπτουν οι δορυφόροι μας, και όχι ένας απλός πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών» σημείωσε.

Κύριος στόχος της Hellas Sat, δήλωσε, είναι η χρήση του διαστήματος και των δορυφόρων για την προαγωγή της ειρήνης και της διασυνοριακής αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από τη συνεργασία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μετάξύ των ανθρώπων.

Ο κ. Πρωτοπαπάς, αναφέρθηκε στην χορηγία της Hellas Sat στην πρόταση του Μάριου Θεοδώρου για να σταλεί ένα τραγούδι στο διάστημα, δεδομένου ότι το τραγούδι αφορούσε ένα μήνυμα ειρήνης και αλλαγής, σε συνεργασία με μια Τουρκοκύπρια νεαρή καλλιτέχνιδα.

«Αμέσως ο Μάριος βρήκε την Tugce Beserler, βρήκε τον Αχιλλέα και τους άλλους μουσικούς και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα δείτε σήμερα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τότε ότι το τραγούδι αυτό της ειρήνης και της συμφιλίωσης θα ήταν επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε στη φλεγόμενη σήμερα γειτονιά μας» δήλωσε.

Εκ μέρους της Hellas Sat, o κ. Πρωτοπαπάς, δεσμεύτηκε ότι βιντεοκλίπ του τραγουδιού μαζί με μια φωτογραφία των παρευρισκομένων στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του τραγουδιού, θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στον επόμενο δορυφόρο, τον HELLAS SAT 5, που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να υπάρχει για πάντα στο διάστημα.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Hellas Sat έχει ήδη απευθυνθεί στη ΝASA και στην Κινέζική Διαστημική Υπηρεσία, προκειμένου το τραγούδι να σταλεί ως μήνυμα ειρήνης και στους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στον Κινέζικό Διαστημικό Σταθμό αντίστοιχα.

Ο Μάριος Θεοδώρου στο μήνυμά του, αναφέρεται στην υπέρβαση που χρειάζεται για επιτευχθεί η ελευθερία και η ειρήνη. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι απαραίτητπο συστατικό της ειρήνης και της ελευθερίας είναι η αγάπη. Και η αγάπη από μόνη της είναι υπέρβαση.Παρ’ όλα αυτά δεν είναι αδύνατη. Ένα τραγούδι στο διάστημα υπερβαίνει από μόνο του τα όρια. Πόσο μάλλον να μιλά στις μέρες μας για τις αξίες της ειρήνης και της ελευθερίας του ανθρώπου, όταν καλούμαστε εν μέσω πολέμων να διαλέξουμε πλευρά. Το «Freedom from Today» υπερβαίνει κάθε πλευρά και τάσσεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο δικό του μήνυμα, ο 17χρονος στοιχουργός του τραγουδιού, Αχιλλέας Θεοδώρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη μας, πόσο μάλλον το δικαίωμα της ελευθερίας και της ειρηνικής ζωής.

Ως η νέα γενιά, σημείωσε, έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό και ελεύθερο μέλλον για να ζήσουμε, από σήμερα κιόλας.

Στην δική της τοποθέτηση η Tugce Beserler, αναφέρθηκε στην πρώτη στιγμή που άκουσε την ιδέα του Μάριου. Νόμιζε ότι πρόκειται για ένα άπιαστο όνειρο, πόσο μάλλον ένα τραγούδι δύο άγνωστων, μέχρι πριν από λίγους μήνες, να πάει στο διάστημα ως ένα τραγούδι – μήνυμα ειρήνης. «Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα που ξεπερνά όλα τα σύνορα και ενώνει τους ανθρώπους και με τη χρήση αυτής της γλώσσαας ευχόμαστε να αποτελέσουμε έμπνευση για ενότητα και συνεργασία. Αν και αυτό το ταξίδι στο διάστημα είναι συμβουλικό, εντούτοις το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι πολύ μεγαλύτερο και σήμερα στην γειτονιά μας το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Με αυτό το τραγούδι θελουμε να δείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ακόμα και να ξεπεράσουμε τ’ αστέρια», ανέφερε.

Καταλήγοντας, η Tugce, εξέφρασε την ελπίδα, το τραγούδι «Freedom from Today» ν’ αποτελέσει πηγή εμπνευσης και να υπενθυμίζει πως οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά σ’ ένα κοινό μέλλον»

TAGS:

close menu