Τράπεζες

FinQuest by Alpha Bank 2022: Συνδέοντας την καινοτομία με τον τραπεζικό κλάδο

Αναγνωρίζοντας την ευρύτερη σημασία της καινοτομίας για την οικονομία, την κοινωνία και τον πολίτη, η Alpha Bank καθιέρωσε τον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank. Έναν ετήσιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για 3η χρονιά φέτος και έχει καταφέρει να αποτελεί έναν εδραιωμένο πλέον μηχανισμό, μέσα από τον οποίο η Τράπεζα ενδυναμώνει τους δεσμούς της με το εγχώριο και διεθνές οικοσύστημα των Fintechs και των τεχνολογικών start-ups που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στο Pitch Event που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, για τις καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές τους διακρίθηκαν οι εταιρείες Quantfolio, SPIN Analytics και DoGood People.

Στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού βρέθηκαν λύσεις και εφαρμογές που αξιοποιούν ανοικτά δεδομένα για τη βελτίωση της εμπειρίας των Πελατών (Open Banking) καθώς και λύσεις βασισμένες στα κριτήρια ESG, με περισσότερες από 65 εταιρείες από 19 χώρες να καταθέτουν τις προτάσεις τους κατά την αρχική φάση, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρό διεθνή προσανατολισμό του θεσμού.

Οι 5 καλύτερες ομάδες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα επιταχυντή (accelerator) και έλαβαν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα Στελέχη της Alpha Bank, συμβούλους επιχειρήσεων και εκπροσώπους επενδυτικών funds, προκειμένου να βελτιώσουν τις ιδέες τους και να τις προσαρμόσουν στα δεδομένα του τραπεζικού κλάδου, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, επίσης, εξειδικευμένα workshops από διεθνείς experts.

FinQuest by Alpha Bank 2022

Στο πλαίσιο του Pitch Event και με αφορμή την ολοκλήρωση του FinQuest by Alpha Bank 2022, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε: «Η καινοτομία, υποστηριζόμενη από την ψηφιακή τεχνολογία, είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και εμείς στην Alpha Bank επιδιώκουμε συνεχώς την καινοτομία, ως όχημα για την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, σφυρηλατούμε σχέσεις και συνεργασίες με start-ups και με το ευρύτερο Fintech οικοσύστημα, για την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών, την ενίσχυση της πρότασης αξίας προς τους Πελάτες μας και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητάς μας. Ο διαγωνισμός FinQuest by Alpha Bank, που λειτουργεί πλέον ως “θερμοκοιτίδα” συνεργασιών, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει ιδέες με ανθρώπους. Αυτό, κατά την άποψή μας, είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία για τη δημιουργία ενός ευέλικτου, ψηφιακά προηγμένου τραπεζικού ομίλου που θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες και τα πλέον καινοτόμα προϊόντα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Τράπεζας, Σπύρος Φιλάρετος, ανέφερε: «Η κοινότητα των εταιρειών Fintech είναι ένα από τα γρανάζια του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος και διαθέτουν ταχύτητα και τεχνογνωσία. Αυτό που εμείς, ως τράπεζες, μπορούμε να τους προσφέρουμε, είναι ένα brand και την πελατειακή βάση και, σε πολλές περιπτώσεις, τη γνώση για να διαχειριστούν τις διάφορες ρυθμιστικές απαιτήσεις. Συνεπώς, η συνεργασία μεταξύ Fintechs και τραπεζών είναι απόλυτα λογική και αυτό ακριβώς εξυπηρετεί ο διαγωνισμός FinQuest by Alpha Bank. Η Alpha Bank αναγνωρίζοντας το περιβάλλον καινοτομίας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας και διεθνώς είναι πλέον έτοιμη να το “αγκαλιάσει”, να το υποστηρίξει, καθώς και να το αξιοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύει και τυποποιεί και τις μεθόδους και διαδικασίες για τον εντοπισμό, την επιλογή και την εμπορική αξιοποίηση αυτών των καινοτόμων ιδεών».

Σημειώνεται ότι επιλεγμένες εταιρείες που διακρίθηκαν στους προηγούμενους δύο διαγωνισμούς βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης της συνεργασίας τους με την Alpha Bank (σε στάδιο proof-of-concept).

Πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει η Τράπεζα στην προώθηση της καινοτομίας στον τραπεζικό κλάδο, με σκοπό τη δημιουργία τεχνολογικά προηγμένων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας για τους Πελάτες της.

Τα προφίλ των νικητών
– 1ο βραβείο – Quantfolio (Νορβηγία): Με τη δύναμη της μηχανικής μάθησης (machine learning) και της τεχνητής νοημοσύνης, η νορβηγική Quantfolio δημιούργησε μία ρομποτική πλατφόρμα συμβουλευτικής που προσφέρει εγκεκριμένες από τις ρυθμιστικές αρχές χρηματοοικονομικές συμβουλές στους Πελάτες. www.quantfol.io

– 2ο βραβείο – SPIN Analytics (Ηνωμένο Βασίλειο): Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά με Έλληνες ιδρυτές, η SPIN Analytics, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, προσφέρει μία πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαχείρισης μοντέλων πιστωτικού κινδύνου για τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. https://spin-analytics.com/

– 3ο βραβείο – DoGood People, S.L. (Ισπανία): Η ισπανική DoGood People, S.L. σχεδίασε και ανέπτυξε μία mobile εφαρμογή για τους εργαζομένους εταιρειών, ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί με συγκεκριμένες καθημερινές ενέργειες στην επίτευξη των ESG στόχων της εταιρείας τους. www.dogoodpeople.com

Η πρώτη νικήτρια ομάδα λαμβάνει χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη και τρίτη ομάδα που διακρίθηκαν επιβραβεύτηκαν με 6.000 ευρώ και 4.000 ευρώ αντίστοιχα. Στην τελική φάση συμμετείχαν, επίσης, και οι Net Zero Analytics και Resnovae.

Η 7μελής Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού απαρτιζόταν από Στελέχη της Τράπεζας και διακεκριμένους εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο.

close menu