Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ινδία συστήνουν Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας

Στη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, κ. Ναρέντρα Μόντι, συμφώνησαν να δρομολογήσουν τη σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας. Αυτός ο μηχανισμός στρατηγικού συντονισμού θα επιτρέψει και στους δύο εταίρους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο πλαίσιο του εμπορίου, της αξιόπιστης τεχνολογίας και της ασφάλειας και, ως εκ τούτου, να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας σ’ αυτούς τους τομείς.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι γρήγορες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον αναδεικνύουν την ανάγκη για κοινή σε βάθος στρατηγική δέσμευση. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας θα παράσχει την πολιτική καθοδήγηση και την αναγκαία δομή για την επιχειρησιακή εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, θα συντονίζει τις τεχνικές εργασίες και θα υποβάλλει εκθέσεις σε πολιτικό επίπεδο με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής και της παρακολούθησης σε τομείς που είναι σημαντικοί για τη βιώσιμη πρόοδο της ευρωπαϊκής και της ινδικής οικονομίας.

Κατά τον εορτασμό της 60ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ και της Ινδίας παρέχουν ισχυρή βάση για την ενίσχυση μιας αμοιβαία επωφελούς και βαθύτερης στρατηγικής συνεργασίας. Την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία ενώνουν δεσμοί στενής εταιρικής σχέσης δεκαετιών και είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και των γεωπολιτικών καταστάσεων. Είναι η πρώτη φορά που η Ινδία λαμβάνει την απόφαση να συστήσει Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας με κάποιον από τους εταίρους της και η δεύτερη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το πρώτο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας που σύστησε με τις ΗΠΑ. Η σύσταση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας αποτελεί βασικό βήμα για μια ενισχυμένη στρατηγική εταιρική σχέση προς όφελος όλων των λαών της ΕΕ και της Ινδίας.

close menu