Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι επενδύουν στα social media για να κερδίσουν την ψήφο των νέων 

Πολλά λαϊκιστικά ή ακροδεξιά κόμματα ελπίζουν ότι οι νεότεροι θα ενωθούν με τους μεγαλύτερους τους στην απόρριψη των παραδοσιακών δυνάμεων

Η νεολαία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται έντονα για τις εκλογές, όμως τα 2/3 των ατόμων 18 ως 29 ετών θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Η προσέλκυση των νέων έχει γίνει βασικός στόχος για τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών. Πολλά λαϊκιστικά ή ακροδεξιά κόμματα ελπίζουν ότι οι νεότεροι θα ενωθούν με τους μεγαλύτερους τους στην απόρριψη των παραδοσιακών δυνάμεων.

«Νομίζω ότι οι νέοι κοιτάζουν το μέλλον και το μέλλον τους φαίνεται ζοφερό. Πώς θα μπορούσαν να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά τα παραδοσιακά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που μας κυβερνούν για δεκαετίες και που μας έχουν φέρει σε αυτό το χάος των ανεξέλεγκτων συνόρων, της μαζικής μετανάστευσης, της ανασφάλειας, της ισλαμικής τρομοκρατίας;» διερωτάται ο Βέλγος ευρωβουλευτής του Vlaams Belang, Τομ Φαντεντρίσε.

Ένας τρόπος που επέλεξε η ευρωπαϊκή ακροδεξιά να προσεγγίσει τους νέους είναι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όπως η κινεζική πλατφόρμα Tiktok. Στο Βέλγιο, το Vlaams Belang κάνει αναρτήσεις μαζικά και ξοδεύει μεγάλα ποσά για να κερδίσει τη νεολαία.  Ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι, ο Πορτογάλος Αντρέ Βεντούρα και ο Γάλλος Ζορντάν Μπαρντελά επιλέγουν τα σύντομα βίντεο, περιεχόμενο ιδιαίτερα δημοφιλές στις μικρότερες ηλικίες.

«Πιστεύω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μερική αδιαφορία της νεολαίας (για την ψήφο) γιατί βλέπουμε την πολιτική ως κάτι από ψηλά, άντρες με μεγάλες γραβάτες, σε μεγάλα αυτοκίνητα που δεν ακούνε. Άρα υπάρχει αδιαφορία, φοβόμαστε πως ό,τι κι αν κάνουμε δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν θα ακούσουν», επισημαίνει ο 16χρονος Νατέο Καρνό από το Βέλγιο.

Στις ευρωεκλογές του 2019, πάντως, σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης χάρη και στη συμμετοχή των νέων. Επιπλέον, πρόσφατη μέτρηση έδειξε ότι το το 67% των νέων ηλικίας 18-29 ετών πιστεύει πως η ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επωφελής.

Σύμφωνα με γκάλοπ της Ipsos, οι προτεραιότητες των νέων είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανεργίας, η υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

close menu