Τεχνολογίες

Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Στη νέα πραγματικότητα που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη σε όλους τους τομείς εργασίας ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης με τίτλο Talent Crisis Alert: Upskilling for the AI Revolution στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ανδρέας Ξηροκώστας, Managing Director, SAP Hellas, ανέφερε ότι οι χώρες που είχαν μία ισχυρή ανάπτυξη, όπως η δική μας, μετά από πολλά χρόνια υπογεννητικότητας, αναγκάστηκαν να διευρύνουν το εργατικό τους δυναμικό. Σημαντική παράμετρος είναι η θέληση του εργαζόμενου. Πόσο δηλαδή θέλει να εργάζεται, πως θέλει να εργάζεται, ώστε να υπάρχει ισορροπία εργασίας και ζωής.

«Όσο περνούν τα χρόνια θέλουμε να δουλεύουμε λιγότερο και να αμειβόμαστε περισσότερο και σε αυτό η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει» κατέληξε.

Με τη σειρά του ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της ΔΥΠΑ, είπε ότι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται και στον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων, όπου η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων. Για αυτό τον λόγο, τόνισε, πρέπει να ενσωματωθεί στη λογική μας, η δια βίου μάθηση.

«Η Ευρώπη έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο μέχρι το 2030. Το 60% των ενηλίκων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, θα πρέπει να συμμετέχει σε δράσεις κατάρτισης. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αναβάθμιση δεξιοτήτων 700.000 Ελλήνων. Ήδη 250.000 έχουν πιστοποιηθεί» υπογράμισε.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ επισήμανε όμως ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί και η ενδο- επιχειρησιακή κατάρτιση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έρθουν στο κράτος και να ζητήσουν τις ειδικότητες που χρειάζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι τα ναυπηγεία της Ελευσίνας που ήδη καταρτίζονται οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν εκεί.

Ο κ. Γεράσιμος Σιάσιος, Πρύτανης και Καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν το 85% της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα, ωστόσο, πρέπει να αναβαθμιστεί όχι μόνο η εκπαίδευση αλλά και η δια βίου μάθηση που γίνεται μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που τρέχουν εκατοντάδες προγράμματα κατάρτισης μέσα στο ΕΚΠΑ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη κατευθύνεται μέσω της τεχνολογίας από την ανθρώπινη νοημοσύνη και πρέπει να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ ανθρώπινης νοημοσύνης και τεχνητής νοημοσύνης, που είναι τελικά η ενσυναίσθηση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι περίπου 250.000 νέοι καταρτισμένοι επιστήμονες είναι στο εξωτερικό και χρειάζεται να τους φέρουμε πίσω.

Ο κ. Βασίλης Καφάτος, Partner – Growth Leader, Competence Center President Deloitte, τόνισε ότι η εταιρία έκανε μία μεγάλη προσπάθεια το 2018 να αναχαιτίσει το brain drain με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Όπως είπε, δημιούργησε ένα competence center στη Θεσσαλονίκη και προσέλκυσε φοιτητές από πανεπιστήμια και από άλλες πόλεις όπως, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

«Στόχος μας ήταν και να τους επανεκπαιδεύσουμε σε τεχνολογίες αιχμής με σκοπό να εργαστούν σε σύνθετα έργα της Deloitte σε όλη την Ευρώπη. Στα πανεπιστήμια ανακαλύψαμε ταλέντα και διάθεση για μάθηση και επικεντρωθήκαμε στην αναβάθμιση δεξιοτήτων της generation z».

Ο κ. Καφάτος είπε επίσης ότι η εταιρεία συνεργάστηκε και με τα ελληνικά πανεπιστήμια για τη δημιουργία ειδικών μεταπτυχιακών. Νέος στόχος είναι η προσέλκυση νέων από το εξωτερικό αλλά και ο νέος θεσμός του Tech Visa και του talent Visa.

Από την πλευρά της, η κυρία Charlotte Foucteau, Chief Executive Officer Teleperformance είπε ότι η Teleperformance απασχολεί 12.000 εργαζόμενους, πράγμα που σημαίνει ότι προσλαμβάνει 400 άτομα κάθε μήνα. H τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων, αλλά και της εργασίας -όπως υπογράμμισε, αλλά δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο. «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να έχει το ανθρώπινο άγγιγμα. Είναι πολύ σημαντική η αναβάθμιση των δεξιοτήτων αλλά χρειάζεται και αναβάθμιση της ενσυναίσθησης» κατέληξε.

Ο κ. Γιώργος Πέτσης, Managing Director DPort Services, τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα όλων των λιμανιών του κόσμου και αυτό οφείλεται και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητη γιατί συμβάλλει στην εξέλιξη του εργαζόμενου. «Οι εταιρείες έχουν ευθύνη να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και δεν πρέπει να καταφεύγουν μόνο στο κράτος. Η DPort δημιούργησε ειδικό σχολείο εκπαίδευσης με στόχο την εκπαίδευση του ανειδίκευτου εργάτη. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να έχει στόχο να διευκολύνει τον εργαζόμενο στην εργασία του και όχι να τον αντικαταστήσει».

Τη συζήτηση συντόνισε η κυρία Έλενα Παπαδημηρίου, Διευθύντρια Σύνταξης του fyi.news.

close menu