Τεχνολογίες

Εντυπωσιασμένη από το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας η διευθύντρια του TechCrunch

Το TechCrunch, ένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης για θέματα τεχνολογίας, έρχεται στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει την  Πέμπτη 8 Μαΐου την πρώτη εκδήλωση του StrictlyVC event στη χώρα, με προσκεκλημένο τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγο πριν από την εκδήλωση, η διευθύντρια του TechCrunch και εμπνεύστρια των StrictlyVC, η ελληνικής καταγωγής Κόνι Λοΐζος (Connie Loizos), μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φιλοσοφία της διοργάνωσης, για τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις στην τεχνολογία και για τη θέση της Ευρώπης στο παγκόσμιο στερέωμα καινοτομίας, ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένη «από την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη» του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

Το StrictlyVC είναι το επιδραστικό newsletter του TechCrunch για θέματα τεχνολογίας και venture capitals, το οποίο διαβάζεται καθημερινά από δεκάδες χιλιάδες επενδυτές, επιχειρηματίες και opinion leaders, καθώς προσφέρει αποκλειστικές συνεντεύξεις, αναλύσεις και εσωτερική πληροφόρηση για τον παγκόσμιο χώρο της καινοτομίας. Επιπλέον, τα StrictlyVC events, που διοργανώνονται στις ΗΠΑ, συγκεντρώνουν τα πιο δυνατά ονόματα του τεχνολογικού και venture capital οικοσυστήματος.

Το StrictlyVC ιδρύθηκε από την Κόνι Λοΐζος, γενική διευθύντρια (editor in chief και general manager) του TechCrunch, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «το StrictlyVC δημιουργήθηκε για να προσφέρει κάτι που γίνεται όλο και πιο σπάνιο στο σημερινό τοπίο των μέσων ενημέρωσης: βάθος, πλαίσιο και πραγματικά ανεπιτήδευτες πληροφορίες. Τόσο στα ενημερωτικά μας δελτία όσο και στις εκδηλώσεις μας, εστιάζουμε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, στις ουσιαστικές συζητήσεις έναντι της ατάκας και -το σημαντικότερο- στη δημιουργία κοινότητας. Συχνά ακούω ότι μια βραδιά StrictlyVC δίνει την αίσθηση αυθεντικότητας με τρόπο που πολλές εκδηλώσεις δεν το κάνουν και αυτό είναι πολύ ευχάριστο».

Για πρώτη φορά, πέρυσι, τα StrictlyVC events διέσχισαν τον Ατλαντικό και πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο. Η δεύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση θα υλοποιηθεί στην Αθήνα, αυτή την Πέμπτη, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με προσκεκλημένους τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και σημαντικούς επενδυτές και δημιουργούς νεοφυών επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσει ακόμα ένα ευρωπαϊκό StrictlyVC event, στο Λονδίνο, στις 13 Μαΐου.

«Ελπίζουμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση επαναλαμβανόμενη στο ημερολόγιό μας. Το ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των startups στην Αθήνα αξίζει τα φώτα της δημοσιότητας», παρατηρεί η κ. Λοΐζος. Η ίδια δηλώνει ότι «έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα, και μου αρέσει πολύ να βλέπω να επιταχύνεται». Σπεύδει, εξάλλου, να προσθέσει ότι «υποστηρίζω τη χώρα πάντα».

Η σύνδεσή της με την Ελλάδα είναι βαθιά, μάς εξομολογείται, καθώς και οι τέσσερις παππούδες της ήταν από την Ικαρία. «Αν και δεν έχω κανέναν εναπομείναντα συγγενή εκεί, έχω επισκεφθεί το νησί και ένιωσα μια άμεση, βαθιά σύνδεση που εξέπληξε ακόμα και εμένα. Ήταν ένα παράξενο αλλά πολύ απτό δέσιμο από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εκεί», περιγράφει.

Η θέση της Ευρώπης στο παγκόσμιο οικοσύστημα

Η Κόνι Λοΐζος είναι δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας και στην κάλυψη των εξελίξεων στη Σίλικον Βάλεϊ. Εξηγεί ότι η μεγαλύτερη τάση σήμερα στον χώρο της τεχνολογίας «περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες – συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη – αναδιαμορφώνουν θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης πέρα από τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε πιο γενικές δυνατότητες, μεταμορφώνει τις βιομηχανίες με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε και αυτό συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται».

Έχοντας ζήσει στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο για δεκαετίες και έχοντας πάρει συνεντεύξεις από μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, η ίδια υπογραμμίζει ότι «είναι επίμονη παρανόηση ότι η Σίλικον Βάλεϊ παραμένει το αναντικατάστατο κέντρο της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας. Πιστεύω ότι μεγάλες εταιρείες μπορούν να δημιουργηθούν οπουδήποτε. Νομίζω, επίσης, ότι είναι πλέον σαφές ότι το λεγόμενο μοντέλο Blitzscaling, που προτάσσει την ανάπτυξη πάνω από όλα και το οποίο προωθείται από τους επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ εδώ και πολλά χρόνια, παρήγαγε αξιοσημείωτες επιτυχίες, αλλά και θεαματικές αποτυχίες».

Κατά την ανάθεση των ιστοριών στη δημοσιογραφική της ομάδα, η κ. Λοΐζος τους ενθαρρύνει «να κοιτάζουν πέρα από τις επιφανειακές ανακοινώσεις και να εξετάζουν τα ευρύτερα μοτίβα και επιπτώσεις. Τι μας λέει ένας συγκεκριμένος γύρος χρηματοδότησης ή ένα λανσάρισμα προϊόντος για το πού κατευθύνεται ένας κλάδος; Πώς μπορεί μια ρυθμιστική αλλαγή να αναδιαμορφώσει τη δυναμική του ανταγωνισμού;». Η ανησυχία της, συμπληρώνει, αφορά «στη διασφάλιση ότι διατηρούμε τη σωστή δόση σκεπτικισμού χωρίς να γινόμαστε κυνικοί, ότι ελέγχουμε τους ισχυρούς αναγνωρίζοντας παράλληλα την πραγματική καινοτομία και ότι δεν παρασυρόμαστε από τους κύκλους της διαφήμισης. Είναι εύκολο να πέσουμε σε αυτή την παγίδα».

Και ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι κοσμογονικές εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας παγκοσμίως, ποια είναι η θέση της Ευρώπης στο παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας, τη ρωτάμε. «Ενώ οι ΗΠΑ συχνά κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τους τεχνολογικούς γίγαντες, η Ευρώπη αναπτύσσει όλο και περισσότερο τη δική της δύναμη μέσω μιας προσέγγισης που δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την τεκμηριωμένη κανονιστική ρύθμιση. Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο αντιμετωπίζεται ως πρόκληση – ορισμένοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι λένε με χαρά ότι δίνει πλεονέκτημα στις ΗΠΑ. Όμως, μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι η τοποθέτησή της ως παγκόσμιου ηγέτη στην καθιέρωση ηθικών κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη συμβολή της Ευρώπης στο παγκόσμιο οικοσύστημα της τεχνολογίας».

Σημειώνεται ότι το StrictlyVC event προσκάλεσε στην Αθήνα και θα παρουσιάσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Endeavor Greece». Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Καραμπίνης, managing director της Endeavor Greece, «το σημαντικό μήνυμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι η παρουσία και δραστηριοποίηση του TechCrunch στην Ελλάδα για πρώτη φορά- του κορυφαίου διεθνούς μέσου που καλύπτει τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και των επενδύσεων. Με αφορμή το StrictlyVC, η ομάδα του TechCrunch θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας επί σκηνής, να γνωρίσει από κοντά το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, να συναντήσει Έλληνες επιχειρηματίες και funds, αποκτώντας άμεση εικόνα για τη δυναμική της χώρας. Η παρουσία αυτή ενισχύει ουσιαστικά την εξωστρέφεια της Ελλάδας και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για διεθνή προβολή σε ένα υψηλής επιρροής κοινό».

close menu