Οικονομία

Ευκαιρίες για ανάπτυξη στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – ΗΑΕ

Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από δύναμη και βάθος, που υπογραμμίζονται από τα σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο πρέσβης των ΗΑΕ Dr. Ali Obaid Al Dhaheri.

Ο Dr. Ali Obaid Al Dhaheri, ο οποίος υπέβαλε πρόσφατα τα διαπιστευτήριά του ως ο νέος πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι το 2020, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι σηματοδότησε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μέσω της υπογραφής της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΑΕ

Ακτινογραφώντας τις διμερείς σχέσεις μέσα από το πρίσμα της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους διμερείς δεσμούς στην πολιτική και αμυντική συνεργασία και έδωσε έμφαση στις προοπτικές των οικονομικών σχέσεων.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για «εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στην οικονομική μας συνεργασία» και εξέφρασε τη δέσμευση του περί επέκτασής της ώστε να αντανακλά την τεράστια δυναμική της διμερούς εταιρικής σχέσης. «Η φιλοδοξία των ΗΑΕ είναι να προωθήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων» είπε αποκρυσταλλώνοντας τη βούληση της χώρας του.

Επίσης, διέβλεψε σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία με αμοιβαίο όφελος στους τομείς της ενέργειας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της επιστήμης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, της εξερεύνησης του διαστήματος, της γεωργίας των φαρμακευτικών προϊόντων, της εκπαίδευσης, των logistics, της ναυτιλίας και των λιμενικών υποδομών, σημειώνοντας πως αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο γεωπολιτικό τοπίο.

Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοεμιρατινής συνεργασίας στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), που υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τις δύο χώρες με το να εισέλθουν σε νέες αγορές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως τα ΗΑΕ δεσμεύονται να συνεργαστούν με όλα τα σχετικά διεθνή μέρη για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους αμάχους στη Γάζα.

close menu