Επιχειρήσεις

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Η Ελληνική startup κοινότητα θα τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια

Πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΑΣΕ με τίτλο: «Οικονομία & Επιχειρήσεις- Ένας διάλογος με τον Πρόεδρο ΔΣ του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο» που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της OTE Academy.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος συνομίλησε με τον Πρόεδρο ΔΣ της ΕΑΣΕ κ. Βασίλη Ραμπάτ γύρω από τις προοπτικές και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαλεξόπουλος. αναφέρθηκε σε 10 βασικά κοινωνικοοικονομικά σημεία στα οποία έχουν παρατηρηθεί μεταβολές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πιο αναλυτικά ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και η ίδια η κοινωνία έχει αντιληφθεί τη σημασία τους ενώ έχει βελτιωθεί η άποψη της κοινωνίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε τη σημασία της εδραίωσης του δυτικού προσανατολισμού της χώρας και την ταχύτατη ψηφιοποίηση του κράτους ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια και σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο έχει σταθεροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ τόνισε ότι παρατηρείται έντονη δράση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς έχει αναδειχθεί ένα ισχυρό startup community το οποίο αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια να τριπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ σχολίασε θετικά την ποιότητα και ποσότητα των ξένων επενδύσεων αναφέροντας ότι αποτελούν αφορμή ανάπτυξης νέων εξειδικευμένων στελεχών σε καίριους τομείς μεγάλης ζήτησης όπως ο προγραμματισμός και οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αδυναμία εύρεσης καταρτισμένου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στο γνωστό φαινόμενο του Brain Drain. Είναι σημαντικό να καλλιεργηθούν οι σχέσεις των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και να ενισχυθεί το startup οικοσύστημα της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για συμβάσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης με ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι έχει βελτιωθεί αρκετά το brand name της χώρας που είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια ενώ έκλεισε τη τοποθέτησή του κάνοντας μια αναφορά στην ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του Προέδρου της ΕΑΣΕ, κ. Βασίλη Ραμπάτ και του Προέδρου ΔΣ του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Αρχικά, ο κ. Ραμπάτ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΑΣΕ, CEO Index, η οποία έδειξε την ανησυχία των CEOs για θέματα όπως η πανδημία, ο πληθωρισμός και οι ενεργειακές ανατιμήσεις. Η εκτίμησή του κ. Παπαλεξόπουλου είναι ότι η πανδημία θα ελεγχθεί το επόμενο διάστημα, για την κρίση ενέργειας όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς ανέφερε ότι απαιτούνται πολλές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και νέες πρακτικές οι όποιες όμως απαιτούν χρόνο για να υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε δε, ότι το κόστος για την ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι υψηλό και θα πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν να μην αυξηθούν οι ανισότητες στην κοινωνία.

Ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που έθιξε ο κ. Ραμπάτ και κατά πόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που αυτή προκαλεί, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ σχολίασε ότι το ζήτημα απαιτεί συντονισμό και συναίνεση σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι η Ε.Ε. κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές κινήσεις και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σχετικά με τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο ο κ. Ραμπάτ όσο και ο κ. Παπαλεξόπουλος από κοινού επεσήμαναν ότι το βασικό ζήτημα είναι οι διαθέσιμοι πόροι να απορροφηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

close menu