Κοινωνική δράση

Delete στη Ρύπανση, Upload σε Καθαρές Ακτές! Η Κοινωνία της Πληροφορίας καθάρισε την παραλία, Λουτρά Αλίμου

Τον καθαρισμό της παραλίας του Αλίμου από απορρίμματα κι αποτσίγαρα πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου εθελοντές, ΜΚΟ και δίκτυα, στο πλαίσιο της δράσης “Delete στη Ρύπανση, Upload σε καθαρές ακτές”, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοινωνίας της Πληροφορίας και τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλίμου.

Στη δράση παραβρέθηκαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας ο Διευθύνων Σύμβουλος Σταύρος Ασθενίδης,  από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΔ) ο Γ. Γραμματέας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, από τον Δήμο Αλίμου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Γιάννης Αντωνάκης.

Ο Δήμος Αλίμου, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τη δράση, παραχωρώντας την παραλία, γάντια, σακούλες απορριμμάτων και το απορριμματοφόρο για τη συλλογή των απορριμμάτων. 6 βατραχάνθρωποι από τον Σύλλογο Ελλήνων Βατραχανθρώπων συμμετείχαν στη συλλογή απορριμμάτων που βρίσκονταν  μέσα στη θάλασσα.

Με την αφορμή της εκδήλωσης, η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσίασε την εφαρμογή My Coast με υπαλλήλους της, που έδειξαν στην πράξη και με  tablets τον τρόπο που οι πολίτες χρησιμοποιούν το app, με την οποία θα μπορούν να ελέγχουν και να καταγγέλλουν τις παραβάσεις στις παραλίες. 

Στη δράση συνεργάσθηκαν κι αρκετές  ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, δίκτυα και εταιρείες, όπως η Cigaret Cycle, όπου συλλέχθηκαν αποτσίγαρα και συγκεκριμένα 1,61 Kg (Κιλά) Βάρος Αποτσίγαρων που απομακρύνθηκαν από την παραλία, αντιστοιχούν σε 6.440 Τεμάχια Αποτσίγαρα (Γόπες), αυυτό μεταφράζεται σε 3.220 m3 (Κυβικά) Θαλασσινού νερού που σώθηκαν απο ρύπανση, ως περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων η CsR Hellas, και η Humanity Greece, που παραχώρησε  εθελοντές για τη συλλογή απορριμμάτων και ο AB Βασιλόπουλος, με μία ευγενική χορηγία, προμήθειας νερών στους εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Αναγνωστόπουλος, πρόκειται για μία “εξαιρετική δράση, όπου η Κοινωνία της Πληροφορίας, το υπουργείο και πολλοί άλλοι φορείς έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν ένα κοινωνικό έργο, που όλοι πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε μία παραλία, να βάζουμε ένα λιθαράκι για να καθαρίσουμε την παραλία όσο μπορεί ο καθένας, προκειμένου να έχουμε καλλίτερες και πιο καθαρές παραλίες για τις οικογένειές μας”.Ο κος Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχία της εφαρμογής My Coast, τονίζοντας πως “εάν κατεβάσουμε την εφαρμογή θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε τη ζωή μας καλλίτερη  και πολύ καθαρότερες και τακτοποιημένες παραλίες, όπως ακριβώς οραματιζόμαστε και θέλουμε για τη χώρα μας”. Συνολικά, ο κος Αναγνωστόπουλος τόνισε πως “πέρυσι μόνο γνωρίζοντας ότι οι πολίτες διαθέτουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια εφαρμογή, είχαν μειωθεί εντυπωσιακά οι παρανομίες στις παραλίες”. “Είμαστε καλά, αλλά πάντοτε έχουμε περιθώρια να βελτιωθούμε περισσότερο”, υπογράμμισε ο ΓΓ.

Από την πλευρά του ο κος Ασθενίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “η σημερινή δράση είναι μία πρωτοβουλία της Κοινωνίας της Πληροφορίας που αποδεικνύει πως δεν περιορίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και δεν πρέπει να βγάζουμε από το μυαλό μας πως ζούμε σε ένα περιβάλλον που θα πρέπει να το φροντίζουμε και μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσουμε ερχόμαστε και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι άλλους φορείς και την κοινωνία των πολιτών”. Αυτό που υπογραμμίζεται με τη συγκεκριμένη δράση, πρόσθεσε, είναι πως “πρέπει το περιβάλλον το οποίο ζούμε να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας και να εναρμονίζεται με όλες τις εξελίξεις που έχουμε στο τεχνολογικό επίπεδο”.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν υπάρχει πρόβλεψη να επεκταθεί η εφαρμογή σε μία ενημερωτική πλατφόρμα για το σύνολο των παραλιών που επιδεικνύουν μία καλή πρακτική, ο κος Ασθενίδης τόνισε πως “αυτό μπορούμε να το βάλουμε σε μία προοπτική υλοποίησης σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣΨΑ, αλλά κι όλους τους άλλους φορείς οι οποίοι μπορεί να εμπλακούν όπως το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Περιβάλλοντος και γενικά τους οργανισμούς Τ.Α και τις Περιφέρειες”.

“Το μήνυμα είναι ένα φροντίστε τον δημόσιο χώρο. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι άλλων, είναι δικός μας κι εάν εμείς ως πολίτες δεν τον φροντίσουμε, δεν υπάρχει κανένας που θα ασχοληθεί μαζύ μας”, επεσήμανε ο Δ/νων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ευχαριστώντας την Κοινωνία της Πληροφορίας για την πρωτοβουλία, ο αντιδήμαρχος κος Αντωνάκης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “η δράση είναι σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και για μία βιώσιμη πόλη” και τόνισε τη σημασία της για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδίως των μικρών παιδιών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή. “Ο Δήμος Αλίμου είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες δράσεις, είναι κάτι σημαντικό και δύσκολο συνάμα να συγκεντρώσεις τόσο κόσμο, ωστόσο εμείς θα δίνουμε το “παρών” σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις”.

close menu