Data Center

Data Centers στην Ελλάδα: 10 δισ. ευρώ και 1 GW ισχύος ανοίγουν νέες αγορές και χιλιάδες θέσεις εργασίας

Η ανάπτυξη νέων data centers στην Ελλάδα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία «έκρηξη» επενδύσεων που μπορούν να φτάσουν περί τα 10 δισ. ευρώ μόνο για υποδομές, χωρίς να υπολογίζεται ο υπολογιστικός εξοπλισμός που θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος περίπου 1 GW, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ψηφιακή οικονομία της χώρας. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Χωροταξικός Σχεδιασμός για σύγχρονα, βιώσιμα και ανταγωνιστικά Data Centers», παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σύμφωνα με μελέτη της PwC, οι εν λόγω υποδομές εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 1.000 μόνιμες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου οικοσυστήματος υπηρεσιών γύρω από τα data centers, από τεχνική υποστήριξη μέχρι ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Αυξημένο εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων. Οι επενδυτικές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αντιστοιχούν σε δυναμικότητα που εκτιμάται μεταξύ 1,4 και 2,2 GW, με το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων να αφορά την Αττική, η οποία συγκεντρώνει περίπου το 65% της προγραμματισμένης ισχύος.

«Η ανάπτυξη νέων data centers συνολικής ισχύος περίπου 1 GW θα μπορούσε να ξεκλειδώσει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της χώρας ως περιφερειακού κόμβου ψηφιακών υποδομών», σημείωσε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Λευτέρης Κατσουλιέρης από την PwC.

Πόλος έλξης των επενδύσεων η Αττική

Η ανάλυση δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιαζόμενων έργων συγκεντρώνεται στην Αττική, όπου κατευθύνεται περίπου το 65% της συνολικής δυναμικότητας που βρίσκεται υπό σχεδιασμό.

Παράλληλα, σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Βοιωτία, η Δυτική Μακεδονία και η Κόρινθος, ενώ μικρότερης κλίμακας projects εξετάζονται σε Θεσσαλονίκη, Μεγαλόπολη, Κρήτη και Φιλιππιάδα.

Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως σε εθνικό επίπεδο υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος για την ανάπτυξη νέων data centers, παρατηρείται συχνά ασυμφωνία μεταξύ των περιοχών όπου υπάρχει διαθέσιμη ενεργειακή δυναμικότητα και εκείνων όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αττική. Εκεί, όπου συγκεντρώνεται η πλειονότητα των σχεδίων ανάπτυξης, η διαθέσιμη ισχύς εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 300 και 700 MW, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει πιέσεις στο ηλεκτρικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη ανακατεύθυνσης μέρους των επενδύσεων προς άλλες περιφέρειες, ώστε να εξισορροπηθεί η ζήτηση.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Η αυξανόμενη ζήτηση για εγκαταστάσεις data centers στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι παραδοσιακοί κόμβοι ανάπτυξης data centers στην Ευρώπη — γνωστοί ως αγορές FLAP-D (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Δουβλίνο) — βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σημαντικούς περιορισμούς.

Σε πολλές από αυτές τις αγορές, η πληρότητα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ξεπερνά το 90%, ενώ παράλληλα παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις κορεσμός των ηλεκτρικών δικτύων, γεγονός που καθυστερεί ή περιορίζει την ανάπτυξη νέων υποδομών.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις στρέφονται όλο και περισσότερο προς νέες γεωγραφικές περιοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν, πάνω από το 80% των νέων επενδύσεων σε data centers κατευθύνεται πλέον εκτός των παραδοσιακών ευρωπαϊκών hubs.

Η μετατόπιση αυτή δημιουργεί νέες ευκαιρίες για αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπου η ζήτηση για υποδομές ψηφιακής αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων αυξάνεται ταχύτατα.

Συνολικά, η ζήτηση ηλεκτρικής ισχύος για data centers στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από περίπου 18 GW το 2025 σε 58 GW έως το 2034, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις ενεργειακές ανάγκες του κλάδου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

close menu