Πάνω από 2000 νεαροί επιστήμονες, απόφοιτοι σχολών θετικών επιστημών, αναμένεται να περάσουν και φέτος, μέσα σε ένα διήμερο, στις 16 και 17 Μαΐου, τις «πύλες» του «TechSaloniki», που για ένατη συνεχή χρονιά αναμένεται να αναδείξει ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας και να φιλοξενήσει περίπου 700 συνεντεύξεις με στελέχη τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων πολυεθνικές.
Απόφοιτοι σχολών πληροφορικής, αλλά και μαθηματικοί, χημικοί και άλλοι πτυχιούχοι θετικών επιστημών θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας, που θα τους διασφαλίσει ικανοποιητικές αποδοχές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τεχνολογικές εταιρείες διαγκωνίζονται για να εντάξουν στο μισθολόγιό τους νέους και νέες με δεξιότητες, οι οποίοι είναι πλέον δυσεύρετοι, καθώς η προσφορά υπολείπεται των αναγκών της αγοράς.
Το TechSaloniki, που υποστηρίζεται σταθερά από 40 εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους, ηγέτες στον κλάδο τους, έχει προσελκύσει από το 2016 μέχρι σήμερα περισσότερους από 15.000 υποψηφίους και 4000 συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας από το 2023. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι βρίσκουν δουλειά μέσω του TechSaloniki περίπου 100-150 άτομα.
«Ξεκινήσαμε το 2016 με 15 εταιρείες και εδραιωθήκαμε σε θεσμό. Στην ιστοσελίδα μας φέτος προφέρουμε περίπου 450 θέσεις εργασίας, ενώ έχουμε ήδη 1.200 εγγραφές και 800 υποψήφιοι δήλωσαν συμμετοχή στα τεστ δεξιοτήτων» γνωστοποίησε η Μαρία Κολώνη, διευθύντρια επικοινωνίας της διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο tech event της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με τη συμμετοχή μας ευελπιστούμε να ανακαλύψουμε νέα ταλέντα» σημείωσε ο Δημήτρης Θεοχάρης, εκ μέρους της Netcompany, η οποία αναλαμβάνει σημαντικά έργα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τον κ.Θεοχάρη, περίπου 10- 15 άτομα, που σήμερα εργάζονται στα έργα της Netcompany, προήλθαν από την περσινή διοργάνωση του TechSaloniki.
Τους 1300 έφτασαν οι εργαζόμενοι της Deloitte στη Θεσσαλονίκη
Περίπου 1300 εργαζόμενους από τον χώρο της τεχνολογίας, από τους 3000 πανελλαδικά, απασχολεί στο κέντρο αριστείας της (Deloitte Alexander Competence Center-DACC) στη Θεσσαλονίκη η Deloitte, όπως επισήμανε η Δομνίκη Καβατζίκη, στέλεχος της αμερικανικής πολυεθνικής. «Στο TechSaloniki, το οποίο η Deloitte υποστηρίζει και φέτος ενεργά, θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους πίσω από τα βιογραφικά» είπε χαρακτηριστικά η κα Καβατζίκη και ανακοίνωσε ότι καθόλη τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα «τρέχει» στο περίπτερο της εταιρείας live coding challenge, για όποιον/α θέλει να δοκιμάσει τις ικανότητές του στον προγραμματισμό, με έπαθλο «ένα πολύ ξεχωριστό καλοκαιρινό δώρο».
Σε 500 αναμένεται ν΄αυξηθούν οι εργαζόμενοι της Accenture στη Θεσσαλονίκη έως το 2027
Περί τους 500 εργαζόμενους, έναντι 350 σήμερα, στοχεύει να απασχολεί στη Θεσσαλονίκη εντός της επόμενης διετίας η Accenture, από το περίπτερο της οποίας στο TechSaloniki «πέρασαν» πέρυσι πάνω από 450 άτομα, εκ των οποίων περίπου 40-50 έδωσαν συνεντεύξεις για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας, όπως γνωστοποίησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξανδρος Μηνάς. «Ενώ ξεκινήσαμε αναζητώντας senior ταλέντα για την παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη, πλέον έχουμε επεκταθεί και στα junior. To κύριο όφελος από τη συμμετοχή μας είναι ότι θα έρθουμε σε επαφή με πληθώρα ταλέντων με διαφορετικά προφίλ» σημείωσε ο κ.Μηνάς, ενώ ερωτηθείς αν σήμερα υπάρχει ροή ταλέντων από τις πολυεθνικές προς μικρότερες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, απάντησε: «Δεν βλέπουμε ροή από τις πολυεθνικές προς μικρές επιχειρήσεις, αλλά περισσότερο κινητικότητα μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών».
Αναπτύσσει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη η ΕΥ
«Από τα greenfield projects (πρωτογενείς επενδύσεις), που δημιούργησαν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ένα στα πέντε ήρθαν στη Θεσσαλονίκη» είπε από την πλευρά της η Βίκυ Κούρα, εταίρος της EY («Ernst & Young» )και συμπλήρωσε: «το 50% των θέσεων εργασίας που προέκυψε από αυτά τα πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη σχετιζόταν με την τεχνολογία, ενώ συνολικά στην Ελλάδα, το 30% των ανοιχτών θέσεων εργασίας αφορούν επίσης τον χώρο της τεχνολογίας». Η κα Κούρα γνωστοποίησε ακόμα ότι η ΕΥ έχει αυξήσει στα 200 άτομα το ανθρώπινο ταλέντο που απασχολεί στη Θεσσαλονίκη, αριθμό αυξημένο κατά 37%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία της στην πόλη, όπου εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να «μετακομίσει» σε νέα γραφεία. Κατά την ίδια, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανακύκλωση εργαζομένων μεταξύ των πολυεθνικών.
Υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων της TechPro Academy
Με επανακατάρτιση αποφοίτων σχολών θετικών επιστημών, που δεν έχουν σπουδάσει πληροφορική, στοχεύει να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και τις ανάγκες των τεχνολογικών εταιρειών η TechPro Academy, η οποία γεννήθηκε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2023. «Οι μαθηματικοί, οι χημικοί, οι γεωπόνοι κι απόφοιτοι άλλων σχολών θετικών επιστημών μπορούν να μάθουν πληροφορική πολύ ευκολότερα σε σχέση με άλλες ειδικότητες, οπότε στα προγράμματα της TechPro Academy συμμετέχουν άτομα με τέτοιο προφίλ, απόφοιτοι ΑΕΙ ή άνεργοι, οι οποίοι επανεκπαιδεύονται ως front και back-end developers, επιστήμονες δεδομένων κ.ά. Μάλιστα το ποσοστό απορρόφησής τους στην αγορά είναι πολύ υψηλό.
Στους τρεις κύκλους του προγράμματος εκπαιδεύτηκαν μέχρι στιγμής 150 άτομα και το ποσοστό απορρόφησής τους ήταν 77% στον πρώτο κύκλο. Στο δε bootcamp που τρέχει μέχρι τον Οκτώβριο μετέχουν 48 άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ήδη προσληφθεί, παρότι το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» επισήμανε ο Γιώργος Μανώλης, διευθύνων σύμβουλος της Onelity και ιδρυτικό μέλος του TechSaloniki και του TechPro Academy.
Την ανάγκη επένδυσης στην επανακατάρτιση (reskilling), αλλά και τη σημασία της ανάπτυξης των λεγόμενων οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills, δεξιοτήτων που δεν πιστοποιούνται από κάποιο τυπικό πτυχίο) υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας και πρόσθεσε: «Σε σχέση με πέρυσι, αλλάξαμε το 20% των δεξιοτήτων στα δημόσια ΙΕΚ ώστε να αφορούν τον ψηφιακό κλάδο».
Κατά την κα Κολώνη, το φετινό TechSaloniki περιλαμβάνει περίπου 25 εταιρικές παρουσιάσεις και τρία πάνελ συζήτησης, με στόχο -μεταξύ άλλων- να αναδείξει το μέλλον της εργασίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και τις ανάγκες επανακατάρτισης.