Ενέργεια

Cenergy: Επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ στη διετία 

Η Σωληνουργεία Κορίνθου σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και σε νέα έργα όπως η αποθήκευση άνθρακα και οι αγωγοί διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου.

Ακόμη μεγαλύτερα μερίδια στις αναδυόμενες αγορές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, σε εξειδικευμένους αγωγούς και καλώδια, διεκδικεί η Cenergy, προχωρώντας σε επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ στη διετία.

Ειδικότερα, η Σωληνουργεία Κορίνθου σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και σε νέα έργα όπως η αποθήκευση άνθρακα και οι αγωγοί διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS με έργα στη Βόρεια Θάλασσα που σχεδιάζουν και δημοπρατούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Από την άλλη η Ελληνικά Καλώδια σχεδιάζει τον διπλασιασμό της παραγωγής της με τις νέες επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρώσει τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orsted θα δραστηριοποιηθεί στην αγορά των ΗΠΑ και σε δεύτερη φάση σχεδιάζει νέα μονάδα κατασκευής πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Κεφαλαιοποιώντας επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία – ενώ προγραμματίζονται τουλάχιστον άλλα 170 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία- η εταιρεία έχει κατακτήσει ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Η συνεχής εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη και το υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό της της έχουν επιτρέψει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον του τομέα της.

Οι ΑΠΕ και η στροφή στον εξηλεκτρισμό

Ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην αγορά ενέργειας όπως τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής συνεχούς τάσης και τα δυναμικά καλώδια. Ανταποκρινόμενη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, επενδύει σταθερά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων της στην Κόρινθο. Την επόμενη διετία, οι αντίστοιχες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκλήρωσε την κατασκευή σύγχρονου, ιδιόκτητου λιμένα με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης /φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων πόντισης καλωδίων.

Από την άλλη, η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε 40% το 2050. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα παράγεται από ΑΠΕ. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο στόχο του 32%. Τι σημαίνει αυτό; Μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και μεγάλη ζήτηση σε όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και για όλες τις κατηγορίες καλωδίων τόσο χερσαίων όσο και υποβρυχίων. Η Cenergy Holdings είναι ήδη στρατηγικά τοποθετημένη για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο θεωρείται το «μεταβατικό καύσιμο» έως ότου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ολοκληρωθούν και οι νέες τεχνολογίες ωριμάσουν και βρουν την θέση τους στο ενεργειακό μίγμα. Σε αυτή τη μεταβατική φάση, οι σωλήνες χάλυβα για δίκτυα αερίου που κατασκευάζει η Σωληνουργεία Κορίνθου συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό. Από τη μία, η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και αλλού πιέζει προς την εξεύρεση και άλλων πηγών και δικτύων φυσικού αερίου, πλην αυτών που υπάρχουν ήδη. Από την άλλη, έργα αγωγών που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν καθυστερήσεις ευνοούνται από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.

Υδρογόνο
Το καθαρό υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί κύριο πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Cenergy Holdings πρωτοπορεί στις προσπάθειες του κλάδου για παροχή λύσεων μεταφοράς υδρογόνου μέσα από υπάρχοντα και νέα δίκτυα αγωγών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει και προμηθεύει σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% για δίκτυα υψηλής πίεσης. Η τεχνολογική αυτή υπεροχή της έχει ήδη προσφέρει αναθέσεις έργων στα δίκτυα της Snam στην Ιταλία, στην Πολωνία, την Αυστραλία αλλά και στη χώρα μας, με το νέο αγωγό Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΣΦΑ.

CCS (Carboncapture – Δέσμευσης και αποθήκευση άνθρακα)
Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι επίσης τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS με έργα στη Βόρεια Θάλασσα που σχεδιάζουν και δημοπρατούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

ESG
Το 2021, η Cenergy Holdings, έθεσε σε εφαρμογή έναν πλήρη και δομημένο οδικό χάρτη, με σκοπό να ευθυγραμμιστεί με τους 3 πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης. Ενέταξε στην καθημερινή της δραστηριότητα την ποσοτικοποίηση και μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων των εταιριών της, απέδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό με γνώμονα τις ίσες ευκαιρίες και τη διαφορετικότητα και έθεσε ένα συγκεκριμένο διαφανές πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης.

Επίσης, οι εταιρείες της έχουν ανακοινώσει και δεσμευτεί για δραστικά μέτρα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, ακόμα και σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

close menu