Επικαιρότητα

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες – Συναγερμός στις Διωκτικές κι Εποπτικές Αρχές

Τους τελευταίους 9 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα σε σύνολο 50 δισεκατομμυρίων τραπεζικών συναλλαγών, περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ έκαναν φτερά. Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης, έξι κατηγορίες, αλλά δύο από αυτές συγκεντρώνουν το 54% και αφορούν “ψαρέματα” μέσω τραπεζικών καρτών και λογαριασμών, ενώ το 46% είναι με την υπόσχεση “εύκολου χρήματος”.

Αυτές οι διαπιστώσεις προκάλεσαν την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συμμετείχαν ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικός, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετά το τέλος της σύσκεψης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών.

Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης”.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν στους πολίτες να μην απαντούν σε μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε SMS, που δέχονται στα κινητά τους, και να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία που σχετίζονται με τις συναλλαγές τους μέσω ebanking.

close menu