Διεθνή

Αυτονομιστικές επαρχίες της Ουκρανίας μπλόκαραν Facebook και Instagram

Οι φιλορωσικές «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι μπλόκαραν την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram, ευθυγραμμιζόμενες με τη ρωσική πολιτική για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο περιοχές ως ανεξάρτητες στις 21 Φεβρουαρίου και τρεις ημέρες αργότερα εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία προκειμένου όπως υποστήριξε να προστατεύσει τους ρωσόφωνους κατοίκους.

Η Ρωσία απαγόρευσε το Facebook και το Instagram τον Μάρτιο, όταν δικαστήριο έκρινε την μητρική εταιρεία Meta Platforms ένοχη για «εξτρεμιστική δραστηριότητα», καθώς η εταιρεία άλλαξε την πολιτική της για τη ρητορική μίσους ώστε να επιτρέπει στους Ουκρανούς να υποκινούν σε βία κατά των εισβολέων.

«Η πρόσβαση στις πηγές πληροφοριών της αμερικανικής εταιρείας Meta, η οποία επιτρέπει τις προτροπές για βία σε βάρος των ρωσόφωνων χρηστών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, έχει ήδη αποκλειστεί» ανέφερε το «υπουργείο» Πληροφοριών του Ντονέτσκ σύμφωνα με το Reuters.

Όπως διευκρίνισε, αυτό σημαίνει ότι στο έδαφος της «δημοκρατίας» έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο Facebook και το Instagram. Μέχρι στιγμής η Meta δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

close menu