Υποδομές

Αλεξάνδρα Σδούκου: «Στόχος ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε άφθονη, φθηνή, πράσινη ενέργεια»

«Στόχος ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε άφθονη, φθηνή, πράσινη ενέργεια». Αυτό δήλωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως είπε, χρειάζεται αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας μέσω περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ, μείωσης του φυσικού αερίου και μεταρρυθμίσεων στην αγορά.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην επίτευξη του στόχου αυτού θα συντείνει η εισαγωγή της δυναμικής τιμολόγησης όσο προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, αλλα και η ολοκλήρωση της διαδικασίας των μηνιαίων καταμετρήσεων που θεωρούνται επίσης σημαντικές και για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών. “Με το δυναμικό τιμολόγιο, ο καταναλωτής θα βλέπει ποιες ώρες της μέρας το ρεύμα είναι φθηνότερο και θα έχει κίνητρο να καταναλώνει ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές”, ανέφερε.

Η Υφυπουργός προέκρινε το συνδυασμό φιλοδοξίας και ρεαλισμού, όσον αφορά τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση, τη μείωση των εκπομπών και την πράσινη ατζέντα. Αναφέρθηκε επίσης και στην ενεργειακή ασφάλεια και επαρκεια, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι έρευνες και να επιβεβαιωθεί αν η Ελλάδα διαθέτει εκμεταλλεύσιμο φυσικό αέριο, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε 100% εισαγωγείς και εξαρτόμαστε από άλλους προμηθευτές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι “από τη στιγμή που στην εποχή μας όλα είναι ρευστά, είναι καλό να μην αποκλείσουμε εκ των προτέρων τίποτα και να διατηρήσουμε το δυνατόν περισσότερες επιλογές ανοικτες”.

Μιλώντας για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, σημείωσε ότι την τελευταία 5ετία στην Ελλαδα έχουμε καταφέρει να διπλασιάσουμε τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, να μειώσουμε τη χρήση λιγνίτη – το 2019 ήταν στο 25% και τώρα έπεσε στο 8% – και να τριπλασιάσουμε τις επενδύσεις στις υποδομές διασυνδέσεων, ενώ συνεχίζονται μεγάλα έργα διασύνδεσης με τα νησιά και με γειτονικές χώρες.

Επόμενη μεγάλη ανάγκη, όπως είπε, είναι οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ώστε το 2030 να πετύχουμε τον εθνικό μας στόχο που είναι το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

close menu