Χρηματοδοτήσεις

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων άνω των 7,5 δισ. έως το 2034

Την εκκίνηση των διαδικασιών για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ κατά 1 δισ. ευρώ δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή, Μάνο Μανουσάκη, ζητώντας την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση του δεκαετούς αναπτυξιακού προγράμματος του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο προβλέπει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025–2034. Στην επιστολή του, ο υπουργός καλεί τους μετόχους να συμμετάσχουν αναλογικά στη χρηματοδότηση, καλύπτοντας συνολικά το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται, η αύξηση κεφαλαίου θεωρείται αναγκαία τόσο για την υλοποίηση των έργων όσο και για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα του ομίλου.

Οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου

Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

  • Σύγκληση γενικής συνέλευσης της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, όπου το Δημόσιο κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό. Εκεί θα εγκριθεί η συμμετοχή του με περίπου 250 εκατ. ευρώ.
  • Αντίστοιχη γενική συνέλευση στον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ώστε να αποφασιστεί η εισφορά επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.
  • Συμμετοχή της State Grid με κεφάλαια ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ, μετά από συνεννόηση με την ελληνική πλευρά.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μόλις οριστικοποιηθούν οι όροι και τα οικονομικά μεγέθη.

Επενδύσεις-κλειδί για το ενεργειακό σύστημα

Στον σχεδιασμό του Διαχειριστή περιλαμβάνονται εννέα μεγάλα έργα, καθώς και δύο επιπλέον εμβληματικές διασυνδέσεις. Η επιτυχής υλοποίησή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των κεφαλαίων. Οι εγχώριες νησιωτικές διασυνδέσεις συμβάλλουν στη μείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, περιορίζουν τις εκπομπές ρύπων και ενισχύουν την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά. Παράλληλα, οι διεθνείς διασυνδέσεις ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και βελτιώνουν το εμπορικό ισοζύγιο μέσω των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ των σημαντικότερων εγχώριων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:

  1. Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ, με στόχο ολοκλήρωσης το 2029. Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια Κορίνθου–Κω.
  2. Η διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Σκύρος, Χίος, Σάμος), συνολικού κόστους 1,4 δισ. ευρώ.
  3. Η ολοκλήρωση της τέταρτης φάσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο, με προϋπολογισμό 161 εκατ. ευρώ.
  4. Η δεύτερη ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την Αττική, με εκκρεμότητα την κατασκευή της γραμμής Χανιά–Ηράκλειο.
  5. Η ολοκλήρωση του ανατολικού διαδρόμου της Πελοποννήσου, που συνδέει τα ΚΥΤ Μεγαλόπολης, Κορίνθου και Κουμουνδούρου.
  6. Συμπληρωματικά έργα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, όπως η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου και η δημιουργία νέου ΚΥΤ στο Ρουφ.

Διασυνοριακές και διεθνείς διασυνδέσεις

Σε επίπεδο διεθνών συνδέσεων, προωθείται η κατασκευή δεύτερων γραμμών με Ιταλία, Αλβανία και Τουρκία, συνολικού κόστους περίπου 1 δισ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μεταξύ 2031 και 2033. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν επίσης τα έργα διασύνδεσης με την Αίγυπτο, προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ, καθώς και με τη Σαουδική Αραβία, μέσω ειδικής θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ. Για τα έργα αυτά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες βιωσιμότητας και η τελική χάραξη. Παράλληλα, το έργο της διασύνδεσης με την Αίγυπτο αναμένεται να συνδυαστεί με το πρότζεκτ Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, εντάσσοντας τη χώρα στον ευρύτερο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC).

close menu