Χρηματοδοτήσεις

Α. Γεωργιάδης: Είναι θράσος από το ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει υποδείξεις για το ΕΣΠΑ

Στους πίνακες απορρόφησης του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, απαντώντας στον τομεάρχη Ανάπτυξη και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του. «Πίστευα ότι μετά τις ανακοινώσεις τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της Eurostat, των τελευταίων ημερών, θα βρίσκατε έναν εύσχημο τρόπο να αποσύρετε αυτή την ερώτηση. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεν το κάνατε. Δείχνει μια πολύ μεγάλη γενναιότητα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτση.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης:

“Ξεκινάω από το τελευταίο για να σας δώσω το χρόνο να προετοιμαστείτε. Είπατε για τους πίνακες απορρόφησης του ΕΣΠΑ ότι τα έχετε κάνει και εσείς. Σας προκαλώ, λοιπόν, να παρουσιάσετε έναν πίνακα ΕΣΠΑ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ που η Ελλάδα ήταν πρώτη σε όλη την Ευρώπη. Δώστε μου μία ημέρα που η Ελλάδα ήταν πρώτη.

Για λόγους ιστορίας και μόνο, επειδή μας ακούει ο κόσμος, επισημαίνω ότι την ημέρα που ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του ΕΣΠΑ με την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον κύριο Γιάννη Τσακίρη, τον κύριο Δημήτρη Σκάλκο και τους Ειδικούς Γραμματείς, τον κύριο Γιώργο Ζερβό και την κυρία Νίκη Δανδόλου, ήμασταν στη θέση 19 σε απορρόφηση.

Σήμερα, η Ελλάδα μας από την 19η  θέση είναι στην 1η  θέση. Και όταν λέμε για απορρόφηση μιλάμε για πληρωμές. Άρα, μιλάμε για λεφτά που φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Προσέξτε, δεν μιλάμε για δείκτη δέσμευσης. Εσείς πράγματι είχατε δεσμεύσει το ΕΣΠΑ με διάφορα έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν γινόντουσαν ποτέ. Εδώ μιλάμε για δαπάνες, για πληρωμές τιμολογίων, δηλαδή για χρήματα που φτάσανε στην πραγματική οικονομία. Άρα, στο ερώτημά σας αν φτάνουνε χρήματα στην πραγματική οικονομία, ναι, αφού είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, φτάνουν χρήματα στην ελληνική οικονομία.

Να το πάμε και λίγο ευρύτερα γιατί, καθώς υπήρξατε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εγώ θα πω ήσασταν και καλός υπουργός, μέσα στα πλαίσια κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα εκπληκτικά καλός, έρχομαι στο προκείμενο που με ενδιαφέρει.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εθνικό σκέλος και συγχρηματοδοτούμενο. Δηλαδή για να καταλάβει ο κόσμος, γιατί εσείς καταλαβαίνετε αλλά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, και εθνικοί πόροι, με δικά μας λεφτά, και πόροι που πληρώνουμε και παίρνουμε πίσω από την Ευρώπη, το κομμάτι του ΕΣΠΑ.

Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μία χρονιά, μία που εκτελέστηκε στο 100% χωρίς να “παρκάρει” λεφτά στο τέλος; Ούτε μία. Ξέρετε τι κάνατε κάθε χρόνο; Και είναι και εντυπωσιακό.

Είναι εντυπωσιακό ότι επί πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα θέματα που βάζει η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις της είναι η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία είχε ύφεση, την ίδια στιγμή που όλοι λέγαμε ότι δεν έχουμε λεφτά, καταφέρνατε επί πέντε χρόνια τα λεφτά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να μην τα δώσετε ούτε μία χρονιά στην πραγματική οικονομία.

Και έτσι πηγαίνατε κάθε φορά στο τέλος του χρόνου και βάζατε 500 εκατομμύρια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, 600 εκατομμύρια στη Τράπεζα της Ελλάδος. “Παρκάρατε” δηλαδή τα διαθέσιμα για να μην τα χάσετε σε διάφορους λογαριασμούς, γιατί δεν είχατε καταφέρει να τα πληρώσετε στον κόσμο, στην πραγματική οικονομία.

Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη και εμού ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τι έχει γίνει, κύριε Χαρίτση, αυτά τα δύο χρόνια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξέρετε; Είναι ακριβώς η ερώτηση που με ρωτάτε.

Το 2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Ελλάδα ξόδεψε 11 δισεκατομμύρια ευρώ και είμαι περήφανος για αυτό. Είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την πρώτη ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες.

Και φέτος, για δεύτερη χρονιά θα κλείσουμε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε όλη την ιστορία της Ελλάδος από την ένταξή μας στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες.

Και επειδή μου κάνατε την ερώτηση για τις πληρωμές. Φέτος, έχουμε αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τρεις φορές. Για ποιο λόγο; Διότι τα χρήματα δαπανώνται. Δηλαδή, οι πληρωμές που με ρωτάτε ήδη γίνονται.

Και γίνονται από μία Κυβέρνηση που δεν αφήνει να πάει χαμένη ούτε μία ημέρα, που είμαστε πάνω από τα προβλήματα των ανθρώπων 24 ώρες το 24ωρο, που δεν αφήνουμε και δεν έχουμε αφήσει ούτε μία επιχείρηση μόνη της, που εργαζόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα, να ξεκολλήσουμε πληρωμές, να εκτελεστούν έργα και να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Για αυτό, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου στα συγκεκριμένα που ετέθησαν, κυρίως στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” που με ενδιαφέρει, γιατί έχει σημασία να το ακούσει και ο κόσμος.

Κύριε Χαρίτση, είπατε λίγο μικρόψυχα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το 2021. Ναι, ανάκαμψη είναι προφανώς. Φυσικά, διεθνώς ανάπτυξη λέγεται. Οι δείκτες περί της αναπτύξεως μιλάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διεθνή οικονομία, άρα και στην Ελλάδα.

Εγώ όμως θέλω να δεχθώ απολύτως αυτό που είπατε. Από το -9,1% του 2020, από μία πολύ μεγάλη ύφεση, όλοι περιμένανε το 2020 ότι η Ελλάδα μας θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την είχε. Την είχε η Ισπανία, που είναι και το πολιτικό σας πρότυπο, με πολύ μεγάλη διαφορά. Φέτος, θα δούμε πού θα φτάσει, λέμε 7,1%, αλλά με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί φαίνεται ότι αυτός είναι ένας μέτριος υπολογισμός.

Στοχεύουμε να είμαστε μία από τις τρεις ευρωπαϊκές οικονομίες που θα έχουν θεραπεύσει σε επίπεδο ΑΕΠ όλη τη ζημιά του ’20 σε μία χρονιά. Προσέξτε, 24 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουν καταφέρει αυτό που κατάφερε η Ελλάδα μας, άρα, μην το θεωρείτε και τόσο δεδομένο, κύριε Χαρίτση”.

Δευτερολογία:

“Κύριε Χαρίτση, σας είπα αν έχετε, να καταθέσετε ένα πίνακα της Commission που να είστε πρώτοι. Παραπέμψατε σε μια δήλωση του κυρίου Γιούνκερ, που πράγματι είχε συμβεί προσπαθώντας να σας ενθαρρύνει να μπείτε στον καλό δρόμο. Δήλωση υπάρχει, εγώ όμως περιμένω να καταθέσετε τον σχετικό πίνακα.

Άλλο η δέσμευση σας είπα και άλλο η απορρόφηση. Δέσμευση κάνατε, πληρωμές δεν κάνατε.  Για να το καταλάβει και διαφορετικά ο κόσμος, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου και ήσασταν ήδη στον 5ο χρόνο του ΕΣΠΑ 2014-2020, -το 2019 ανέλαβα εγώ- , είχατε κάνει δαπάνες 22%.  Από το 100% του ΕΣΠΑ είχατε καταφέρει να πληρώσετε 22%. Εχθές, 2,5 χρόνια μετά, είμαστε στο 75%.  Άρα μην μου μιλάτε για πληρωμές.  Το ρεκόρ που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια πρέπει να καταγραφεί στην ελληνική ιστορία.

Τώρα, όσον αφορά αυτό που είπατε ότι αυτό έχει συμβεί λόγω των δαπανών της πανδημίας, εγώ επίτηδες αναφέρθηκα σε συγκριτικό πίνακα, πίνακα δηλαδή μεταξύ των 27 χωρών.

Εξ όσων θυμάμαι πανδημία έχουν και οι 27 χώρες. Δεν είναι διαφορετικές συνθήκες οι δικές μας με τις άλλες χώρες.  Απλώς εμείς τα καταφέραμε καλύτερα από όλες τις άλλες χώρες.  Αυτή είναι η διαφορά. Είμαστε πρώτοι και όλοι οι άλλοι μας βλέπουν με τα κιάλια.  Και για αυτό πρέπει να είστε χαρούμενος, κύριε Χαρίτση, ως Έλληνας πολίτης και βουλευτής και όχι να εκνευρίζεστε. Ο εκνευρισμός για την εθνική μας επιτυχία είναι κακό πράγμα.

Αρκεί να σας πω ότι εχθές ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κύριος Λίντνερ -και επειδή είπατε για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα- είπε το εξής αμίμητο που δεν έπαιξε τόσο πολύ στα μέσα. Έχει παίξει το άλλο που είπε γιατί πρέπει να γίνουμε παράδειγμα σαν την Ελλάδα, να ακολουθήσουμε την Ελλάδα. Είπε λοιπόν ότι “η Ελλάδα είναι πρότυπο χώρας πια με υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό”. Αυτό είπε εχθές στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Βεβαίως, έχουμε το χαμηλότερο, έναν από τους τρεις χαμηλότερους πληθωρισμούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ετήσια βάση, κύριε Χαρίτση θα έχουμε 0,1%.  Εάν το 0,1% λέγεται μεγάλος πληθωρισμός να μου το πείτε και εμένα.

Όσον αφορά το Νοέμβριο που είχαμε 4,3%, εάν διαβάζατε σωστά θα ξέρατε ότι το Νοέμβριο του ’20 με τον οποίο γίνεται η σύγκριση είχαμε -2%.  Άρα, από το -2% έχουμε πάει στα 4,3%.  Ούτε αυτό δεν ξέρετε.

Ό,τι και να κάνετε, τρεις μέρες τώρα όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και όλες οι ευρωπαϊκές αρχές συγχαίρουν την Ελλάδα. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζετε είστε εσείς.

Όσον αφορά τις πληρωμές. Δεν υπάρχει καμία στάση πληρωμών. Μόλις προχθές δόθηκαν στις περιφέρειες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 100 εκατομμύρια για να κάνουν πληρωμές.

Και υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη πληρώσει σε όλες τις περιφέρειες όλα τα χρήματα που προβλέπαμε στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, αυτά τα 100 εκατομμύρια που τους δώσαμε είναι πάνω από τον προϋπολογισμό, είναι επιπλέον χρήματα για να πληρώσουν από όσα είχαμε προϋπολογίσει στην αρχή της χρονιάς.

Άρα, κανένας Περιφερειάρχης δεν πρέπει να διαμαρτύρεται απολύτως για τίποτα. Όσα χρήματα είχαμε πει ότι θα τους δώσουμε τα πήραν και τώρα τους δώσαμε και 100 επιπλέον εκατομμύρια.

Και όσον αφορά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – γιατί αυτά τα 100 εκατομμύρια είναι το εθνικό σκέλος- δώσαμε άλλα 300 εκατομμύρια για να κάνουν πληρωμές.  Άρα στο σύνολο μέσα στις προηγούμενες 4 μέρες δώσαμε 400 εκατομμύρια.  Μη μου λέτε λοιπόν  για παύση πληρωμών.

Και επαναλαμβάνω, κύριε Χαρίτση, πως γίνεται να έχουμε κάνει ταυτόχρονα παύση πληρωμών, όπως ισχυρίζεστε ψευδέστατα, και ταυτόχρονα να έχουμε τη μεγαλύτερη απορρόφηση και εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων;

Προσέξτε, για να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά: το ανώτατο σημείο που έφτασε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πέντε χρόνια, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αθροίζοντας το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, ήταν 4 δισεκατομμύρια. Και αυτό που έχουμε καταφέρει εμείς σε δύο συνεχόμενα χρόνια είναι 21 δισεκατομμύρια.

Πάμε λοιπόν τώρα στο “Εξοικονομώ” για να κλείσω. Στο “Εξοικονομώ” υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα για το οποίο θέλω να μιλήσω για να το ακούσει ο κόσμος. Τι έχει συμβεί;

Από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, μόλις το 1% έχει πλήρεις αιτήσεις στην πρώτη αξιολόγηση. Δηλαδή από τις 100 αιτήσεις οι 99 έχουν μέσα λάθη που βάσει του κανονισμού απαγορεύεται να γίνει η πληρωμή. Το 20% των αιτήσεων φτάνουν να είναι πλήρεις μετά την δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει αφού επανυποβάλουν την αίτηση. Το 40% μετά την τρίτη αξιολόγηση.  Δηλαδή έχουν υποβάλει και τρίτη φορά την αίτηση.  Και το 39% μένουν με προβλήματα και μετά την τρίτη αξιολόγηση.

Άρα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει καταθέτοντας τις αιτήσεις να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί πια στον τρόπο που κάνουν την κατάθεση στο “Εξοικονομώ” αν θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους γρήγορα.

Τα χρήματα είναι δεσμευμένα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και μόλις η αίτηση γίνει δεκτή η πληρωμή γίνεται το ίδιο δευτερόλεπτο αυτόματα. Εάν δεν έχεις κάνει λάθος στην πλατφόρμα αυτόματα πληρώνεσαι.

Σίγουρα θα γνωρίζετε εφόσον είστε επιμελής ότι στον έλεγχο που έκανε η ΕΥΘΥ στις πληρωμές του προηγούμενου προγράμματος “Εξοικονομώ”, επί των ημερών σας, βρήκε τόσα πολλά λάθη στις αιτήσεις που έβαλε πρόστιμο 7 εκατομμυρίων στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για ποιο λόγο;  Διότι πράγματι πληρώνατε, αλλά πληρώνατε χωρίς να ελέγξετε. Και ποιος πλήρωσε τελικά τα χρήματα;  Ο Έλληνας φορολογούμενος.

Εμείς λοιπόν είπαμε δεν θα πληρώνεται καμία αίτηση εάν δεν είναι απολύτως ορθή βάσει του κανονισμού.  Και αυτοί που κάνουν τις αιτήσεις να προσέχουν να τις κάνουν σωστά. Γιατί τους μάθατε να τα κάνουν πλημμελώς και τελικά τα ξανά πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν θέλετε την έκθεση ελέγχου της ΕΥΘΥ επί των ημερών σας, για να δείτε τι εγκλήματα κάνατε, πολύ ευχαρίστως.

Άρα λοιπόν είναι θράσος από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει σε εμάς υποδείξεις. Σε όλους τους δείκτες τους έχουμε ξεπεράσει κατά τρόπο εκπληκτικό.  Και είμαι πολύ περήφανος για αυτό”.

close menu