Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (Β’ 4296/19.7.2025) της απόφασης για τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα μπαίνει σε νέα τροχιά στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας σαφές πολιτικό και διοικητικό στίγμα. Πρόκειται για μια δομή που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ICTplus.gr, συγκροτείται με πλήρεις αρμοδιότητες στρατηγικής, σχεδιασμού και εκπροσώπησης της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο – και έρχεται να αναδιαμορφώσει τις εσωτερικές ισορροπίες του Υπουργείου.
Δομή και αποστολή
Η νέα Ειδική Γραμματεία, όπως αποτυπώνεται στο επίσημο οργανόγραμμα, περιλαμβάνει:
-
Αυτοτελές Τμήμα Στρατηγικής, Προγραμματισμού και Διαχείρισης Έργων
-
Διεύθυνση Τεχνητής Νοημοσύνης με τρία Τμήματα
-
Διεύθυνση Διακυβέρνησης Δεδομένων με τρία Τμήματα
Συνολικά, προβλέπονται 7 θέσεις τμηματαρχών και 2 θέσεις διευθυντών, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το προσεχές διάστημα, με τη «κινητικότητα» ήδη να έχει ξεκινήσει. Οι εξουσιοδοτήσεις και τα επίπεδα υπογραφών είναι αντίστοιχα με εκείνα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Η αρμοδιότητα της νέας γραμματείας είναι πλήρης και αποκλειστική στα θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως αποτυπώνεται στο Άρθρο 1 (παρ. α–θ) του σχετικού ΦΕΚ. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-
τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής και κανονιστικού πλαισίου,
-
τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων,
-
την πρόταση νομοθετικών παρεμβάσεων,
-
την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ICTplus.gr, η στελέχωση της Γραμματείας θα προέλθει κυρίως από υφιστάμενες δομές του Υπουργείου, κυρίως από τη ΓΓΠΣ και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εσωτερική ανακατανομή ρόλων και ανθρώπινου δυναμικού.
Έργα και αλληλοεπικαλύψεις
Πηγές με γνώση του θέματος σχολιάζουν στο ICTplus.gr ότι οι δύο βασικοί άξονες της Ειδικής Γραμματείας (AI και Data Governance) αποτελούν ήδη αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται η ΓΓΠΣ, η οποία έχει και δύο εν εξελίξει έργα πάνω σε αυτά τα πεδία. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα για την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία ή και τις πιθανές αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της δομής, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 6 του ΦΕΚ, ανέρχεται σε περίπου 95.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ρητά οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται. Παρ’ όλα αυτά, το οργανόγραμμα είναι λεπτομερές και συγκεκριμένο.
Πολιτικό μήνυμα υψηλού επιπέδου
Η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας δεν είναι μεμονωμένη κίνηση. Έρχεται σε συνέχεια:
-
της μετονομασίας του Υπουργείου (με σαφή αναφορά στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση),
-
της σύστασης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τον καθηγητή του MIT Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, και
-
της παρουσίας του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο Greeks in AI 2025 στο Σεράφειο, στις 19-20 Ιουλίου.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κεντρικό άξονα πολιτικής, επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων για την επόμενη διετία 2026–2027. Η πολιτική προτεραιότητα έχει πλέον θεσμική σφραγίδα, με την AI να περνάει σε «καθεστώς Ειδικής Γραμματείας».
Σε αναμονή Ειδικού Γραμματέα
Σύμφωνα με πληροφορίες του ICTplus.gr, ο διορισμός του πρώτου Ειδικού Γραμματέα είναι προ των πυλών. Ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι νομικός, γεγονός που ενισχύει την κατεύθυνση του ρυθμιστικού/κανονιστικού χαρακτήρα της γραμματείας στα πρώτα της βήματα.