Στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πέτρου Ράλλη και Θηβών) διοργανώνεται η πρώτη θεσμική συνάντηση DIGITAL SKILLS – Scouting ICT People μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού, Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Εταιριών με θέμα την απασχόληση στους τομείς της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Επικοινωνιών με τη συνεργασία και την αιγίδα των καθ΄ ύλη αρμοδίων Υπουργείων και Φορέων.
Στη διήμερη συνάντηση οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την στρατηγική και τις δραστηριότητες εταιρειών της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Επικοινωνιών, θα ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης και φυσικά θα έχουν την δυνατότητα να διερευνήσουν προοπτικές για νέες εργασιακές σχέσεις με εταιρείες του χώρου.
Τα μεγάλα προβλήματα της ICT απασχόλησης
Η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, έχει διαρκείς και μεγάλες ελλείψεις στελεχιακού δυναμικού και συνεχίζει να μην απασχολεί αρκετούς ειδικούς στις λεγόμενες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει άλλη μία αρνητική πρωτιά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα την Eurostat το 2024 στην Ε.Ε. απασχολούνταν συνολικά περί τα 10 εκατ. ειδικοί στις ΤΠΕ, που είναι το 5% στο σύνολο των ευρωπαίων εργαζομένων. Η τάση απασχόλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ανοδική κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023 και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014.
Η χώρα μας απασχολεί μόνο τους μισούς εργαζομένους ΤΠΕ, είναι στο 2,5%, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο σύνολο των εργαζομένων. Το ανησυχητικό είναι πως η ελληνική αγορά θα χρειαστεί περί τους 300 χιλιάδες πτυχιούχους και ειδικούς στις ΤΠΕ σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας έως το 2030 που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Δύσκολος χώρος οι ΤΠΕ για τις γυναίκες
Το 2,5% στους εργαζόμενους ΤΠΕ κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση της ΕΕ μετά τη Ρουμανία (2,8%), την Ιταλία (4%), τη Σλοβενία (4,3%) και την Πολωνία (4,5%). Αν δούμε τι συμβαίνει στην κορυφή η Σουηδία απασχολεί προσωπικό ΤΠΕ στο 8,6%, το Λουξεμβούργο 8%, η Φινλανδία 7,8% και η Εσθονία (7,2%), η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει νέα άλματα στις ψηφιακές της υποδομές.
Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης ειδικών στην πληροφορική είναι άμεση απόδειξη του παλαιού και παρωχημένου παραγωγικού και εκπαιδευτικού μοντέλου της χώρας. Παρά το γεγονός ότι οι κλάδοι των ΤΠΕ και των startups έχουν σαφείς ανοδικές τάσεις ανάπτυξης η Ελλάδα εξακολουθεί για μεγάλο μέρος επαγγελματιών και αποφοίτων να είναι μικρή αγορά με λιγότερες εργασιακές επιλογές.
Εκτός από τις χαμηλές επιδόσεις στην απασχόληση των ΤΠΕ τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι μόνο το 20% των ειδικών ΤΠΕ είναι γυναίκες και μόλις πέρισυ έφθασε στο 19,5%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα και ειδικά στην Εσθονία (27,6%), στη Ρουμανία (27,3%) και στη Βουλγαρία (27%).