Εκπαίδευση - Κατάρτιση

Τμήμα Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου – Επιλογή σπουδών για ΤΝ, Επιστήμη Δεδομένων και ψηφιακή μετάβαση

Το Τμήμα Πληροφορικής Ιονίου εκσυγχρόνισε το πρόγραμμα σπουδών του με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και την ψηφιακή μετάβαση. Έτσι πλέον προσφέρει τη δυνατότητα σπουδών στο Τμήμα Πληροφορικής, με σύγχρονες κατευθύνσεις που συνδέουν την Πληροφορική με την Εκπαίδευση, την Κυβερνοασφάλεια, τα Δίκτυα Επικοινωνιών, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Αναλυτική Δεδομένων, τη Γεωργία Ακριβείας, την Πολιτική Προστασία και Άμυνα, τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, τον Πολιτισμό, τη Διάδραση και την Ψυχαγωγία, καθώς και με την Ιατρική Ακρίβειας, τη Νευροεκπαίδευση και τα Δεδομένα Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Πληροφορικής στην Κέρκυρα, αφουγκραζόμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Πληροφορικής και τις ανάγκες της κοινωνίας και της σύγχρονης αγοράς εργασίας, στην περιοχή των Ιονίων Νήσων, στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αναδιαμόρφωσε το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του με καινούρια μαθήματα, περισσότερο δομημένη διάρθρωση και αντικατάσταση των κατευθύνσεων εξειδίκευσης με τρεις νέες καινοτόμες κατευθύνσεις, μοναδικές σε προπτυχιακό επίπεδο για τον ελλαδικό χώρο.

Τα πρώτα πέντε εξάμηνα σπουδών περιλαμβάνουν εκπαίδευση και εξοικείωση με όλες τις θεμελιώδεις πτυχές της επιστήμης, με μαθήματα κορμού με ανανεωμένο  περιεχόμενο που εξασφαλίζουν άριστη κατάρτισή σε όλες τις βασικές αρχές της Πληροφορικής.

Στο έκτο εξάμηνο η επιλογή κύριας (Major) και Δευτερεύουσας (Minor) κατεύθυνσης εξειδίκευσης φέρνει την αρχιτεκτονική του Προγράμματος στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Οι τρεις προσφερόμενες κατευθύνσεις είναι οι:

⦁    Βιοπληροφορική και Υπολογιστική Νοημοσύνη
⦁    Κυβερνοασφάλεια και Δίκτυα Επικοινωνιών
⦁    Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Αναλυτική Δεδομένων

και αντανακλούν αντιπροσωπευτικά θεματικές που απασχολούν την σύγχρονη Πληροφορική, απαντούν στις σημερινές και αυριανές ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και στις λύσεις που χρειάζεται η Κοινωνία του Αύριο. Παράλληλα, οι θεματικές τους βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας παγκοσμίως και υποστηρίζονται από το έργο των άρτια εξοπλισμένων και πολύ ενεργών θεσμοθετημένων ερευνητικών εργαστηρίων του Τμήματος. Κάθε κατεύθυνση προσφέρει υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα στους φοιτητές που την επιλέγουν ως κύρια, καθώς και μια σειρά μαθημάτων στους φοιτητές που την επιλέγουν ως δευτερεύουσα.

Σύμφωνα πάντοτε με το Πανεπιστήμιο, επιπλέον μαθήματα επιλογής προσφέρονται σε όλους τους φοιτητές, ανεξάρτητα της κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει, και οργανώνονται σε πέντε θεματικές ομάδες, toolboxes, όπως Θεωρητική Πληροφορική, Λογισμικό, Διάδραση, Παιδαγωγική και Ανθρωπιστικές Διαστάσεις της Πληροφορικής.  Ο φοιτητής που περνάει με επιτυχία τα πέντε μαθήματα του toolbox Παιδαγωγική παίρνει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας.

Στο τέλος του τρίτου έτους δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής εκπόνησης πρακτικής άσκησης που αποδεδειγμένα ενδυναμώνει την σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας στον χώρο, ενώ στο τέταρτο έτος εκπονείται η υποχρεωτική πτυχιακή εργασία που εκπαιδεύει τους φοιτητές στην αυτόνομη διεξαγωγή ενός ατομικού έργου στον χώρο της Πληροφορικής.

Οι προσωποποιημένες σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα μέλη της κοινότητάς του διέπουν πάντα το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, από την ίδρυσή του, με αμεσότητα, και ουσιαστική διάδραση. Ταυτόχρονα, οι 9 στους 10 φοιτητές έβρισκαν και βρίσκουν εργασία στον χώρο πολύ σύντομα μετά την αποφοίτηση, ενώ συχνά φοιτητές βρίσκουν δουλειά ακόμα και πριν πάρουν πτυχίο, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το καινούριο Πρόγραμμα θα εκκινήσει την λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

close menu