Χρηματοδοτήσεις

TechEU: Η Ευρώπη επενδύει 250 δισ. ευρώ για την τεχνολογική της αυτονομία

Πρόσβαση σε άμεσες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ αποκτούν το προσεχές διάστημα οι ευρωπαϊκές – και κατ’ επέκταση οι ελληνικές – scaleups, μέσα από τη σύσταση του νέου υπερταμείου TechEU. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επενδυτική πρωτοβουλία καινοτομίας που έχει αναλάβει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να καλύψει το επενδυτικό κενό των τεχνολογικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και να αναχαιτίσει τη φυγή ταλέντου και καινοτομίας προς τις ΗΠΑ και την Ασία.

Το TechEU, που παρουσιάστηκε επισήμως χθες σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα ενεργοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF). Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης, η φιλοσοφία του ταμείου είναι σαφής: «Αν δεν ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες, θα εξαγοραστούν ή θα μεταναστεύσουν».

Τα 70 δισ. σε άμεσες επενδύσεις – Express εγκρίσεις

Στοχεύοντας στη μόχλευση συνολικών επενδύσεων ύψους 250 δισ. ευρώ έως το 2027, το TechEU προβλέπει άμεση διοχέτευση 70 δισ. ευρώ, προσβάσιμων και από ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες που βρίσκονται σε φάση scale up.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο προβλέπει:

  • Άμεσες επενδύσεις έως 150 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία

  • Χρηματοδοτήσεις εντός έξι μηνών

  • Απλοποιημένη διαδικασία μέσω της νέας πλατφόρμας one-stop-shop της ΕΤΕπ

Η βασική προϋπόθεση είναι οι εταιρείες να παραμείνουν και να αναπτυχθούν εντός της ΕΕ, καθώς –όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση– «η Ευρώπη είναι πλούσια σε ταλέντο και φτωχή σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας».

Το TechEU δίνει προτεραιότητα στις deep tech τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, η βιοτεχνολογία, η αμυντική τεχνολογία, η αποθήκευση ενέργειας και οι κρίσιμες πρώτες ύλες.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις, όχι ευχολόγια»

«Έχουμε startups με καινοτόμες ιδέες, αλλά δεν μπορούν να εξελιχθούν σε διεθνείς πρωταγωνιστές επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση στα στάδια της ανάπτυξης και εξόδου στην αγορά. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το TechEU», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Η δήλωση αυτή αποκτά ειδικό βάρος στο ελληνικό πλαίσιο, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη «δώσει» στο εξωτερικό μια σειρά από καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω εξαγορών: Softomotive (Microsoft), Think Silicon (Applied Materials), Accusonus (Meta) – όλα παραδείγματα scaleups που δεν μπόρεσαν να παραμείνουν αυτόνομες στην ελληνική ή ευρωπαϊκή αγορά.

Η ελληνική σκηνή ωριμάζει – αλλά χρειάζεται growth capital

Ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής της Big Pi, επεσήμανε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα: «Μέσα από τις δράσεις του EIF και της ΕΑΤΕ, χρηματοδοτήθηκαν αρκετά VC funds που ενίσχυσαν εταιρείες όπως η Skroutz, η Persado και η Blueground, με συνολική κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ». Παράλληλα, προειδοποίησε πως το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η στήριξη growth funds για την αποφυγή πρόωρων εξαγορών.

«Δεν είναι στρατηγικός δρόμος να εξαγοράζονται πρόωρα οι ελληνικές εταιρείες. Το επόμενο στοίχημα είναι η δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια και να παραμένουν εντός Ελλάδας», σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, με αυξημένη κατανόηση από την κυβέρνηση και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία.

Η Ελλάδα στην επόμενη πίστα

«Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο την τελευταία δεκαετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης, επισημαίνοντας ότι το EIF βρισκόταν στην αφετηρία της προσπάθειας, όταν ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί λειτουργικό startup οικοσύστημα στη χώρα.

Σήμερα, η ελληνική σκηνή χαρακτηρίζεται από εξωστρεφείς τεχνολογικές εταιρείες, επιστήμονες με διεθνή απήχηση και ενεργά επενδυτικά κεφάλαια. Με την ενεργοποίηση του TechEU, ανοίγεται μια νέα σελίδα, με ζητούμενο όχι απλώς την επιβίωση, αλλά την ενδογενή ανάπτυξη και κλιμάκωση των ελληνικών scaleups.

Σχετικά άρθρα

TechEU: Ας γίνουν μάθημα οι εμπειρίες από τη διαχείριση του RRF

close menu