του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΒΑΖΗ
Δυστυχώς λίγο πριν τα περιώνυμα «μπάνια του λαού» και την θερινή ραστώνη του Αυγούστου, το επικείμενο «μπουρίνι» του Smart Readiness θα επηρεάσει καθοριστικά την αγορά των ευρυζωνικών υπηρεσιών από τον Σεπτέμβριο με την μεγάλη περικοπή του. Το έργο αυτό το υποδέχθηκαν με μεγάλες προσδοκίες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ο 100 εκατ. ευρώ προϋπολογισμός του, θα ενίσχυε τη ζήτηση συνδέσεων οπτικών ινών σπίτια «αστόχησε» με στόχο την διασύνδεση 120 χιλιάδων κτιρίων με υπερ-υψηλές ταχύτητες μέχρι το τέλος του 2025. Δυστυχώς το αποτέλεσμα μόλις ξεπέρασε τα 10 χιλιάδες και η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν την μείωση των στόχων, καθώς το πρόγραμμα έληξε στις 30 Ιουνίου. ΕΔΩ οι λεπτομέρειες του έργου.
Μηδενική επικοινωνία. Το κοινό προσπέρασε
Ο τομέας της επικοινωνίας των ωφελειών και των θετικών αποτελεσμάτων από τα έργα των ΤΠΕ είναι δυστυχώς τελείως υποβαθμισμένος. Οι εταιρείες, που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των έργων του RRF, έχουν συρρικνώσει τους σχετικούς προϋπολογισμούς επικοινωνίας, καθώς οι σχετικές δαπάνες έχουν αφεθεί «καλή τη πίστη» στις διαθέσεις των διοικήσεων εκάστοτε υπευθύνων μάρκετινγκ και δεν έχουν ενταχθεί σε μία στρατηγική προώθησης των θετικών αποτελεσμάτων, της διείσδυσης των ΤΠΕ στην κοινωνία, οικονομία και επιχειρηματικότητα. Αποτέλεσμα οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να είναι σταθεροί ουραγοί στις ευρωπαϊκές κατατάξεις ψηφιακού Μετασχηματισμού, διότι ποτέ δεν έφτασε σε αυτές κανένα θετικό μήνυμα για τη χρήση και τα οφέλη των ΤΠΕ.
Το λάθος στο σχεδιασμό του Smart Readiness
Το πρόγραμμα ενίσχυε την κάθετη καλωδίωση των κτιρίων με 500 έως 1000 ευρώ ανά κτίριο και αφορούσε οριζόντια 120 χιλιάδες κτίρια. Ωστόσο η διαδικασία ήταν «ανάποδη», γιατί ελάχιστοι ιδιοκτήτες πήγαν για το χιλιάρικο, καθώς περίμεναν να φτάσουν πρώτα οι οπτικές ίνες και μετά θα έβαζαν στο κτίριο την οπτική καλωδίωση. Επίσης ο πάροχος δεν παρείχε υπηρεσίες σύνδεσης κτηρίου με το δίκτυο οπτικών ινών με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον πρακτικά να ελαχιστοποιηθεί.
Ουσιαστικά πήγε να ενισχυθεί η προσφορά, ενώ οι πόροι έπρεπε να είχαν στη ζήτηση και στα κίνητρα για να συνδεθούν οι χρήστες με τα δίκτυα οπτικών ινών.
Είναι αργά; Ίσως ναι. Ίσως όχι
Το να παραμένουν τα νοικοκυριά στον χαλκό ή στο ενδιάμεσο δίκτυο, την στιγμή που έχουν ανασκαφεί (και καταστραφεί) όλοι οι δρόμοι του λεκανοπεδίου είναι τραγικό. Και για τις δαπάνες που γίνονται και για τις προσπάθειες ετών και για τις δαπάνες δισεκατομμυρίων (σύμφωνα με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών), χωρίς παράλληλα να πεισθούν επιχειρήσεις και πολίτες ότι είναι «υποχρέωση» τους να μπουν στην εποχή του γρήγορου ίντερνετ. Πέρα από τις κομψές διατυπώσεις των δελτίων τύπου και των «στρογγυλών» διατυπώσεων του «ναι, μεν, αλλά…» οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που έχουν επενδύσει (με βάση τις δηλώσεις τους) δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει (χθες) να σχεδιάσουν (και με το υπουργείο Ψη-Δια) επείγουσα καμπάνια διαρκείας για την χρήση των ευρυζωνικών συνδέσεων και των ωφελειών που θα αποκομίσει η κοινωνία και η οικονομία.
Ειδάλλως τα δίκτυα των οπτικών ινών θα είναι «σβηστά» και το RRF θα μας κόβει εκατομμύρια
..και όχι μόνο από τα δίκτυα οπτικών ινών!
Δυστυχώς η στρατηγική να αποκτήσουν οι χρήστες συνδέσεις με οπτικές ίνες(μετά από πίεση των εταιρειών? ) Με άλλα λόγια ήταν λάθος η προσπάθεια ενίσχυσης της προσφοράς και τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν στην ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή περισσότεροι χρήστες να αποκτήσουν κίνητρο για την χρήση οπτικών ινών. Σήμερα οι οπτικές ίνες διέρχονται από εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, αλλά είναι ανενεργές, καθώς οι περισσότεροι τις αγνοούν θεωρώντας ότι ο χαλκός φτάνει.
Με απόφαση των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, επιταχύνεται η υλοποίηση του προγράμματος «Smart Readiness Vouchers» από την “Κοινωνία της Πληροφορίας” για την ενίσχυση 120.000 κτιρίων με υπερ-υψηλές ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας μέχρι το τέλος του 2025.
Πιο συγκεκριμένα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3678/ 26.06.2024) προβλέπεται ότι πλέον για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της Αίτησης Έκδοσης «Smart Readiness Vouchers».
Στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ). Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Επίσης, πραγματοποιείται η απαραίτητη προετοιμασία για την εγκατάσταση και την επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).