Την πρόοδο των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο συνέδριο «Regional Growth Conference» με θέμα «Βιώσιμες Υποδομές: Οδηγός Επιβίωσης εν μέσω κλιματικής κρίσης», που διεξάγεται στην Πάτρα.
Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Δημήτρη Αναγνώπουλο, πραγματοποίησε αυτοψία στα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών σε όλα τα τμήματα του έργου.
Στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο κ. Δήμας δήλωσε ότι: «Το Πάτρα – Πύργος είναι, αυτή τη στιγμή, ίσως η πιο άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σήμερα πραγματοποίησα άλλη μία αυτοψία, ξεκινώντας από τον Πύργο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την παράδοση των πρώτων 65 χιλιομέτρων, από τον Πύργο προς τα βόρεια, έως τις 31 Ιουλίου. Τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα, μέχρι την Πάτρα, θα παραδοθούν έως το τέλος Νοεμβρίου».
Όπως ανέφερε, η συνολική πρόοδος του έργου έχει φτάσει το 77%, με ορισμένα τμήματα να αγγίζουν το 97%, καθώς απομένουν μόνο δευτερεύουσες εργασίες, όπως η τοποθέτηση πινακίδων ή περιφράξεων. Σε άλλα σημεία απαιτείται περισσότερη δουλειά, ωστόσο οι ανάδοχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Ασφάλεια στον δρόμο και νέοι σχεδιασμοί
Ο υπουργός στάθηκε στα θετικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας που εφαρμόζονται στον υφιστάμενο δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου. Όπως είπε:
«Από τον Δεκέμβριο του 2023, εφαρμόζουμε πιλοτικά μέτρα στο Πάτρα – Πύργος και έχουμε ήδη καταγράψει θεαματική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Αποδεδειγμένα σώζονται ζωές και αυτό είναι το ζητούμενο. Αντίστοιχα μέτρα σχεδιάζουμε και για τον ΒΟΑΚ, έναν δρόμο με υψηλή επικινδυνότητα».
Αναφερόμενος στον άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, δήλωσε πως βρίσκεται στον σχεδιασμό του υπουργείου και της κυβέρνησης, ενώ, μετά την παράδοση των πρώτων 65 χλμ. του Πάτρα – Πύργος, θα ανοίξει συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του έργου.
Εξελίξεις στον ΒΟΑΚ και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρόοδο των έργων στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
«Ο ΒΟΑΚ είναι η τελευταία εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τους μεγάλους, νέους αυτοκινητόδρομους. Ήδη εκτελούνται εργασίες στο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη, που υλοποιείται ως δημόσιο έργο, καθώς και στο τμήμα Νεάπολη – Χερσόνησος μέσω ΣΔΙΤ, και τα δύο με γρήγορους ρυθμούς. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησα αυτοψία στην περιοχή».
Η παραχώρηση Χανιά – Ηράκλειο, συνολικού μήκους 157 χλμ., υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή παρουσία του Πρωθυπουργού. Όπως τόνισε, το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβεβαιώνοντας την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.
Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ΒΟΑΚ επεκτείνεται προς δυσμάς με την προαίρεση για Κίσσαμο, αλλά και ανατολικά μέχρι την Παχιά Άμμο, που συνδέει το υπάρχον οδικό δίκτυο με την Ιεράπετρα. Στόχος είναι η άμεση χρηματοδότηση των μελετών, ώστε να επεκταθεί ως τη Σητεία.
Υποδομές και ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση
Απαντώντας σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα των υποδομών εν μέσω κλιματικής κρίσης, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απορροφήσει σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έργα που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα.
«Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκαν οι συμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο από τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”, με συνολική χρηματοδότηση 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε.
Έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων
Κλείνοντας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
«Το Υπουργείο Υποδομών έχει σημαντική ευθύνη στην υλοποίηση μεγάλων έργων που σχετίζονται με τους υδάτινους πόρους – αρδευτικά δίκτυα, φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα», δήλωσε.
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ανέφερε περιλαμβάνονται η ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανών και το φράγμα στο Μύρτο στην Ιεράπετρα. Η χρηματοδότηση των δικτύων για το φράγμα Πλακιώτισσας στη Μεσαρά. Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα του Ασωπού στην Πελοπόννησο, που θα υδροδοτήσει την πεδινή Κορινθία.
Όπως σημείωσε, τα συνολικά υδραυλικά έργα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο.