Artificial Intelligence (AI)

IBM: Οι CEOs εντείνουν τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλο παραμένουν προσηλωμένοι στην ενσωμάτωση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης σε ολόκληρο τον οργανισμό τους, παρόλο που αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την επιταχυνόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας, αποκαλύπτει μια νέα παγκόσμια μελέτη του Ινστιτούτου Business Value της IBM .

Η Mελέτη CEO της IBM, η οποία βασίστηκε σε έρευνα με 2.000 Διευθύνοντες Συμβούλους παγκοσμίως, αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες αναμένουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης των επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 61% επιβεβαιώνει ότι ήδη υιοθετεί ενεργά πράκτορες ΤΝ και προετοιμάζεται για την εφαρμογή τους σε ευρεία κλίμακα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 68% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι μια ενιαία αρχιτεκτονική δεδομένων σε επίπεδο επιχείρησης είναι κρίσιμη για τη διαλειτουργική συνεργασία, ενώ το 72% θεωρεί ότι τα εσωτερικά δεδομένα του οργανισμού τους ως κλειδί για την απελευθέρωση της δυναμικής της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι οργανισμοί ενδέχεται να δυσκολεύονται να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό περιβάλλον δεδομένων: το 50% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι ο ρυθμός των πρόσφατων επενδύσεων έχει οδηγήσει σε αποσπασματικές, μη συνδεδεμένες τεχνολογίες.

Στον πρόλογο της μελέτης, IBM Vice Chairman, Gary Cohn, γράφει: “Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται, δημιουργώντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αύξηση της παραγωγικότητας, το τελικό όφελος θα προκύψει μόνο για τους CEOs που έχουν το θάρρος να αγκαλιάσουν τον κίνδυνο ως ευκαιρία. Δηλαδή, να εστιάσουν σε όσα μπορούν να ελέγξουν, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα που δεν μπορούν. Όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αβέβαιο, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων του οργανισμού για τον εντοπισμό των σημείων όπου υπάρχει πλεονέκτημα, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σε αυτό το στάδιο, οι ηγέτες που δεν αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα δικά τους δεδομένα για να προχωρήσουν μπροστά, λαμβάνουν συνειδητά την επιχειρηματική απόφαση να μην ανταγωνιστούν.”

“Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αντιμετωπίζουν την πίεση να εξισορροπήσουν την ανάγκη για άμεση απόδοση επένδυσης με τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης καινοτομίας όσον αφορά την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης”, δήλωσε ο Dimitrios Primpas, General Manager and Consulting Leader, IBM Greece & Cyprus. “Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι οργανισμοί που συνεχίζουν να καινοτομούν, ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων αβεβαιότητας, θα αναδειχθούν πιο δυνατοί και θα είναι σε καλύτερη θέση να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες.”

Άλλα σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αντιμετωπίζουν αντικρουόμενες πιέσεις για άμεση απόδοση επένδυσης και μακροπρόθεσμη καινοτομία.

–      Οι ερωτηθέντες Διευθύνοντες Σύμβουλοι αναφέρουν ότι μόνο το 25% των πρωτοβουλιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) έχουν αποδώσει την αναμενόμενη απόδοση επένδυσης τα τελευταία χρόνια, και μόνο το 16% έχουν επεκταθεί σε επίπεδο επιχείρησης.

–      Για να επιταχύνουν την πρόοδο, τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων Διευθυνόντων Συμβούλων δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους επενδύει σε περιπτώσεις χρήσης AI που βασίζονται στην απόδοση επένδυσης, με το 68% να αναφέρουν ότι ο οργανισμός τους διαθέτει σαφή μετρικά για να μετρά την απόδοση της καινοτομίας.

–       Περισσότεροι από τους μισούς (52%) από τους ερωτηθέντες Διευθύνοντες Συμβούλους αναφέρουν ότι ο οργανισμός τους αποκομίζει αξία από τις επενδύσεις στη παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη πέρα από τη μείωση του κόστους.

–      Το 64% των Διευθυνόντων Συμβούλων που συμμετείχαν στη έρευνα παραδέχονται ότι ο κίνδυνος να μείνουν πίσω τους ωθεί να επενδύσουν σε ορισμένες τεχνολογίες πριν κατανοήσουν πλήρως την αξία που προσφέρουν στον οργανισμό, αλλά μόνο το 37% δηλώνει ότι είναι καλύτερο να είναι “γρήγοροι και λάθος” παρά “σωστοί και αργοί” όταν πρόκειται για την υιοθέτηση τεχνολογίας.

–     Το 59% των ερωτηθέντων Διευθυνόντων Συμβούλων παραδέχονται ότι ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να εξισορροπήσει τη χρηματοδότηση των υπαρχουσών λειτουργιών με τις επενδύσεις στην καινοτομία όταν συμβαίνει απρόβλεπτη αλλαγή, καθώς το 67% δηλώνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευχέρεια στον προϋπολογισμό για να αξιοποιηθούν οι ψηφιακές ευκαιρίες που οδηγούν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και καινοτομία.

–      Μέχρι το 2027, το 85% των ερωτηθέντων Διευθυνόντων Συμβούλων αναμένουν ότι οι επενδύσεις τους στην κλιμακωτή αποδοτικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη μείωση κόστους θα έχουν αποδώσει θετική απόδοση επένδυσης, ενώ το 77% αναμένει να δει θετική απόδοση από τις επενδύσεις τους στην κλιμακωτή ανάπτυξη και επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θεωρούν την στρατηγική ηγεσία και το εξειδικευμένο ταλέντο ως απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, εν μέσω ελλείψεων σε τεχνογνωσία και δεξιότητες.

–      Το 69% των ερωτηθέντων Διευθυνόντων Συμβούλων δηλώνει ότι η επιτυχία του οργανισμού τους συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση μιας ευρείας ομάδας ηγετών με βαθιά κατανόηση της στρατηγικής και την εξουσία να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις.

–      Το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διαφοροποίηση εξαρτάται από τη σωστή εξειδίκευση στα κατάλληλα πόστα, με τα σωστά κίνητρα.

–    Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι επισημαίνουν ως βασικά εμπόδια στην καινοτομία την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των λειτουργικών μονάδων, την αποστροφή στον κίνδυνο και την αναστάτωση, καθώς και την απουσία εξειδίκευσης και γνώσης.

–      Οι ερωτηθέντες Διευθύνοντες Σύμβουλοι αναφέρουν ότι περίπου το ένα τρίτο (31%) του εργατικού δυναμικού θα χρειαστεί επανεκπαίδευση ή/και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το 65% δηλώνει ότι ο οργανισμός τους θα αξιοποιήσει την αυτοματοποίηση για την κάλυψη των κενών δεξιοτήτων.

–      Το 54% των ερωτηθέντων Διευθυνόντων Συμβούλων αναφέρει ότι προχωρά σε προσλήψεις για ρόλους σχετικούς με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίοι δεν υπήρχαν πριν από έναν χρόνο.

close menu