Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στα πρώτα Παναθήναια, το φεστιβάλ καινοτομίας και νέων τεχνολογιών που διοργανώθηκε για πρώτη χρονιά στην Αθήνα από μία ομάδα φοιτητών και νέων αποφοίτων και πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών από τις 7 έως τις 9 Μαΐου.
Εκατοντάδες επενδυτές, νέοι επιχειρηματίες, μέντορες, φοιτητές και σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να γνωρίσουν και να ενισχύσουν το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα.
«Το όραμα είναι η Ελλάδα να γίνει ένα χάπι καινοτομίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε στο euronews η Μυλαίδη Στούμπου, Περιφερειακή διευθύντρια της Microsoft, που ήταν μία από τους χορηγούς του φεστιβάλ.
«Έχουμε δει ότι αντίστοιχα φεστιβάλ σε χώρες όπως η Πορτογαλία, για παράδειγμα, ή η Φινλανδία, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος. Γιατί μέσα από τέτοιες διοργανώσεις έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έρχονται επιχειρηματίες που έχουν καινοτομήσει και έχουν αναπτύξει ιδέες για την παγκόσμια αγορά. Έρχονται επενδυτές, έρχονται ακαδημαϊκοί, έρχονται οι επιχειρήσεις.
Το παρόν στα Παναθήναια έδωσαν σημαντικά ονόματα της διεθνούς καινοτομίας, όπως ο δημιουργός των Angry Birds, Peter Vesterbacka, που οργανώνει το Slush, μία μεγάλη ετήσια εκδήλωση καινοτομίας και start up στην Φινλανδία.
Ο Peter Vesterbacka ήταν από τους μέντορες που συνέβαλαν στην οργάνωση των Παναθηναίων.
«Η Ελλάδα μοιάζει πολύ με τη Φινλανδία πριν ξεκινήσουμε το SLUSH» είπε στο euronews. «Τ SLUSH το ξεκινήσαμε επειδή έπρεπε να αλλάξουμε τη νοοτροπία, όχι μόνο του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά ολόκληρου του έθνους. Και αυτό ουσιαστικά κάναμε. Όλα έχουν να κάνουν με το να βάλουμε τους νέους ανθρώπους επικεφαλής, και η μεγαλύτερη και καλύτερη εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον πλανήτη, το SLUSH, πέρυσι προσελκύσαμε πάνω από 4 τρισεκατομμύρια, δηλαδή 4.000 δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια, οπότε είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρηματικών κεφαλαίων οποιαδήποτε στιγμή οπουδήποτε στον πλανήτη. Είναι αρκετά μαζικό και το όλο πράγμα διευθύνεται από νέους ανθρώπους, είχαμε 600 νέους ανθρώπους από περισσότερες από 60 χώρες, αυτοί το κάνουν να συμβεί.
Και αυτό που βλέπετε εδώ, στα Παναθήναια, είναι ότι βάζουμε νέους ανθρώπους επικεφαλής. Αυτοί το κάνουν αυτό να συμβεί, αυτοί είναι υπεύθυνοι, είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους να αλλάξουν τον κόσμο και να αλλάξουν την Ελλάδα. Αυτό που θα έλεγα σε όλους εδώ στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα σε 5-10 χρόνια από τώρα θα είναι πολύ διαφορετική. Θα έχετε ένα καταπληκτικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, έναν επληκτικό αριθμό ιστοριών επιτυχίας που προέρχονται από την Ελλάδα, χτισμένες από Έλληνες ιδρυτές, Έλληνες ιδρυτές που είναι ήδη εδώ, αλλά και μελλοντικούς Έλληνες ιδρυτές που δεν είναι ακόμα εδώ. »
Από τους μέντορες που πρωτοστάτησαν στην αναγέννηση των Παναθηναίων είναι και ο επιχειρηματίας Στέργιος Βοσκόπουλος, που έχει έδρα στο Άμπου Ντάμπι.
«Υπάρχουν πολύ σημαντικές αναλογίες της Ελλάδας με την Φινλανδία. Πριν από 15 χρόνια στην Φινλανδία δεν είχε κανένα σύστημα startup. Το φεστιβάλ εκεί ξεκίνησε με 500 -1000 άτομα και σήμερα φτάνει στα 25.000 άτομα σε φεστιβάλ, το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο. Αυτή τη στιγμή η Φιλανδία, που έχει μόνο με πεντέμισι εκατομμύρια πληθυσμό, έχει το μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλή “μονόκερων”, δηλαδή εταιρίες που έχουνε πάνω από 1 δις εκτίμηση αξίας, σε όλο τον κόσμο.»
Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα πιστεύετε;
«Πιστεύω πως ναι, εφόσον υπάρχει η αλλαγή σκέψης και υπάρχει στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα και από τα πανεπιστήμια »
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης των startup.
Όπως επισήμανε ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπρούστας, που εργάζεται στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα βρίσκεται στα ραντάρ των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός.
«Υπάρχουν πλέον πολύ περισσότερες επιλογές απ ότι είχαμε πριν από 10- 15 χρόνια» μας είπε. «Αυτό όμως έρχεται και με κάποιες προκλήσεις, γιατί υπάρχουν και πάρα πολύ καλές εταιρίες με τις οποίες πρέπει να ανταγωνιστεί κάποιος. Άρα από τη μία υπάρχουνε πολύ δυνατά ελληνικά κεφάλαια, ελληνικές επενδυτικές ομάδες, οι οποίες ενισχύουν επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια και ταυτόχρονα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη όρεξη από τα ευρωπαϊκά funds να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.»
Στα Παναθήναια έδωσαν το παρόν πάνω από 30 διεθνούς φήμης ομιλητές, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες επαγγελματικές συναντήσεις.
Συνολικά καταγράφηκαν:
- 3.500 οι εγγραφές και για τις τρεις ημέρες
- Πάνω από 150 ομιλητές
- Συμμετέχοντες και ομιλητές από 44 χώρες
- 600 ‘Ελληνες και διεθνείς επενδυτές
- Πάνω από 1.300 startuppers.
- 34 side events σε όλη την Αθήνα.
- 150+ εθελοντές.
- 2000+ meetings booked via app
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το οικοσύστημα καινοτομίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης.
Πηγή: euronews