Σοβαρές παρεμβάσεις σημειώθηκαν για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ στο πλαίσιο του Fast Forward Forum 2025, που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το emakedonia.gr.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, έστειλε σαφές μήνυμα προς το Υπερταμείο, ζητώντας να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το τελικό σχέδιο για την ανάπλαση. Όπως τόνισε, η πρόταση πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τους στόχους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και όχι τα συμφέροντα του real estate. «Θέλουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο άνω των 200 στρεμμάτων που θα υπηρετεί την έκθεση και όχι να αλλάξει η αστική φυσιογνωμία της πόλης. Κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το Υπερταμείο για να γνωρίζουμε την τελική του θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα ενός νέου εμπορικού κέντρου δίπλα στο υφιστάμενο του ιστορικού κέντρου.
Στην ομιλία του, ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να γίνονται αυτά τα συνέδρια με το αναπτυξιακό πρόσημο της Θεσσαλονίκης ως βασικό περιεχόμενο», ξεκαθαρίζοντας πως ο ρόλος του Δημάρχου δεν είναι ούτε να συμπολιτεύεται, ούτε να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση αλλά να συνεισφέρει δημιουργικά και στις προτάσεις και να επισημαίνει καθυστερήσεις χωρίς αυτό να είναι μέρος ενός διαλόγου διαιρετικού.
Ο δήμαρχος σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη έχει τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης: Τις μεταφορές – Logistics, την καινοτομία και τον τουρισμό και σε αυτούς τους πυλώνες έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Ξεκινώντας από τον ΟΛΘ είπε: «Φτάσαμε επιτέλους στη στιγμή να ξεκινήσει ένα βασικό έργο που αφορά στην επέκταση της 6ης προβλήτας. Αν θέλουμε να μιλάμε για ένα λειτουργικό και δημιουργικό λιμάνι, που να συνδέεται με την ανάπτυξη, πρέπει να δούμε τα χρονοδιαγράμματα» και έθεσε τα εξής ερωτήματα:
-Τι γίνεται με την κάρτα 16;
-Τι γίνεται με τη σύνδεση του λιμένος με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό; Γιατί καλό είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα αλλά το θέμα είναι πως αυτά μετακινούνται στις αγορές που μας ενδιαφέρουν.
-Τι γίνεται με το στρατόπεδο Γκόνου; το οποίο παρέλαβα ως ένα πρότζεκ από τον σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλο, το δουλέψαμε για 7 χρόνια και είναι ακόμα σε εξέλιξη σήμερα και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει
-Τι γίνεται με μια σειρά από βελτιωτικά έργα που έχουν να κάνουν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το λιμάνι;
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της καινοτομίας ο Δήμαρχος μίλησε για το ΤhessΙntec τονίζοντας πως «με τα 3 Πανεπιστήμιά μας θα μπορούσε να είναι πραγματικά μια κορυφαία επιλογή συγκέντρωσης κεφαλαίου γύρω από τον χώρο της καινοτομίας. Βλέπουμε ότι στο έργο δεν έχουμε τους ρυθμούς ή τις υποστηρίξεις που θα θέλαμε σε ένα τόσο μεγάλο έργο που έχει ανάγκη η πόλη».
Έπειτα σημείωσε ότι υπάρχει μια θετική αξιολόγηση σε ό,τι αφορά στο μετρό το οποίο παραδόθηκε και λειτουργεί με τα όποια μικρά προβλήματα. «Μια μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης θα δώσει η διάνοιξη της Ψελλού». Για το Flyover είπε ότι τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και φαίνεται πως θα είναι έτοιμο στον χρόνο που έχουν δεσμευτεί ο ανάδοχος και η πολιτεία ότι θα πρέπει να παραδοθεί.
«Έχουμε ένα μικρό θέμα σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση για την εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος του μετρό. Νομίζω πως και οι φορείς και η πόλη αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα προβλήματα σε ό,τι αφορά αυτή την εξέλιξη. Θα θέλαμε να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα ασφάλειας για το πότε ολοκληρώνονται οι μελέτες για την επέκταση στην Καλαμαριά. Εδώ θέλω να σημειώσω πως υπάρχει ένα έτοιμο πρότζεκτ που αφορά στον προαστιακό ο οποίος είναι μια ανάσα, μια λύση μέχρι την ολοκληρωτική επέκταση του μετρό στα δυτικά. Οι μελέτες είναι έτοιμες είναι έτοιμες η χρηματοδότηση έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τον χρόνο εξέλιξής του»
Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ ο δήμαρχος τόνισε πως είναι ένα θέμα που ταλανίζει και διαιρεί την πόλη η οποία δεν έχει την πολυτέλεια να μιλάει για χαμένες ευκαιρίες και έθεσε τον προβληματισμό του: «Αυτό που είχε ανακοινωθεί πέρσι δεν έχει προχωρήσει. Ακούω από το Υπερταμείο διάφορα. Η άποψη της δημοτικής αρχής έχει καταγραφεί από τα δημοτικά συμβούλια. Θέλουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο που να ξεπερνά τα 200 στρέμματα που θα συνδέεται με τους σκοπούς της έκθεσης και όχι του real estate που θα αλλάξει την αστική φυσιογνωμία της πόλης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για να μάθουμε ποιες είναι οι απόψεις του Υπερταμείου, πώς βλέπει τελικά αυτή την πρόταση για την ανάπλαση. Θα πρέπει κι εμείς να τοποθετηθούμε επί της ουσίας πέρα από τη γενική τοποθέτησή μας. Αναρωτιέμαι τι χρειάζεται ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο δίπλα στο μεγάλο εμπορικό κέντρο του ιστορικού κέντρου. Όλα αυτά για να τα συζητήσουμε χρειάζεται πρώτα να ξέρουμε την πρόταση του Υπερταμείου» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ, Ντίνος Μπενρουμπής, γνωστοποίησε την πρόθεση της εταιρείας να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ανάπλαση, όταν αυτός προκηρυχθεί. «Η ΜΕΤΚΑ έπιασε ό, τι είχε υποσχεθεί στα οικονομικά μεγέθη, το πρώτο τρίμηνο του 2025 υπερδιπλασιάσαμε τα έσοδά μας, η ΜΕΤΚΑ είναι ένας άξιος και ισότιμος ανταγωνιστής των υπόλοιπων κατασκευαστικών ομίλων. Έχουμε το flyover, 16 σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης και την επέκταση του έκτου προβλήτα, το flyover είναι ένα εμβληματικό έργο, προχωρά με καλούς ρυθμούς, έχει κατασκευαστεί πάνω από το 20%, συνέβαλε και ο κ. Ταχιάος στο να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα, δε φτάσαμε όμως στο τέλος, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, πρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς. Αναφορικά με τα σχολεία έχουν ήδη άδεια κατασκευής τα 11, προχωρούν και αυτά καλά, είμαι φανατικός υποστηρικτής των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτών για τα έργα, καλό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά δεν αρκεί από μόνο του, το Ταμείο θα τελειώσει, τα χρήματα του κράτους δεν επαρκούν για τα πάντα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπενρουμπής.
«Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα συνεργαζόμαστε με το Ikos/Sani, και τη Dimand για την ανάπλαση του ΦΙΞ ενώ προσωπικά με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Εφόσον προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ θα είμαστε παρόντες. Υπάρχει στενότητα στην αγορά εργασίας και έλλειψη εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα (και ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργατών), για εμένα η λύση είναι να είμαστε προτιμητέοι εργοδότες για να προτιμούν να έρχονται σε εμάς οι εργαζόμενοι, όχι τόσο να φέρνουμε εργάτες από τρίτες χώρες», σημείωσε. «Ο δανεισμός των επιχειρήσεων για έργα ΣΔΙΤ είναι φθηνότερος του δανεισμού του Δημοσίου, τα έργα με ΣΔΙΤ γίνονται γρήγορα, γίνονται τώρα, κάποια έργα απαιτούν συγκεκριμένες τεχνικές δυνατότητες τα οποία δεν διαθέτουν όλες οι εταιρείες», υποστήριξε.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου που αμφισβήτησε πως ο δανεισμός των ιδιωτών για έργα ΣΔΙΤ είναι φθηνότερος από τον δανεισμό του κράτους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, τοποθέτησε χρονικά την προκήρυξη του διαγωνισμού έως τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ μέχρι σήμερα το Υπερταμείο είχε θέσει ως ορίζοντα το καλοκαίρι. «Ή θα κάνουμε αυτό το σχέδιο ανάπλασης που μελετούμε εδώ και δώδεκα χρόνια ή δεν θα γίνει τίποτα. Δεν υπάρχει Σίνδος», τόνισε με έμφαση, αναφερόμενος στις εναλλακτικές προτάσεις για μεταφορά της έκθεσης.
Σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό σχεδιάζεται εδώ και δώδεκα χρόνια. “Κανονικά, ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΘ θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990”, σημείωσε. Υπογράμμισε ότι “προσπαθούμε να κάνουμε κερδοφόρα, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε παλιές εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα περίπτερα δεν είχαν άδεια, λειτουργούσαν αυθαίρετα. Καταφέραμε και βγάλαμε τις άδειες. Όμως, την ίδια ώρα γίνονται σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα στις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών, όπως για παράδειγμα στο Βελιγράδι. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με ένα εκθεσιακό κέντρο προβληματικό”.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της υλοποίησης του σχεδίου ο κ. Τζήκας είπε ότι “περιμένουμε από το Υπερταμείο να κλειδώσει το σχήμα χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές αυξήσεις στην αγορά των διαφόρων υλικών, ωστόσο, ο προϋπολογισμός του έργου πρέπει να παραμείνει στα 300 εκατ. Εάν χρειαστεί είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε και το οικοδομικό αποτύπωμα σε όλο το πλάτος της παρέμβασης. Είμαστε σε συνεννόηση και με το δήμο για το θέμα αυτό”.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO είπε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα τα 300 εκατ. θα καλυφθούν από το Δημόσιο με 120 εκατ., άλλα 120 εκατ. θα βάλει ο ιδιώτης με αντάλλαγμα το επιχειρηματικό κέντρο, το ξενοδοχείο κ.λπ. και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν μέσω δανεισμού της ΔΕΘ-HELEXPO. “Περιμένουμε την πρόταση από το Υπερταμείο ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό”, κατέληξε ο κ. Τζήκας.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 90 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το κράτος, 30 εκατ. από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (σύνολο 120 εκατ. από το ευρύτερο δημόσιο, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ), 60 εκατ. μέσω δανείου της ΔΕΘ – HELEXPO με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ιδιώτη επενδυτή, με αντάλλαγμα την ανάπτυξη επιχειρηματικού κέντρου, ξενοδοχείου και άλλων υποδομών.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, οι εργασίες ανάπλασης προβλέπεται να ξεκινήσουν έως το 2027, καθιστώντας επιτακτική την επίσπευση των διαδικασιών ώστε ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί το συντομότερο δυνατό και οι συμβάσεις να υπογραφούν εντός του 2026, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές.