Διεθνή

Πώς Shein και Temu αλλάζουν το πρόσωπο της εξαγωγικής μηχανής της Κίνας

Οι εξαγωγές της Κίνας μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνονται χάρη σε εφαρμογές όπως οι Shein και Temu με τις δύο αυτές εφαρμογές αυτές να αλλάζουν το πρόσωπο του κινεζικού εμπορίου.

Πρόκειται για πλατφόρμες οι οποίες συνδέουν τη ζήτηση των καταναλωτών με την παραγωγή των εργοστασίων στην Κίνα και φέρνουν τα προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές στο εξωτερικό. Η πιο παλιά και γνωστή πλατφόρμα, Shein, ιδρύθηκε πριν 15 χρόνια στο Nanjing και εδρεύει πλέον στη Σιγκαπούρη, αναπτύσσοντας το λεγόμενο μοντέλο «ευέλικτης αλυσίδας εφοδιασμού» που καταφέρνει να παράγει γρήγορα νέα προϊόντα σε μικρές ποσότητες παραγγελιών κάθε μέρα με σχετικά χαμηλές τιμές και καλύπτοντας πλήρως τους παραγωγούς για όλες τις ανάγκες εύρεσης, προώθησης, logistics και πληρωμών.

Ο Kenny Li, ο οποίος διευθύνει ένα εργοστάσιο ενδυμάτων στο Guangzhou, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Guangdong, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας γενιάς κινέζων εξαγωγέων. Η επιχείρησή του έχει απλοποιηθεί χάρη στην εφαρμογή γρήγορης μόδας Shein, καθώς μπορεί πλέον να αναθέσει την τιμολόγηση, το μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση πελατών στην πλατφόρμα. Ο Li λέει ότι πούλησε ρούχα αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων γιουάν (9,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στη Shein πέρυσι.
Ο Li προσπαθεί επίσης να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του πουλώντας τα προϊόντα και μέσω Temu, μια εφαρμογή εκπτωτικών αγορών που υποστηρίζεται από την PDD Holdings. “Έχοντας μόνο έναν πελάτη – κανάλι πώλησης μπορεί να φέρει αβεβαιότητα, γι ‘αυτό αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και το Temu”, δήλωσε ο Li. Ως αποτέλεσμα, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του ανθούν.
Η ιστορία του είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα από ένα κινεζικό εξαγωγικό τοπίο που μεταμορφώνεται από τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις τεράστιες δυνατότητες παραγωγής της Κίνας και χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία τους για να συνδέσουν τους παραγωγούς και καταναλωτές.

Οι ανταγωνιστές των Shein και Temu περιλαμβάνουν το TikTok Shop, μια νέα υπηρεσία της ByteDance με έδρα το Πεκίνο, καθώς και τον γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding. Ωστόσο, η Temu αναπτύσσεται ήδη πολύ γρήγορα και είναι ήδη παρούσα σε 38 χώρες από την έναρξή της στις ΗΠΑ πέρυσι, όταν έτρεξε μια διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Super Bowl, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας Guo Tingting δήλωσε σε συνέδριο τον περασμένο μήνα ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου επεκτάθηκε έντεκα φορές τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Οι εξαγωγές της Κίνας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 19,9% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν.
Το 2022, οι εξαγωγές ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 6,4% των συνολικών εξαγωγών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγή: South China Morning Post

close menu